Çelebi: Euro için zaman kalmadı

Güncelleme Tarihi:

Çelebi: Euro için zaman kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi, Türkiye'nin toplam ihracatının yarısının AB ülkelerine yönelik olduğunu belirterek, ‘‘Euro konusunda zaman kaybetmemeliyiz'' dedi.

Devlet Bakanı Işın Çelebi, Türkiye'nin gündelik siyasi gelişmeler içinde, temel hedeflerini yitirmemesi gerektiğini söyleyerek, ‘‘Toplam ihracatının yarısını AB ülkeleriyle yapan bir ülke, Euro'nun gerekleri konusunda zaman kaybetmemeli'' uyarısında bulundu.

Çelebi, Hürriyet'in sorularını şöyle yanıtladı:

Siyasi tablo dikkate alındığında, üç yıllık istikrar programının kalan iki yılı konusunda iyimser misiniz?

- Çok iyimserim. Türk ekonomisi, üç krizin ortasında gücünü kanıtladı. Rusya krizi, küresel kriz ve ekimden sonra başlayan siyasi istikrarsızlığa rağmen, uzun yıllardan sonra enflasyon ilk kez bu kadar hızlı düştü. Cari işlemler dengesi pozitif hale dönüştü. İhracatın, ithalatı karşılama oranı arttı. Enflasyon düşünce geçmişte alınan bir yığın kararın ne kadar yanlış olduğu daha belirgin ortaya çıkmaya başladı.

Hangi kararlar yanlıştı?

- Tekstil sektöründeki irrasyonel yatırımlar, kamu bankalarına yüklenen görevlerin ortaya çıkardığı finansman sorunları, sosyal güvenlik kurumlarının açıkları. Enflasyon yüksek olunca, yüksek maliyetler daha kolay örtülebiliyor. Bu, şimdi eskisi kadar kolay olmayacak.

Siyasi belirsizlik olmasaydı tablo nasıl olurdu?

- Amerika ve Rusya'ya gitmemiz lazımdı, gidemedik. Reel sektöre dönük önlemler kapsamında ruble üzerinden ticaret imkanı için Rus yetkililerle görüşülmesi gerekiyordu. Henüz görüşülemedi.

Tekstil sektörünün yaşadığı krize gerekçe gösterilen dampingli uzakdoğu mallarını, bizzat yerli üreticilerin getirdiği iddiaları var?

- Aslında ithalat rakamlarında büyük bir artış görünmüyor. Ama yasadışı yollarla dampingli mal iddiaları var. Özellikle Cilvegözü sınır kapısında sızmalar olduğuna dair şikayetler geldi. Bu, polisiye önlemlerle çözülebilecek birşey. Fakat, Gümrük ve Akreditasyon Kanunlarının çıkmaması bizim çok büyük bir handikaptır.

Yeni kurulacak hükümetin neleri dikkate alması lazım?

- Üçer aylık programların mutlaka sürdürülmesi, ücretleri geçmiş değil, gelecek enflasyona göre belirlenmesi gerekiyor. Faizleri enflasyona yaklaştırmak lazım. Faiz ile enflasyon arasındaki ilişki koptu. Enflasyon düşerse faiz de düşer. Makro ekonomik dengelerde sağladığı istikrarın sürdürülebilir hale gelmeli. İç talebin yüzde 3-4 büyüme hızıyla uyumlu gerçekleşmesi lazım. Türkiye'nin Euro şartlarına mutlaka ayak uydurması lazım. Dış ticaretinin yüzde 50'sini AB ülkeleriyle yapan bir ülkenin yeni koşullara ayak uydurmaması kabul edilemez. Günlük gelişmelerle hedefleri kaybetmememiz lazım.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!