Çek enerji devi Akenerji'ye ortak geldi

Güncelleme Tarihi:

Çek enerji devi Akenerjiye ortak geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 14:04

Özel sektörün en büyük elektrik üretim şirketi olan Akenerji’nin halka açık olmayan hisselerinin sahipleri, toplam 30 milyar avro Pazar değeri ile Avrupa’nın en karlı tam entegre ve 7. büyük enerji şirketi CEZ ile Türk enerji piyasasında eşit ortaklığa dayalı bir stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Akenerji ile CEZ arasındaki ortaklık anlaşması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek’in katıldığı törenle Başbakanlık Merkez Bina’da imzalandı.

Başbakanlık Merkez Bina’da imzalanan anlaşma, her iki tarafın yurt içi ve dışında yapacakları resmi başvurular, ilgili kurum ve kuruluşlara bildirimler ile alınacak izinlerin ardından hisse devir işlemleri ile tamamlanacak. Anlaşma kapsamında, toplam şirket değeri 810 milyon ABD doları belirlenmiş olup, Akenerji’nin yüzde 37.4’lük hissesine karşılık CEZ tarafından ilk aşamada ülkeye yaklaşık 303 milyon ABD Doları yabancı sermaye girişi gerçekleştirilecek.

Akenerji Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök yaptığı yazılı açıklamada, liberalleşme yolundaki Türk enerji sektöründe kararlılıkla ilerleyeceklerini belirtti. Dinçkök, 1989 yılında faaliyete geçen Akenerji’nin Türkiye’nin büyümesi için enerjinin önemini ilk fark eden özel sektör kuruluşlarından biri olarak Türk sanayisine yönelik enerji üreten ilk şirket olduğunu belirterek, “Piyasadaki liberalizasyon sürecinde, ortağımızın bu alandaki engin tecrübesinin de katkısıyla üretim ve dağıtım alanlarında büyümeye devam edeceğiz” dedi. Dinçkök açıklamasına şöyle devam etti:

“Temmuz ayında CEZ ile ortak 600 milyon ABD Doları tutarındaki teklifle kazandığımız, 19 Eylül 2008 tarihle ÖYK kararı ile onaylanan Adapazarı, İzmit, Bolu, ve Düzce bölgelerinin elektrik dağıtımı kapsayan SEDAŞ ihalesi bu anlamda başlangıç mahiyeti taşımaktadır. Akenerji olarak Türkiye enerji sektöründeki tecrübemiz ve bilgi birikimimiz, ortağımız CEZ’in uluslar arası platformdaki üretim ve dağıtım tecrübesiyle bütünleştirerek, SEDAŞ’ta yılda 1 milyon 300 bin kullanıcıya toplam 8 Terawatt/saak elektrik dağıtımı yapılacaktır. CEZ ile Kasım 007 tarihinde başlayan görüşmelerimizin olumlu sonuçlanması ile Türk enerji sektörü için önemli bir adım atılmış oldu. Her iki ülkenin Başbakanları nezdinde CEZ CEO’su Sayın Martin Roman ile ortaklık anlaşması imzalamış olmaktan büyük onur duymaktayız. Bundan sonra da ortağımız ile Türkiye’deki enerji üretimi, dağıtımı, toptan ve perakende ticareti işlerini geliştirme yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz. Ortaklık sürecinde büyüme için planladığımız yatırım yaklaşık 3 milyar ABD Doları olup enerjide hedefimiz ise 2013’te 3 bin MW’a ulaşmak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!