Çelebi: Enflasyon yüzde 60'a inecek

Güncelleme Tarihi:

Çelebi: Enflasyon yüzde 60a inecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 1997 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi, aylık enflasyonun yüzde 5'te tutularak yıllık enflasyonun yüzde 60'a çekileceğini iddia etti. Çelebi, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le birlikte geldiği Budapeşte'de, gazetecilerle yaptığı sohbette Ağustos ayı enflasyonu konusunda herkesin beklentisinin yüzde 7 civarında olduğunu hatırlatarak, ‘‘Ben iddia ediyorum, Ağustos ayı enflasyonu 5.5 ile 5 arasında olacak. Eylül'den sonra da 5'in altında tutacağız’’ dedi.

Çelebi, hükümetin, enflasyon, büyüme ve dış ticaret politikalarının bileşimini sağlayan bir anlayışla 1997 yılı içinde ek bir bütçe hazırladığını söyledi. Böylece 1998'in bütçe büyüklüğünü tespit ettiklerini anlatan Çelebi, bütçe açığının bu yıl için 3.5 katrilyon liranın üzerinde olduğunu söyledi.

Çelebi, bütçe içindeki yatırımların payının yüzde 3'e gerilediğini de belirterek, ‘‘Türkiye'nin hala yürürlükte olan 5 bin 300 tane projesi var ama bu projelere para bulunmuyor. Yatırımların süresi 20 yıla çıkmış. Biz yüz projeyi 5 bin 300 projeden ayırdık. Türkiye'nin temel kritik projelerine öncelik verdik’’ diye konuştu.

BÜTÇE KOMEDİSİ

Geçmiş hükümetin bugün 3.5 katrilyon açık veren bütçeyi kağıt üzerinde hazırladığını savunan Çelebi, şunları söyledi:

‘‘Yani altı aylık bütçe yapmışlar. Şöyle söyleyeyim; şu anda bizi Macaristan'a götüren uçağın, New York'a gitmesi mümkün değil. Çünkü ancak oraya kadar gidecek benzinimiz var. Bunlar New York'a gidecek yolcu almışlar ama Macaristan'a gidecek gibi hareket etmişler. İşte Türkiye bunun hesabını sormak zorunda. Ben bunu Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan'la her yerde tartışmaya hazırım. Eğer bir parça kendilerine güvenleri varsa, gelsinler Türkiye'nin her yanında tartışalım.’’

Geçen Cumartesi özelleştirme konusunda alınan kararın tarihi bir karar olduğunu söyleyen Çelebi, Kurtalan Çimento Fabrikası'nın özelleştirme kapsamında yerel işadamlarına verilmesinin, Doğu ve Güneydoğu bölgesinin kalkınması için alınmış radikal bir karar olduğunu anlattı.

Çelebi, İzmir Borsası'nı açmak istediklerini ancak Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali İhsan Karacan'ın engellediğini belirterek, ‘‘Karacan'a ulaşamıyoruz. İzmir'de borsa oluşmasına izin vermiyor. Şimdi tatil yapıyor. Böyle şey olur mu?’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!