Çalık Enerji Ceyhan'da rafineri kuracak

Güncelleme Tarihi:

Çalık Enerji Ceyhanda rafineri kuracak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2006 10:50

Çalık Enerji, Indian Oil Corporation ile birlikte Ceyhan’da bir rafineri ve petrokimya kompleksi kurmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvurdu. Yıllık 15 milyon ton kapasiteli entegre rafineri ve petrokimya kompleksinin yatırım maliyeti yaklaşık 4.9 milyar dolar olarak hesaplanıyor.

Çalık, Ceyhan’da kurmak istediği rafineri için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) resmi lisans başvurusunu dün yaptı. Proje, Çalık Enerji ve Hindistan’ın en büyük devlet petrol şirketi olan Indian Oil Corporation'ın (IOCL) işbirliğiyle yürütülecek.

PETROL VE PETROKİMYA AÇIĞINI KARŞILAYACAK

Çalık Enerji İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, söz konusu kompleksin hem iç hem dış pazarın ihtiyaçlarına yönelik üretim yapacağını kaydetti. Çelik, talepteki mevcut artış ivmesi nedeniyle yakın gelecekte petrol ürünleri açığıyla karşı karşıya kalacağını ileri sürdüğü Türkiye'nin aynı zamanda bir petrokimya ürünlerinde önemli oranda ithalata bağımlı bulunduğunu belirterek, ithalat oranının da ilerleyen dönemlerde artacağını ifade etti. Çelik, “Ceyhan’da kurulması önerilen tesisin, petrol ve petrokimya ürünleri açığını karşılaması planlanmaktadır. Aynı zamanda, diğer ülkelere yüksek katma değerli ve işlenmiş ürün ihracatı yapılabilecektir” dedi.

SAMSUN-CEYHAN PROJESİ İLE ENTEGRASYON

Erdal Çelik, Çalık Enerji ve İtalyan ENI şirketi işbirliğiyle gerçekleştirilecek Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı’nın da tam kapasite devreye girmesiyle, Ceyhan bölgesindeki günlük ham petrol ihracat hacminin 4.5 milyon varile ulaşacağını kaydetti. Ceyhan’ın çok önemli bir arz merkezi haline geleceğine dikkat çeken Çelik, Türkiye’nin bu olanaktan en yüksek ölçüde yararlanması gerektiğini dile getirdi. Çelik, Ceyhan’da kurmayı palanladıkları entegre rafineri ve petrokimya kompleksinin, global pazarlarda rekabet edecek şekilde, uluslararası kaliteye uygun nitelikte üretim yapacağını vurguladı.

IOCL FORTUNE GLOBAL 500'DE

Çelik, ortakları IOCL'in halen yılda 54 milyon ton petrol işleyen çok sayıda rafinerinin sahibi, ve sektöründe dünyanın önde gelen şirketlerinden biri olduğunu bildirdi. Çelik, IOCL'in yakın zamanda yayımlanan ‘Fortune Global 500 Company’ listesinin 153’üncü sırasında yer aldığını bildirdi.

Çelik Ceyhan'da kuracakları dev entegre kompleksinin, sadece Türkiye’nin petrol ve petrokimya ürünleri açığını karşılamakla kalmayacağını, aynı zamanda diğer ülkelere ihracat yaparak Türkiye’ye ihracatta yeni ufuklar açacağını kaydetti.

Çelik, projenin, Samsun-Ceyhan Boru Hattı Projesi ile entegrasyon düşünülerek planlandığını belirterek, “Çalık Enerji-IOCL işbirliğiyle kurulacak entegre rafineri ve petrokimya kompleksi, ülkemizin en önemli ve yüksek katma değere sahip yatırımlarından biri olacaktır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!