Çare, MGK'ya brifing

Güncelleme Tarihi:

Çare, MGKya brifing
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Patronlar Kulübü TÜSİAD, Yılmaz hükümetine temkinli iyimserlikle yaklaşıyor. Yapısal reformlar için umutlu olmak isteyerek, gemileri baştan yakmıyor. Ama verdiği mesajlarla da uyarı görevini sürdürüyor.

Yaz mevsiminin son demlerinde Antalya'da toplanan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi, kapalı oturumda sosyal güvenlik reformu, Güneydoğu sorunu ve AB-Türkiye ilişkilerini irdeledi. ANAP milletvekili ve Konsey üyesi Yıldırım Aktürk çok ilginç bir öneride bulundu. Aktürk, TÜSİAD'ın Milli Güvenlik Kurulu (MGK) birifing vermesini önerdi.

Nasıl ki MGK sekiz yıllık eğitim konusunda ısrarlı olunca siyasi iktidar bunu hemen uygulamaya koymuştu. Enflasyon, özelleştirme, işsizlik, Güneydoğu gibi birçok temel sorun da sivil toplum örgütlerinin MGK'na, MGK'nun da siyasi iktidarlara telkiniyle çözülebilir. Konsey üyelerinin çoğunluğu da bu öneriyi benimsedi. İstikrarlı bir ekonomi, demokratik bir TÜrkiye, huzurlu bir sosyal yaşam için, TÜSİAD gibi örgütlerin MGK'na birifing vermesi gerekiyor. Aktürk, ‘‘Askeri kesim toplumun bir parçası. Niye monolog olsun ? Diyalogdan yanayız. Sorunlara zaten vakıflar çözüm yolları konusunda mutabakat için zaman zaman askerlerle sivil toplum örgütlerinin dialog içinde olması gerektiğine inanıyorum. Süleyman Demirel 24 Ocak kararları öncesinde Turgut Özal'ı konuyu anlatması için Genelkurmay'a göndermişti. Bir ay sonra da 24 Ocak Kararları uygulamaya girdi. ’’ diyor.

Ömer Dinçkök ise Güneydoğu konusuna parmak bastı. Ancak kalkınmış bir Güneydoğu'da huzur olabileceğini vurguladı. Kapalı oturumunda en çok ilgiyi çeken konuşmacı TÜSİAD'ın yeni üyesi Diyarbakırlı tekstilci Mustafa Akyıl oldu. Akyıl, TÜSİAD üyelerinden Doğu ve Güneydoğu'daki işadamlarına danışmanlık yapmalarını istedi. Akyıl, ‘‘Biz yatırım falan beklemiyoruz. Kendi yatırımımızı kendimiz yapıyoruz. Siz bize kalite, yönetim, ihracat konularında yardımcı olun. Now howe verin’’ önerisinde bulundu. Akyıl, bölgenin en büyük sorunun işsizlik olduğunu belirtti. Ayrıca TÜSİAD bünyesinde Güneydoğu sorununu yakından takip edecek bir komisyon kurulmasını istedi. Akyıl, ayrıca bundan sonraki İstişere Konseyi toplantısının Diyarbakır'da yapılmasını önerdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!