Cansızlar, SPK'nın geleceğini arıyor

Güncelleme Tarihi:

Cansızlar, SPKnın geleceğini arıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

SPK Başkanı Doğan Cansızlar, bir Arama Konferansı düzenledi. Muhsin Mengütürk dışındaki bütün eski başkanların, aracı kurum yöneticileri ve akademisyenlerin katıldığı toplantıda, SPK'nın kazanımları, zaafları bundan sonra nasıl bir yol izlenmesi gerektiği sorusuna cevap arandı.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kurul'u ve genel anlamda sermaye piyasalarını nasıl bir geleceğin beklediği sorusuna, düzenlediği bir Arama Konferansı ile cevap aradı. Sektörün bütün ilgili taraflarından temsilcilerin çağrıldığı ve Ankara-Kızılcahamam'da gerçekleştirilen Arama Konferansı'na ilgi ve katılım büyük oldu. Üç gün süren Konferans'ta yaklaşık 60 kişilik grup, ‘Beyin Fırtınası’ olarak tanımlanan; hiyerarşik kuralların özellikle bir tarafa bırakıldığı demokratik bir ortamda, sermaye piyasalarının bütün sorunlarını masaya yatırdı. Hayli hararetli tartışmalarla geçen toplantının bitimindeki son sunuşu Devlet Bakanı Recep Önal da izledi.

SPK Başkanı Doğan Cansızlar ile kurul üyeleri, daire başkanlarının bulunduğu Arama Konferansı'nda SPK'nın eski başkanları, İsmail Türk, Şükrü Tekbaş, Ali İhsan Karacan, İMKB Başkanı Osman Birsen, Fon'daki bankaların Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Altınok, Takasbank Genel Müdürü Emin Çatana, Altın Borsası Başkanı Serdar Çıtak, Aracı Kurum Yöneticileri Derneği Başkanı Bedii Ensari de yer aldı. Toplantıya, bürokrasiden, piyasaları oluşturan aracı kurumlardan, üniversitelerden ve basından da temsilciler yer aldı. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Ziya Toprak, Global Menkul Değerler'den Mehmet Kutman, Doğan Grubu'ndan İmre Barmanbek, Prof. Çelik Kurdoğlu, Prof. Zühtü Aytaç, Prof. Cengiz Erol, Prof. Ahmet Kırman, Doç. Dr. Güven Sak da Arama Konferansı katılımcıları arasındaydı. ,

Arama Danışmanlık Ltd.'nden Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu'nun yönettiği Arama Konferansı'nda sermaye piyasalarını etkileyen olumlu ve olumsuz temel akımlar tartışıldı. Ardından sermaye piyasaları ile SPK'nın ortak kazanımları ve ortak zaaflarının neler olduğu belirlendi. Bu çerçevede gerek SPK'ya gerekse, piyasaların diğer aktörlerine düşen görevlerin neler olduğu değerlendirildi.

Ortak kazanımlar; teknik altyapı ve yetişmiş insan gücü, kurumsallaşma; uluslararası entegrasyon; ortak zaaflar ise mali piyasalardaki belirsizliğin sürmesi, yatırımcının korunmasındaki eksiklikler, derinliğin ve likiditenin azlığı, diyalog yetersizliği, kurumsal yatırımcı eksikliği, manipülasyonun engelllenemesi olarak belirlendi. Bu saptamalar daha sonra SPk tarafından bir Gelecek Stratejisi'ne dönüştürülecek.

Devlet Bakanı Recep Önal, siyasi ve ekonomik istikrarın ve diyagonu önemine değinerek, sermaye piyasalarına ‘‘elden gelen bütün desteği verme' sözü verdi. Önal, Türk Ticaret Kanunu'ndaki değişikliklere ilişkin olarak Adalet Bakanlığı'ndaki çalışmada fazla bir yetkileri bulunmadığını söyleyerek, ‘‘Belki biz de ayrı bir taslak üretiriz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!