Çelebi: "Kavga dövüş İzmir Borsası açılacak"

Güncelleme Tarihi:

Çelebi: Kavga dövüş İzmir Borsası açılacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi, kavga dövüş İzmir Vadeli İşlemler Borsası'nı (İZVİP) 12 Eylül'de açacaklarını söyledi. Çelebi, ‘‘SPK'yla kavga dövüş, İZVİP kararını çıkardık’’ dedi.

Çelebi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) tarafından düzenlenen İhracat Koordinasyon Zirvesi'nde, bir ayın muhasebesini yaptı. Anasol-D Hükümeti ile ilki geçen ay yapılan İhracat Koordinasyon Toplantısı'ında alınan kararların uygulamasını anlatan Çelebi, ‘‘Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olarak iddialı konuşuyorum. Biz hesabımızı kitabımızı yaparak konuşuyoruz. Enflasyon, ihracat, büyüme hedeflerimiz tutacak. Bir ayda yapamadıklarımız ya da eksik yaptıklarımız varsa onları da yaparız’’ dedi.

Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu'unun 1 Ocak 1998'de sıfırlanacağını söyleyen Çelebi, bundan sonraki toplantılara ekonomiyle ilgili diğer bakanların da katılacağını açıkladı.

SAHA ÇAMURLU

Türkiye ihracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Okan Oğuz ise Ağustos ayında tekstil sektöründe yaşanan gerilemeyi hatırlatarak, ‘‘Yaşanan yüzde 6'lık gerileme moralimizi bozmasın’’ dedi. Oğuz, ‘‘2000 yılında 50 milyar dolarlık tekstil ihracatına ulaşabilmek için her yıl yüzde 25'lik bir artış gerekli. Hükümet kendisine verilen krediyi iyi kullanarak yapısal reformları tamamlamalı’’ diye konuştu.

Türktrade Başkanı Önol Akalın ise Çelebi'nin geçen ayki toplantıda yaptığı, ‘‘İhracatçıya milli forma giydireceğiz’’ benzetmesine atıfta bulunarak, ‘‘Milli formayı giyeceğiz ama maç yapacağımız saha çamurlu’’ dedi. Akalın, ‘‘Artık hukuki altyapıyı hazırlamak gerekli. 1930'lardan kalma düzenlemelerle ihracat artamaz’’ dedi.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım ise Türkiye'de reponun üretim yapmaya göre daha cazip olduğunu belirterek, Çelebi'den ihracata yönelik üretimi desteklemelerini istedi. Yıldırım, şöyle devam etti:

‘‘Repodan kazanmak daha cazip. Ama hâlâ Türkiye'de yatırım yapan aptallar var. İhracattan söz ettiniz. Ama üretim olmadan, ihracat artmaz. Yatırım yapanları da düşünün.’’

Toplantı sırasında işadamlarının anlattıklarıyla kendilerinin ihracat önlemlerinin aynı olmasına sevinen Işın Çelebi, ‘‘Görüyorum ki doğruyoldayız’’ deyince işadamlarını şaşırttı. Çelebi, daha sonra sözlerini, ‘‘Doğruyol'u siyasi anlamda söylemedim. Ama benim projelerimden biri de merkez sağın birleşmesi. O zaman herşey gerçekten Doğruyol'da olacak’’ diye düzeltti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!