Çağan: Anayasa da değişse memura istediği verilemez

Güncelleme Tarihi:

Çağan: Anayasa da değişse memura istediği verilemez
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nami Çağan, KESK'in grev ve toplu sözleşme hakkını içermediği gerekçesiyle geri çekilmesini istediği memur yasa tasarısının geri çekilmeyeceğini yineledi. Çağan, grev ve toplu sözleşme hakkına Anayasanın 53 ve 128. maddelerinin engel oluşturduğunu, Anayasa değişikliği yapılsa bile kamu personel rejimi değiştirilmeden bu hakların memurlara verilemeyeceğini vurguladı.

Çağan, dün düzenlediği basın toplantısında Bağkur yasa taslağıyla Bağkur üyeleri için emekli yaşı SSK'da olduğu gibi kadında 50, erkekte 55 olarak belirlendiğini söyledi. Halen Bağkur'lu olanlar için geçiş süreci de Meclis gündemindeki SSK tasarısında olduğu gibi 15 yıl. Düzenli prim ödemeyi özendirmek için düzenli prim ödemeyenlere her 12 ay için emekli aylığı bir ay geç bağlanacak. Emeklilik için koşul olan 25 yıldan az her tam yıl için 100'de bir olan indirim oranı 100'de ikiye çıkarılıyor. Bağkur Yönetim Kurulunda çiftçiler de bir üyeyle temsil edilecek. Devlet de Bağkur'a 100'de 10 oranında düzenli prim katkısı sağlayacak.

Bağkur'un üyelere 6'ncı basamağa kadar sağladığı basamak otomatik yükseltme sınırı 12'ye çıkarılıyor ve bekleme süresi ilk 12 basamakta bir yıl, 13 ve yukarı basamaklarda iki yıl olarak belirlendi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!