Çantacıyı da bu sistem yarattı

Güncelleme Tarihi:

Çantacıyı da bu sistem yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2014 01:04

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), enerji sektöründe lisans sahibi olmasına karşın, yatırım sürecini başlatmamış olan projelerin lisanslarını iptal etmeye başladı.

Haberin Devamı

Aralarında Boydak Holding ve Rona Yırcalı’nın da bulunduğu yatırımcıların, ayrıca milyonlarca liralık teminatına da el konulacak. Ancak elektrik üreticileri, EPDK’nın çantacıları eleyeceğim derken, gerçek yatırımcıları da küstürmesinden endişe ediyor. Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, “Kanuna göre, lisansları iptal edilen firmalar, lisans iptalinin yanında, teminatlarının irat kaydedilmesi ve hissedarlarının üç yıl boyunca başka lisans başvurusunda bulunma haklarının elinden alınması gibi ağır yaptırımlarla karşı karşıya. Bu tür gelişmeler, sektördeki yatırım iklimini bozacak, yatırım iştahını zedeleyecek, yatırımcıları tedirgin edecek gelişmelerdir” şeklinde konuşuyor.

ÇANTACIYI SİSTEM YARATTI

6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu Geçici 9. Madde uyarınca, inşaat öncesi süresini tamamlamış lisans sahiplerinin, yükümlülüklerini yerine getirdiklerine dair belgeleri 2 Mayıs 2014 tarihine kadar EPDK’ya sunmaları gerekiyordu. Ancak birçok yatırımcı, yükümlülüklerini bu süre içerisinde tamamlayamadı. Aslında yeni bir kanun tasarısı ile yatırımcılara bir yıllık ek süre tanınması öngörülüyordu. Fakat şu ana kadar tasarı henüz yasalaşmadı. Karaduman, şunları söylüyor: “Geçici 9. Madde, kuşkusuz ki iyi niyetle, sektörde ‘çantacı’ olarak tabir edilen lisans ticareti yapan kişileri elemek üzere düzenlendi. Ancak söz konusu düzenleme hiçbir esnekliği olmaması nedeniyle, bugünkü şartlarda ne yazık ki gerçek yatırımcıları mağdur eden, hayata geçme olasılığı yüksek olan birçok projeyi iptale götüren bir hükme dönüştü. Mecliste bekleyen kanun tasarısı bir an önce yasalaşmalı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!