Çek Cumhuriyeti ile dış ticaret hacmi yüzde 40 arttı

Güncelleme Tarihi:

Çek Cumhuriyeti ile dış ticaret hacmi yüzde 40 arttı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2008 13:25

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye arasındaki dış ticaret hacminin bu yılın ilk yarısında yüzde 40 arttığını ifade ederek, yıl sonunda dış ticaret hacminin 1.7 milyar euro’ya çıkmasının beklendiğini kaydetti.

TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Çek Cumhuriyeti Sanayi Konfederasyonu Başkan Yardımcısı Pavel Kafka ve beraberindeki heyeti bugün makamında kabul etti. TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Çek Cumhuriyeti ile 2002 yılında 470 milyon euro olan ticaret hacminin, 2007 yılında 1.2 milyar euro’ya çıktığını belirterek, “Bu yılın ilk yarısında yaşanan yüzde 40 civarındaki büyüme, 2008 yılında ticaret hacminin 1.7 milyar euro civarında olacağını gösteriyor” dedi.

Her iki ülke üzerinden gerçekleşen ticaret hacmi göz önüne alındığında, transit geçişlerin kolaylaştırılması ve ücretsiz geçiş kotasının arttırılmasının önemine değinen Yavuz, diğer birçok AB ülkesinde olduğu gibi işadamlarının vize işlemlerinin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Yavuz, “Enerji tesislerinin, santrallerin inşası ve modernizasyonu, metro, otobüs, tramvay gibi ulaşım ekipmanlarının, gıda ve tekstil makinelerinin temini alanlarında Çek firmalarıyla beraber üçüncü ülkelerde ortak projeler geliştirilebilinir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!