CeBIT, 6 milyar dolarlık iş yaratma planı yapıyor

Güncelleme Tarihi:

CeBIT, 6 milyar dolarlık iş yaratma planı yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2010 00:00

Bu yıl 6-10 Ekim tarihleri arasında Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 11’incisi düzenlenecek CeBIT Bilişim Eurasia’da iş hacminin 6 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. CeBIT Bilişim Euraisa’ya ‘akıllı kentler’ damga vuracak. Fuara 22 ülkeden 989 firma katılacak.

5 milyar dolardı
CeBIT Bilişim Eurasia Fuar Direktörü Murat Özer, geçen yılki fuarda 5 milyar Euro olan iş hacminin bu yıl 6 milyar Euro’ya çıkacağını tahmin ettiklerini belirterek, bu iş hacminin yaklaşık yüzde 80’inin yurtiçi, yüzde 20’sinin ise yurtdışı kaynaklı olmasının beklendiğini söyledi. Özer, Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın (DTM) yurtiçinde düzenlenen fuarlara, uygun gördüğü takdirde yurtdışından alım heyetleri getirdiğini ve bu yıl CeBIT’e de böyle bir destek sağlandığını ifade ederek, ABD, Meksika, Peru, Brezilya, Endonezya, Tanzanya, Kenya, Senegal, Yunanistan, İtalya’nın da  aralarında bulunduğu toplam 58 hedef ülke belirlediğini dile getirdi.
Akıllı kent uygulaması
Murat Özer, geçtiğimiz yıllarda var olan iş dünyası ve dijital yaşam ana bölümlerine eklenen kamu sektörü bölümü altında bu yıl ilk kez ‘akıllı kent uygulamalarının’ lanse edileceğini de belirtti. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Akıllı kent uygulamalarına örnek olarak Beyoğlu Belediyesi’nin İstiklal Caddesi üzerindeki dijital dokunmatik ekranları var. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ‘İBB trafik’ uygulaması ve buzlanmayı erken tespit eden sensörleri, Denizli Belediyesi’nin mezarlık girişlerine yerleştirdiği kiosklar üzerinden aranılan mezara ulaşma imkanı veren sistemi bulunuyor. Hepsi bilişim altyapısına dayanıyor.”
Oyun yazılımı eklenecek
Özer, Türkiye’nin Almanya, Hannover’de 1-5 Mart 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilecek CeBIT fuarında ‘partner ülke’ olmasının da fuara olumlu etki yapacağını ancak asıl etkilerin gelecek yılki CeBIT Bilişim Eurasia’da görüleceğini söyledi. Özer, “Her iki fuara da katılmak isteyen Türk firmalarına indirim sağladık. Geçen yıllarda 6 gün olan fuar süresi 5’e indi. Katılımcıların isteği üzerine önümüzdeki yıl büyük ihtimalle 4’e düşecek. Gelecek yıl oyun ve oyun yazılımlarına yönelik ayrı bir bölüm de fuara eklenecek. Akıllı kentler bölümü de devam edecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!