Canavarı unutmayalım

Güncelleme Tarihi:

Canavarı unutmayalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2014 01:02

ENFLASYONDA hedefi tutturamayan ve bu nedenle hükümete mektup yazmaya hazırlanan Merkez Bankası’ndan enflasyonun kötü sonuçları olduğunu anlatan bir kitap geldi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası, “Enflasyon ve Fiyat İstikrarı 2’ başlıklı kitapta enflasyon ve fiyat istikrarının ilişkisi ile, yıllar itibariyle enflasyonla mücadele anlatıldı.

HEDEFİ tutturamadığı için hükümete mektup yazmaya hazırlanan Merkez Bankası’ndan enflasyonun kötü sonuçları olduğunu ve mücadelenin önemli olduğunu anlatan bir kitap geldi. MB, “Enflasyon ve Fiyat İstikrarı2 başlıklı bir kitap yayımladı. Kitapta enflasyon ve fiyat istikrarının ilişkisi, yıllar itibariyle enflasyonla mücadele anlatıldı. Kitabın sonunda ise ilginç bir uygulamaya yer verildi. “Neler öğrendik?” başlığı altında 10 soru soruldu. İlk soru, “Fiyatlar genel seviyesi arttığı zaman, paranın satın alma gücü nasıl değişir?” sorusu oldu. Şıklar, “Artar, Düşer, Aynı Kalır” şeklinde sıralandı. Doğru şıkkın da “Düşer” olduğu cevap anahtarında yer aldı.

ENFLASYON CANAVARI HATIRLATMASI

Merkez Bankası’nın kitabında enflasyonun maliyetleri tek tek anlatıldı. Yakın geçmişte birçok politika yapıcının, ekonomik refah üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle enflasyonu, “bir numaralı halk düşmanı” ilan ettiğinin hatırlatıldığı çalışmada, politikacıların enflasyonu düşürmenin öncelikli işleri olduğunu vurguladıkları ifade edildi. Enflasyonun maliyetlerinin sadece bireyler ve firmalar açısından değil toplum ve ekonominin bütünü açısından da önem arz ettiğini değinilen çalışmada, “Enflasyonun maliyetini anlamak için enflasyonun etkilerini anlamak gerekmektedir. Enflasyon günlük hayatı pek çok açıdan ilgilendirmektedir. Tasarruflarımızı değerlendirdiğimiz mevduat faizleri, ihtiyacımız olan mal ve hizmetleri satın almak için zaman zaman kullandığımız kredilerin faizleri, çalışmamız karşılığında aldığımız maaş ve ücretler, sosyal güvenlik primleri ve emeklilik aylıkları enflasyon artışından etkilenmektedir” denildi.

SINAV ZAMANI

Türkiye’de para politikaları yıllar itibariyle anlatıldıktan sonra son olarak “Neler Öğrendik” başlığı altında 10 soru soruldu. Soruların yanıtları da verildi. Sorular arasında, “Enflasyon oranı nasıl ölçülür? Enflasyon oranında yaşanan azalmaya ne denir? Hammadde fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle oluşan enflasyona ne denir? Para arzında yaşanan bir artış genellikle aşağıdakilerden hangisine sebep olur? Merkez bankalarının, enflasyonun doğrudan kendisini hedefleyerek bütün politika araçlarını enflasyon hedefini tutturmaya yönelik olarak kullandıkları para politikası stratejisi nedir?” soruları yer aldı. Ayrıca, “İnsanların yatırım, tüketim ve tasarrufa yönelik kararlarında dikkate almaya gerek duymadıkları ölçüde düşük enflasyon oranı aşağıdaki kavramlardan hangisi ile açıklanır?” sorusunun şıkları, “Fiyat İstikrarı, Nominal Faiz, Deflasyon” olarak sıralandı. Doru şıkkın da ‘A’ olduğu cevaplarda yer aldı. Son olarak da, “TCMB Para Politikası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?” denildikten sonra şıklar; “TCMB’nin döviz kuru seviyesine ilişkin herhangi bir taahhüdü yoktur”, “TCMB, enflasyon hedeflerini hükümetle birlikte üç yıllık bir süre için nokta hedef olarak belirler”, “TCMB, uygulayacağı para politikasını ve kullanacağı araçları hükümetle birlikte belirler” diye soruldu. Burada da doğru yanıtın ‘C’ olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Fiyat istikrarı geliri dengeler

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın çalışmasında, fiyat istikrarının sağlandığı bir ülkede fiyatların kolaylıkla izlenebileceği, dolarizasyonun da azalacağı ifade edildikten sonra, “Gelir dağılımının bozulması önlenir. Çünkü enflasyondan en fazla sabit gelirliler zarar görür ve gelir dağılımı kendini enflasyondan koruyamayan kesimlerin aleyhine bozulur. Bu kesimler genelde toplumun alt ve orta gelir gruplarıdır. Gelir dağılımının bozulması toplumsal barışı da olumsuz etkiler” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!