Çay toplamada yabancı işçi çalıştırdı hayatı karardı

Güncelleme Tarihi:

Çay toplamada yabancı işçi çalıştırdı hayatı karardı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 14:16

RİZE’de çay hasadında yabancı işçi çalıştırdığı için hakkında zabıt tutulan 3 çocuk babası 35 yaşındaki İbrahim Karagüzel’e 24 bin 652 TL ceza kesildi. Eşi hasta olan oğluna baktığı için, hasatta yabancı işçi çalıştırmak zorunda kaldığını söyleyen İbrahim Karagüzel, 4 aydır ev kirasını bile ödeyemdiğini belirterek, "Çoğu akşam yatağa aç giriyoruz. Bu yetmedi, şimdi de 24 bin lira ceza kestiler. Çocukları bile yarı aç yarı tok okula gönderiyorum" diye dert yandı.

Trabzon’un Tonya İlçesi nüfusuna kayıtlı İbrahim Karagüzel, eşi Gökçe ve 3 çocuğu ile birlikte önceki yıl Rize’nin Küçükköy Köyü’ne yerleşti. Yıllarca inşaatlarda çalışan Karagüzel, bölgede ’yarıcılık’ olarak bilinen yöntemle bir çay bahçesi kiraladı.

4 BİN LİRA GELİR, 24 BİN LİRA CEZA

Yılda 4 bin lira gelir elde ettiği bahçede, çay hasadı öncesinde oğlu Sinan’ın hastalandığını belirten Karagüzel, yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Sinan hastalanınca eşim de haliyle ona bakmak için evde kaldı, bahçede bana yardım edemedi. Mecbur kalıp hasadı Gürcistan uyruklu 4 işçiyle yaptım. Çayları kamyonetle fabrikaya götürürken polis durdurdu, yabancı uyruklu işçi çalıştırdığım için yasal işlem yaptı. İki ay sonra, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre 24 bin 652 lira para cezası tebliğ ettiler. Çoğu akşam yatağa aç giriyoruz. Rize Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan yardım alıyoruz. Ama Sosyal Güvenlik Kurumu bana 24 bin 652 lira para cezası kesiyor. Bu parayı neyle ödeyeceğim? Mal beyanı istediler. ’Hiçbir şeyim yok’ dedim ama beğenmediler. ’Böyle mal beyanı mı olur? Evinde televizyonun da yok mu?’ diye sordular. Yok. Başbakanımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan yardım bekliyorum. 4 aydır evimin kirasını dahi ödeyemedim. 3 çocuğum var. Onların karnını doyuramıyorum. Yarı aç yarı tok okula gönderiyorum."

’YURT DIŞI KİM, BEN KİM?’

Kendisine cezayla ilgili gelen yazılarda, yurt dışına çıkış yasağı da konulacağının bildirildiğini kaydeden İbrahim Karagüzel, "Bırakın yurt dışına çıkışı, ben babaocağıma, Trabzon’a gidemiyorum. Benim ne işim olur yurt dışı ile? Yurt dışı kim ben kim? Beni başka biriyle mi karıştırıyorlar. Yakamı lütfen bıraksınlar" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!