Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı

Güncelleme Tarihi:

Dolar tüm zamanların rekorunu kırdı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 10:12

Dolar/TL, Başbakan Yıldırım'ın 'başkanlık sistemi' açıklamasıyla kademeli olarak 3,09'u aştıktan sonra 3,0974 seviyesini görerek tarihi rekoruna ulaştı.

Haberin Devamı

Dolar/TL bugün 3.0974 ile tüm zamanların rekoruna kırdı. Kur, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından 20 Temmuz'da 3.0970 ile tarihi zirveyi test etmişti.

Başbakan Binali Yıldırım, AKP Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'ndaki konuşmasında, dün MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemine ilişkin çağrısını "aynen" kabul ettiklerini belirterek, "Bahçeli'nin (başkanlık) açıklaması Türkiye'nin geleceğine dönük umut verici, Türkiye fiili durumu hukuki durum haline dönüştürmek mecburiyetinde" dedi.

Moody's'in kredi notu indirimi sonrası yaklaşık 20 gündür TL'de gözlenen değer kaybı süreci bu sabah itibarıyla yerini sınırlı da olsa iyimserliğe bırakmış, dolar/TL dünkü 3.0890 seviyesinden 3.07'li seviye kadar gerilemişti.

Haberin Devamı

DOLARDA YENİ HAREKET 3,10 – 3,17 BANDINDA OLUŞABİLİR

KapitalFx Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Kurun yukarı yönlü hareketlenmesinden sonra görülen kısmi soğuma sadece anlık bir piyasa düzeltmesi olarak kaldı ve TL, USD karşısındaki kazanımlarının tamamını silerek günlük bazda yeniden eksiye geçti. TL’nin kırılganlığını artıran faktörlerin biraraya gelmesi, kurun reaksiyon aralığını da genişletmiş durumda. Bu nedenden dolayı içsel ve dışsal fiyatlama davranışlarının marjı genişledi. Bu kapsamda TL’de değer kaybının devam etmesi ve oynaklığın artması sonucu ortaya çıktı” dedi.

Buna karşın Türk finansal varlıklarındaki baskının sadece para piyasası için geçerli olduğunu, kurun hareketine Borsa’nın veya faizin anlamlı bir reaksiyonu görülmediğini belirten Erkan şöyle devam etti:

“Bu ortaya kısa dönem için bir anomali de çıkartmıştır. Belli bir noktadan sonra ya kur, ya Borsa aşağı iner. Oluşan gündem ve piyasa konjonktürü Borsa’nın yüksek kura daha uzun süre dayanamayarak aşağı gelebileceği ihtimalini kuvvetlendirmektedir. Fed faiz artırım hikayesinden ve büyük Merkez Bankaları’na ilişkin spekülasyonlardan dolayı gelişmekte olan ülke grubunun baskı altında kalmasına ek olarak, içsel bazı siyasi etmen ve açıklamaların da günlük hareketlerdeki etkileri görülmektedir. Başbakan Binali Yıldırım’ın Başkanlık sistemi yasa teklifini en yakın zamanda Meclis’e sunacaklarını açıklamasının akabinde, gün içinde TL’ye karşı bir düzeltme hareketi yapmış olan TL’nin en başta kazanımlarını sildiği, sonrasında da hızla değer kaybetmeye başladığı görülmektedir.”

Haberin Devamı

KapitalFx Araştırma Uzmanı Erkan, “Bu durum kurda kısa dönemde yükselişin süreceği beklentimizi haklı çıkarmıştır. Teknik olarak, USDTRY grafiği üzerinde oluşan her dip, bir öncekinin üzerinde oluşuyor. Bu tipik bir yukarı yönlü trend hareketidir. USDTRY için yılsonu forwardları 3,14’e yükselmiş durumda. En çok 3 ay vadeli ve en az 100 milyon Usd büyüklüğündeki call (alım) opsiyon sözleşmeleri de 3,10 – 3,35 aralığında birikmiştir. Bizim öngörümüz USDTRY’nin 3,10 üzerinde rekor tazelemesi halinde ilerleyen dönemde kendine yeni bir plato yaratabileceği yönünde. Bu kapsamda da yeni hareket alanı 3,10 – 3,17 bandında oluşabilir. Muhtemelen dışsal faktörlere de fazla reaksiyon göstereceğiz. Özellikle Donald Trump faktörü veya Fed faiz artırım beklentileri kaynaklı ABD tahvil faizlerinde oynaklık artarsa, TL varlıklarından da çıkış artacaktır” olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

BORSA EKSİYE DÖNDÜ

Öte yandan açıklama öncesi hafif pozitif seyreden BIST-100 endeksi de açıklamaların ardından eksiye döndü. Borsa İstanbul 100 endeksi, günün ilk yarısını yüzde 0,10 değer kaybederek 77 bin 562,50 puandan tamamladı. Endeks saat 16.26 itibarıyla 353 puanlık düşüşle 77 bin 289 puandan işlem gördü. Hisse senetleri ortalama yüzde 0,46 oranında değer kaybetti.

FAİZ YÜKSELDİ

Tahvil-bono piyasasında da 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde 10 baz puana yakın yükseliş yaşandı. Başbakan'ın açıklaması öncesi 10 yıllık gösterge tahvil bileşik faizi işlem bazında 9.80 seviyesinde işlem görürken, açıklama sonrası yüzde 9.96 seviyesini test edildi.

Haberin Devamı

FED TUTANAKLARI İZLENECEK

Bu akşam Fed'in Eylül toplantısına ilişkin tutanakları piyasanın radarında olacak. Tutanaklarda bir sonraki faiz artışı konusunda ipucu aranacak. Fed Eylül'de faizleri değiştirmemiş, 3 üye bu karara karşı çıkmıştı.

BAKMADAN GEÇME!