Çelebi’nin yarısı Actera’ya geçti

Güncelleme Tarihi:

Çelebi’nin yarısı Actera’ya geçti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2013 00:00

Türkiye’nin ilk özel yer hizmetleri şirketi olan Çelebi Havacılık Holding’e ortak geldi. Bünyesinde 10 bin kişi çalışan Çelebi Holding’in yüzde 50 hissesi Actera’nın kontrolündeki Zeus Aviation Services’e satıldı.

Haberin Devamı

ÇELEBİ Ailesi’nin, Çelebi Havacılık Holding’deki yüzde 50 hissesinin 82.1 milyon TL ve 96.8 milyon dolar (toplamda yaklaşık 254 milyon TL) bedel üzerinden Actera Group kontrolündeki Zeus Aviation Services Investments BV’ye devredilmesine ilişkin hisse alım satım sözleşmesi imzalandı. Çelebi Hava Servisi’nden dün akşam KAP’a yapılan açıklamada, aynı zamanda Çelebi Hava Servisi AŞ’ndeki (ÇHS) yüzde 22.63 hissesinin toplam 90 milyon lira bedelle borsa dışında Çelebi Havacılık Holding’e devredildi. Açıklamada, Çelebi Ailesi’ne ait Çelebi Hava Servisi hisselerine ilişkin devir bedelinin Çelebi Holding tarafından, aileye ait holding hisselerine ilişkin devir bedelinin Zeus tarafından, kapanış tarihinde nakden ve peşin olarak ödeneceği kaydedildi.

Haberin Devamı

HOLLANDA’DA KURULDU

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Zeus, Türkiye ve çevresindeki coğrafyalarda büyüme hedefli yatırımlara odaklanmış bağımsız bir özel sermaye fonu yönetim şirketi olan Actera’nın fonlarının bir iştiraki konumunda. Zeus, Çelebi Holding’e yatırım yapmak amacıyla Hollanda’da kuruldu.

NELER YAPIYORLAR

Actera ise yönettiği 1.6 milyar doları aşan iki fonu ile beraber Türkiye’ye odaklı en büyük özel sermaye fonu yönetim şirketi konumunda bulunuyor. Yüzde 100 yerli sermayeli bir fon olan Actera TPG ile birlikte Türkiye’nin en büyük içki üreticisi ve dağıtıcısı Mey’i satın almıştı, daha sonra şirketi İngiliz Diaego’ya satmıştı. Actera’nın hali hazırda Spectrum Radyo Grubu, Karma Açıkhava, Türkiye’nin ev dışı tüketim noktalarına gıda ve gıda dışı ürünlerin satış ve dağıtımını yapan en büyük şirketi G2M, LBT Varlık Yönetim, Mars Entertainment Group, oyuncak zinciri Joker, Standart Profil ve Tam Factoring’de yatırımları bulunuyor.

Avrupa ortalaması 2023’te yakalanır

TÜRKİYE’de kişi başına yıllık ortalama 120 euroluk elektronik eşya harcaması yapılırken, Avrupa’da bu miktarın 360 euro seviyesinde olduğunu hatırlatan Mehmet Nane, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu harcama, zaman ve bireyel gelirle de doğru orantılı. Yani Türkiye’de kişi başına düşen yıllık gelir büyümeye devam ettiği sürece, cüzdan başına satın alma miktarı da artacak. Teknoloji, ülkeden daha hızlı büyüyor. Böyle devam ederse Türkiye 2023 yılına gelindiğinde Avrupa ortalamalarını yakalayacak. Türkiye’nin 10 yılda bu açığı kapatacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

55 yıllık firma

ÇELEBİ, 1958 yılında kuruldu. Türkiye’de 26 havalimanında faaliyet gösteren şirket 2006 yılında yurt dışına açılarak Budapeşte havalimanının işerini aldı. Daha sonra yurtdışındaki işlerine Hindistan - Mumbai, Hindistan-Delhi, Avusturya-Viyana havalimanlarında yer hizmetlerini ekledi. Şirket aynı zamanda Delhi, Budapeşte ve Frankfurt’ta kargo ve antrepo işletmeciliği yapıyor. Çelebi Holding bünyesinde yaklaşık 10 bin kişi çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!