Çalışanları hayatlarını kaybetti, hisseleri taban yaptı

Güncelleme Tarihi:

Çalışanları hayatlarını kaybetti, hisseleri taban yaptı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 10:32

Apple şirketinin iPhone ve iPad modellerini üreten, Tayvanlı Foxconn Technology Group’un da bünyesinde yer aldığı Hon Hai Precision şirketinin hisseleri, Cuma günü gerçekleşen patlama sonrasında, üç kişinin hayatını kaybetmesinin ardından, son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

Haberin Devamı

Şirketin hisse senedi, yüzde 5.2’lik bir düşüşle, Ağustos 2009’dan bu yana gördüğü en düşük seviyeye geriledi.  

   

İphone ve iPad’lerin üreticisi olan şirket, 3 kişinin ölümüyle birlikte, 15 kişinin de yaralandığı patlamanın, 20 Mayıs’ta gerçekleştiğini belirtti. Bu patlamanın, Foxconn’da çalışanların zorlu çalışma şartları nedeniyle başlayan ve şirketin çalışanlarının ücretlerini artırmasına neden olan intihar dalgasının bir yıl sonrasına denk geldiği belirtildi.

 

Barclays Capital’ın Hong Kong merkezli analistlerinden Kirk Yang, “Hon Hai şirketinin Shenzhen’deki fabrikalarında üretimle zararını kısa zamanda karşılamasını bekliyoruz” dedi.

 

Haberin Devamı

APPLE YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Foxconn sözcüsü Edmund Ding, konu hakkında yorum almak için kendi cep telefonuna yapılan aramaları yanıtsız bıraktı. Patlama ve yangına nelerin sebep olduğu konusunda belediyeyle işbirliği içinde olan şirketten, kazaya yönelik detaylı açıklama gelmedi.

 

Sichuan Hastanesi’nden yapılan açıklamada, dört çalışanın vücudundan derin yanıklar olduğu ve durumlarının ciddi olduğu belirtildi.

 

Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük şirketi olan Apple’ın kazanın soruşturulmasında Foxconn ile işbirliği içinde olduğu belirtildi.

 

Apple sözcüsü Steve Dowling, “Bu korkuç olaya neyin neden olduğunu ortaya çıkarmak için Foxconn ile yakın temas halindeyiz. Yaşanan olay, bizi aşırı derece üzdü” diye konuştu.

 

Toplamda 2 milyar dolar değerinde olan fabrika, Ekim 2010’da açılmıştı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!