Çağrı çok gecikti Türkiye ilk kez bütçe kriziyle karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Çağrı çok gecikti Türkiye ilk kez bütçe kriziyle karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 00:00

Eski Gelirler Genel Müdürü olan CHP Trabzon Milletvekili M. Akif Hamzaçebi, “Bütçe çağrısı yapılmadı. Bütçe hazırlama rehberi yayımlanmadı. Yatırım genelgesi çıkarılmadı. Yatırım programı hazırlama rehberi yayımlanmadı” derken, Türkiye’nin ilk defa bir “bütçe krizi” ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Haberin Devamı

2010 bütçe hazırlık çalışmalarının henüz başlatılmadığını, bütçe ödenek ve gelir tavanları saptanamadığını belirten Hamzaçebi, “Türkiye derin bir krize sürükleniyor” uyarısında bulundu.

Hamzaçebi, bu konuda şu değerlendirmeleri yaptı: “Hükümet makro ekonomik büyüklükleri henüz belirleyemediğinden 2010 yılının Bütçe Hazırlık Çalışmalarını bile başlatamamıştır. Kamu kurum temsilcilerinden el altından resmi olmayan bütçe tavan rakamları hazırlamaları istenilmektedir. Ben bugüne kadar bütçe çağrısının yapılmadığı bir yıl hatırlamıyorum. Böyle bir tablo ile Türkiye ekonomisi ilk defa karşılaşmıştır. Türkiye ilk defa bir bütçe krizinin içine girmiştir.”
Bu arada program konusunda da geç kalındığını belirten Hamzaçebi, sözlerine şöyle devam etti: “Maliye Bakanını bütçe ile ilgilenmeye çağırıyorum. OVP ve OVMP’ın süratle ilan edilmesi yanında IMF ile olan ilişki netleştirilerek en az üç yılı kapsayan bir ekonomik program açıklanmalı. Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 16’ncı maddesine göre mayıs ayı sonuna kadar orta vadeli ekonomik programın resmi gazete de yayınlanması gerekiyordu.”

Haberin Devamı

Mali plan da yok

Orta vadeli mali planın da yayımlanmadığını hatırlatan Hamzaçebi, bu konuda da şunları söyledi: “5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanununun 16’ncı maddesine hükmüne göre Orta vadeli programla uyumlu olmak üzere gelecek üç yıla ilişkin gider ve gelir tahminleri ile birlikte hedef açık, borçlanma durumu ile kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarını içeren ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Orta Vadeli Mali Plan’ın haziran ayının 15’ine kadar Yüksek Planlama Kurulu tarafından karara bağlanıp Resmi Gazete’de yayımlanması gerekirken aradan bu kadar süre geçmesine karşın orta vadeli mali plan da yayımlanmadı. Kamu kuruluşlarına bütçe ödenek tavanı verilemiyor.”

İnat bütçede revizyonu da hazırlıkları da engelliyor

BÜTÇEDE revizyon gerektiğini vurgulayan Akif Hamzaçebi, şu saptamalarda bulundu:
GSYH büyüme hedef rakamı yüzde 4 olarak belirlenmesine rağmen, bu rakam Katılım Öncesi Ekonomik Programda eksi eksi 3.6, IMF tarafından eksi yüzde 5.1 olarak öngörüldü, ancak henüz resmen revize edilmedi.
2010’a sağlıklı bütçe hazırlığı için öncelikle 2009 bütçe hedeflerinin resmi olarak revize edilmesi gerekiyor. Ancak küçülme oranı öngörülerinin kabul edilmemesindeki inat, revizeyi engellediği gibi 2010 yılı bütçe hazırlıklarını da engelliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!