CarrefourSa’da direksiyona Sabancı geçti

Güncelleme Tarihi:

CarrefourSa’da direksiyona Sabancı geçti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2013 00:00

Son günlerde Türkiye'de en hareketli sektöre perakende oldu. Geçtiğimiz hafta İspanyol Dia'yı Yıldız Holding'e satan Sabancı Holding ,dün CarrefourSA'dan 141 milyon liraya yüzde 12 hisse daha alarak yüzde 50.8 ile şirketin yönetimini üstlendi.

Haberin Devamı

PERAKENDE sektöründe kartlar yeniden dağıtılıyor. Önce 600 milyon liraya Migros’un indirim marketi ‘Şok’u, daha sonra İspanyol Dia’yı alan Yıldız Holding’ten sonra, dün de Sabancı Holding ve Fransız Carrefour el sıkıştı. Sabancı Holding ve Carrefour, 17 yıldır devam eden CarrefourSA ortalıklarını yeniden yapılandırma kararı aldı. Sabancı Holding, Carrefour’dan CarrefourSA hisselerinin yüzde 12’sini, 141 milyon TL bedelle satın alarak, şirketin yönetimini üstleneceğini açıkladı. Bu işlem sonucunda, Carrefour’un payı yüzde 46.2 olacak. Hisse oranı yüzde 50.8’e ulaşan Sabancı Holding ise, sahip olduğu pazar bilgisi ve tecrübesi ile şirketin gelecek dönemdeki büyümesine liderlik edecek.

YENİ BİR DÖNEM OLACAK

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Perakende sektöründe büyümek istiyoruz. Bugün yaptığımız anlaşmayla Sabancı Holding olarak bu konuda çok önemli bir adım atıyoruz. Sabancı Holding CarrefourSA’da çoğunluk hisseye ve yönetim kontrolüne sahip olacak. CarrefourSA gıda perakendeciliği sektöründe ülkemizde çok önemli bir şirket. Bu gelişme CarrefourSa için yeni bir dönemin başlangıcı olacak. Amacımız önümüzdeki dönemde hem ülkemiz şartlarını hem de tüketiciyi iyi anlayan bir yönetimle, CarrefourSa’nın da diğer Sabancı şirketleri gibi çok başarılı olmasını sağlamak” dedi.

Haberin Devamı

BÜYÜME-KÜÇÜLME KAVGASI

Carrefour’ın global yapılanması içerisinde yönetimde bir süre önce yaşanan sorunlar ortaklığı da zora sokmuştu. Carrefour, Avrupa’dan yaşanan ekonomik krizin ardından bir çok ülkeden çekilme ve küçülme planları yaptığını duyururken, CarrefourSA bu kararın aksine büyümeyi istiyordu. Bir süredir yönetimler arasındaki uyuşmazlıkla dikkat çeken Carrefour, sonunda yönetimi Sabancı Holding’e devretti.

KİM NE YAPACAK

Bu gelişmeyle sektörde kartlar yeniden dağıtılmış oldu. Önümüzdeki dönemde Yıldız Holding Dia ve Şok ile indirim marketleri pazarında öne çıkacak. Sabancı Holding ise Carrefour’un yurtdışındaki büyümesini sürdürecek. A101 ise yılsonuna kadar 450 mağaza açacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Rakamlarla CarrefourSA

* 1993 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor.
* 1996’dan itibaren Sabancı Holding ortalığı ile yoluna devam ediyor.
* CarrefourSa’nın, 28 hipermarketi ve 215 süpermarketi bulunuyor.
* CarrefourSa’nın 2012 yılında net satışları 2.5 milyar TL olarak gerçekleşmişti.

Rakamlarla Carrefour

* Carrefour
* Carrefour Group’ta 364 bin 900 çalışanı var.
* 30 ülkede 10 bini aşkın mağazasıyla dünyanın ikinci, Avrupa’nın en büyük perakende zinciri.
* Carrefour, 50 yılı aşkın süredir Avrupa, Asya ve Latin Amerika’da faaliyet gösteriyor.

Carrefor pay dağılımı

Sabancı Holding: 50.8
Carrefour: 46.2
Halka açıklık: 2.2
Diğer: 0.8

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!