Büyüme açıklandı. VatandaÅŸ fazla açılmıyor

Güncelleme Tarihi:

Büyüme açıklandı. Vatandaş fazla açılmıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 02, 2012 10:01

TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre GSYİH 2012 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.2 büyüdü. Bu dönemde iç talepteki büyüme yüzde 0 olurken, kamunun büyümedeki payı özel sektörün üzerinde gerçekleşti. Uzmanlar, alınan önlemlerin etki ettiğini ve vatandaşın harcamalarda fazla açılmadığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

 

Beklentiler büyümenin yüzde 2.8 düzeyinde olması yönündeydi. Büyüme dördüncü çeyrekte yüzde 5.2, 2011 yılı genelinde ise yüzde 8.5 olarak gerçekleşmişti.

Ä°lk çeyrekte gayri safi yurtiçi hasıla cari fiyatlarla yüzde 14.2 artışla 329.2 milyon lira oldu.Â

Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYİH 2012 yılı birinci üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzdfe 2.3’lük artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYİH değeri bir önceki döneme göre yüzde 0.2 arttı.

ENERJÄ°DE HIZLI BÃœYÃœME

Yılın ilk çeyreğinde en hızlı büyümeyi yüzde 8.4'lük performansı ile enerji sektörü elde etti. Ulaştırma yüzde 4.7, inşaat yüzde 2.8, toptan ve perakende sektörü ise yüzde 0.9 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı

Veri sonrası bir açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan '3.2'lik büyüme beklentim dahilindeydi' dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, yüzde 3.2'lik büyüme rakamının, bu küresel şartlarda iyi bir rakam olduğunu belirterek, "Net ihracattan kaynaklanan bir büyüme söz konusu. Aslında, bizim için bir sürpriz değil, öngördüğümüz bir trend" dedi.

VATANDAÅž TEMKÄ°NLÄ° FAZLA HARCAMIYOR

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi'nden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, alınan önlemler sonrası vatandaşın harcamalarını aynı seviyede tuttuğunu, daha fazla 'açılmamaya' dikkat ettiğini söyledi.

Aslonoğlu, "Veri beklentilere paralel geldi. Genel anlamda bir süpriz yok. İç talep büyümemiş. İç talepte büyüme öngörmüyorduk. Onu doğrulamış oldu. Kamu harcamalarının büyümede etkisi yüksek. Önümüzdeki dönemde Avrupa'daki gelişmeler kötü olmazsa kamunun harcaması devam eder ve yüzde 4 hedefi yaklanabilir. Ayrıca, dış talebin iç talebin yerini almasında da bir sürpriz yok. Geçen sene iç taleple büyüyorduk. Şimdi bunun yerine dış talebi koymuş durumdayız.

"Vatandanş geçen seneki düzeyde harcamaya devam ediyor ama üzerine koymuyor. Genel tüketim seviyesinde talep 0, ama büyüme yok. Vatandaş harcamasında daha fazla açılmıyor ama çok da fazla kısmıyor. Bekleyip görmeye çalışıyor" dedi.

Haberin Devamı

Alınan önlemlerin vatandaşın daha fazla harcamasını engellediğine ama düşürmesine neden olmadığına dikkat çeken Aslanoğlu, "İhracatın da destek vermesi, ekonomideki yumuşak iniş senaryosunu destekler şekilde. Bunun ekonomi yönetimin memnun edeceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

KAMUNUN DESTEĞİ DAHA FAZLA

ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren ise, büyüme verisinde en çok dikkat çeken unsurun kamunun aldığı payın, özel sektöre göre beklentinin daha üzerinde çıkması olduğunu söyledi.

Dağdeviren şöyle konuştu;

"Beklentinin biraz üzerinde bir veri gördük. Öngörüldüğü şekilde iç talepteki yavaşlamanın devam ettiğini görüyoruz. İç talepte ilginç olan, özel tüketim ve yatırımın toplam düzeyinin kamunun tüketim artı yatırım talebinin üzerinde olması. Özel sektörde yatırım talebi düşmüş. İkinci yarı için dışardaki gelişimelerinin bu yatırım talebini ne düzeyde etkileyeceği önemli olacak.

Haberin Devamı

"İç talep yavaşlarken kamu büyümeyi destekliyor. Ekonomideki sağlıklı yavaşlama senaryosu göz önüne alındığında bu olumlu. Diğer taraftan büyümeye en büyük katkının net ihracatdan gelmiş olması ve ithalattaki azalma da tablodaki en önemli olumlu görüntü.

"Kamudaki destek, dış dinamiklerle ilgili. Bunun aynı düzeyde devam etmesini öngörmüyoruz".

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!