"Çalışan hileleri şirket gelirlerini eritiyor"

Güncelleme Tarihi:

Çalışan hileleri şirket gelirlerini eritiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2009 00:00

BURSA Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (BSMMMO) düzenlediği etkinlikte konuşan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nejat Bozkurt, son yıllarda yapılan araştırmalara göre, işletmelerin yıllık gelirlerinin yüzde 7’sini çalışanların yaptığı hile yoluyla kaybettikleri belirlendi.

Haberin Devamı

BSMMMO’nun Bursa Uluslararası Tekstil ve Ticaret Merkezi konferans salonunda düzenlediği ‘İşletmelerin kara deliği hile, çalışan hileleri’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Nejat Bozkurt, çalışanların yaptıkları hilelerin, şirketlerin işletmelerinde büyük gelir kaybına neden olduğunu anlattı. Hilelerin genel olarak ihbar ve şans eseri ortaya çıktığını belirten Prof.Dr. Bozkurt, son yıllarda denetim programlarının artmasıyla kontrollerin ön plana çıktığını kaydetti.
“Son yıllarda yapılan araştırmalara göre işletmelerin yıllık gelirlerinin ortalama yüzde 7’si çalışanların yaptığı hile yoluyla kaybediyor” diyen Prof.Dr. Bozkurt, “Amerika Birleşik Devletleri’nde hile yapılan işletmelerin yıllık kaybı 960 milyar dolar civarında. Hile işletmelerin en büyük belası. Çünkü çok büyük rakamlar var. ABD’de çalışan başına günlük ortalama 9 dolar düşüyor. Bundan yola çıkarak her işletme bu konuda duyarlı olmalı. Yolsuzluklara karşı önlem alması, alamadığı zaman hileyi çok kısa sürede en az zararla görerek ortaya çıkartması gerekli” diye konuştu.

Haberin Devamı

İşletmelerin bu konuda bilinçli olmadığını ifade eden Prof.Dr. Bozkurt, Türkiye’de bunu tam olarak ölçebilen bir değerlendirme olmadığını söyledi. Prof.Dr. Bozkurt, “Tecrübelerimiz, Türkiye’nin dünya ortalamalarının altında olmadığını gösteriyor. Buna karşı tek bir çözüm yok. Süreç, işe düzgün insanın alınmasından başlayıp takip edilmesine kadar devam ediyor. İş kontrol sistemlerinin hileyi önleyici bir şekilde oluşturulmalı, işletmelerdeki çeşitli kuruluş ve kurulların devreye sokulması gerekli. Yönetim kurulunun ve iç denetimin çok etkin olması gerekli” dedi.

KRİZLE BİRLİKTE HİLEYE YÖNELİM ARTIYOR

Hileyi sıfıra indirme imkanı dünyanın hiçbir yerinde mümkün olamadığını söyleyen Prof.Dr. Bozkurt, “Dünyada çok çeşitli hile araştırmaları yapılıyor. Bunlara baktığımızda hile oranında son 10 yılda bir artış görülüyor. Kriz sonrasında yapılan araştırmalarda ortaya çıkarttı ki özellikle kriz dönemlerinde hileye yönelim oranı artıyor. Yıllarca dürüst çalışmış bir insan ertesi gün dürüstlük dışına çıkabilir. İşine her gün düzenli giden, hasta olduğunda bile çalışan, masasından ayrılmayan insanlar iş yerini dolandırabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Avrupa’da ve ABD’de 2000’li yıllarda ortaya çıkan şirket yolsuzluklarının ardından konuya daha çok önem verildiğini dile getiren Prof.Dr. Bozkurt, yurtdışında işletmelerin sertifikalı, diplomalı denetçiler, adli muhasebecilerin çalıştırarak konunun önüne geçmeye çalıştıklarını açıkladı.
Prof.Dr. Bozkurt, Türkiye’de insanların başlarına geleni gizleme oranı gelişmiş ülkelere göre çok fazla olması nedeniyle çalışanların hileleri konusunda yeterli verinin çıkartılamadığını da sözlerine ekledi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!