Çanakkale'de 'kılavuz' krizi sona erdi

Güncelleme Tarihi:

Çanakkalede kılavuz krizi sona erdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 12:48

ÇANAKKALE kara savaşlarının yapıldığı Gelibolu’da yaklaşık üç yıl önce başlayan ‘kılavuz’ krizi sona erdi. 2014 öncesi kılavuzluk kimliği olanlar süresi bitene kadar Gelibolu’da çalışabilecek. Sahaya yeni kılavuzlar çıkacak, herkes tek tip kıyafet giyecek. Gelibolu’ya düzenlenecek turlarda sadece rehber değil kılavuz da alınabilecek.

Haberin Devamı

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 28 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kanunla ’Çanakkale Savaşları Gelibolu

Çanakkalede kılavuz krizi sona erdi

Tarihi Alan Başkanlığı’na dönüştürüldü. Bu değişiklik nedeniyle alan kılavuzları Gelibolu Yarımadası’nda çalışma yetkisini kaybetti. Yaklaşık 700 kılavuzun alandan çekilmesi sonrasında seyahat acentaları, bölgede ‘rehber krizi’ yaşandığını ileri sürerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.

Resmi Gazetenin dünkü sayısında yayımlanan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Kılavuzluğu Yönetmeliğiyle hem kılavuz olmanın koşulları belirlendi hem de eski kılavuzlar için geçiş hükmü konuldu. Buna göre 2014’ten önce alanda kılavuzluk yapmış olanlar, almış oldukları alan kılavuzluğu kimliklerinin süresi sona erinceye kadar hizmet verebilecekler.

Haberin Devamı

BAKAN ONAYIYLA YENİ KURS
Tarihi Alanda yeni alan kılavuzlarına ihtiyaç olup olmadığı, tarihi alana gelen ziyaretçi yoğunluğu ve talepler dikkate alınarak Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından tespit edilecek. Ancak kararı Kültür ve Turizm Bakanı verecek.

KILAVUZ OLMAK İÇİN
Tarihi alanda ilk kez kılavuz olarak çalışmak ya da süresi dolan kimlikleri yenilemek için aranan bazı koşullar ise şöyle belirlendi:

‘Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lise ve dengi okul mezunu olmak, kamu görevlisi olmamak. Alan kılavuzu adayları; kursta verilen bilgilere yönelik 50 puan üzerinden yazılı ölçme sınavına, alanla ilgili bilgilerin doğru aktarılması, ziyaretçilerin doğru yönlendirilmesi, ziyaret programının planlanması ve uygulanması, temsil kabiliyeti ve davranışları, ifade yeteneği ve muhakeme gücü konularında 50 puan üzerinden uygulama sınavına tabi tutulacak. Kılavuz kimliklerinin geçerlilik süresi 5 yıldan 3 yıla indirilirken her yıl Ocak ayında başkanlıkça bandrol verilecek.

TEK TİP KIYAFET
Alan kılavuzları çalışmaları süresince Başkanlık tarafından belirlenecek kılık ve kıyafetle görev yapacaklar. Ziyaretçilerin bilgilendirilmesi amacıyla alan kılavuzlarınca kullanılacak tanıtıcı ve yönlendirici kitap, broşür, afiş, harita ve benzeri bilgilendirici materyaller Başkanlık tarafından verilecek.

Haberin Devamı

REHBER YOKSA TUR DA YOK

ALAN kılavuzlarının yetkilerinin üç yıl önce iptali sonrasında rehber bulmakta büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatan RSL Tours Sahibi Bengi Derse, sadece hafta sonu gelen otobüs sayısının bini geçtiğine dikkat çekti. Derse, “Çanakkale Rehberler Odasının bunu karşılaması mümkün değil. Türkiye genelinde bile karşılanamaz. Sadece İstanbul belediyelerinden 300-500 otobüs geliyor, Bursa keza öyle. Dernekler, birlikler.. Bu kadar rehber nereden bulunur? Rehber olmadan otobüs hareket edemiyor. Kılavuzların yeniden görevlendirilmesiyle yanlıştan dönüldü” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!