Çelebi: Çin uyuyan dev

Güncelleme Tarihi:

Çelebi: Çin uyuyan dev
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Işın Çelebi ekonomik işbirliğinin gelişitirilmesi için temaslarına başladığı Pekin'de Çin'in ‘‘Uyuyan bir dev’’ olduğunu belirtti. Çelebi, Türkiye'nin bu pazara ‘‘sabırla’’ yaklaşması gerektiğini söyledi. Pekin'de başlayan Türkiye-Çin karma ekonomik ve ticaret komitesi 12 dönem toplantısına dün de devam edildi. Çelebi, Çin Dış Ticaret ve Ekonomik İşbirliği Bakanı Shi Guangheng ile dün sabah bir toplantı yaptı. Daha sonra teknik heyetler arasında görüşmeye geçildi. Görüşmeler hakkında bilgi veren Çelebi, 750 milyar dolar ithalatı olan Çin'in 750 milyar dolarlık da altyapı yatırımı planladığını belirterek, ‘‘Her yıl yabancılara 20 milyar dolarlık altyapı yatırımı kontenjanı vermeyi düşünüyorlar. Türkiye bundan önemli bir pay alabilir’’ dedi.

Türkiye'nin Çin'e inşaat ve yapı malzemeleri satışı için büyük şansı bulunduğunu belirten Çelebi, bu yıl Ekim ya da Kasım ayında Pekin'de mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin de yer alacağı bir yapı araçları fuarı düzenlemek konusunda prensip anlaşmasına vardıklarını söyledi''

ÇİN'LE HAVA KÖPRÜSÜ

Dünkü görüşmelerde Türk Hava Yolları ve Çin Hava Yolları'nın karşılıklı sefer düzenlemesi de ele alındı. Görüşmeler hakkında bilgi veren Çelebi, İstanbul-Pekin-Şangay arasında THY'nin bir sefer düzenlemesi için prensip olarak anlaşıldığını konuyu sivil havacılık uzmanlarının inceleyerek yakın zamanda sonuçlandıracağını söyledi.

THY'nin sadece Pekin'le yapılacak seferin rantabl olmayacağını bu sefere Şhangay'ın da eklenmesi gerektiğini belirten Çelebi, yeni yapılan Şhangay hava limanının 1999 yılında hazır olacağını seferlerin de bu tarihte başlamasının planlandığını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!