Büyüme 2020'de

Güncelleme Tarihi:

Büyüme 2020de
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2018 08:30

Son 2 ayı kapsayan ÖTV indirimine rağmen 2018’de toplam otomobil pazarının 2017’e göre yüzde 37 küçülerek 450 bin adede gerilemesi öngörülüyor. Borusan Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik ise ÖTV indiriminin devam etmemesi halinde 2019 yılı toplam otomobil pazar öngörülerinin 280 bin adet olduğunu belirterek, “Pazar ancak 2020’den sonra yeniden büyümeye başlayacaktır. Biz planlarımızı ona göre yapıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

LÜKS sınıfta yer alan BMW, Land Rover, MINI ve Jaguar’ın Türkiye distribütörü Borusan Otomotiv’in davetlisi olarak CEO Hakan Tiftik’le geçtiğimiz hafta yeni BMW 3 Serisi’nin test sürüşü için Portekiz’e seyahat gerçekleştirdik. Uzun yıllar kord bezi ve ambalaj sektörlerinde uluslararası alanlarda görev yaptıktan sonra Temmuz 2017’den itibaren Borusan ile birlikte ilk kez otomotiv sektöründe görev yapmaya başlayan Tiftik, ekonomik dalgalara denk gelen 1 yılını değerlendirdi. “Son dönemde hem hem kur ve faizlerde yaşanan yükselişlerle mücadele verdik hem de ABD’den ithal edilen otomobillere konan yüzde 120’lik ek verginin şokunu yaşadık” diye konuşan Hakan Tiftik şunları söyledi:

ARAÇ BAŞINA 30 BİN TL

“Aslında 2018 yılı bizim için çok iyi başlamıştı. İlk çeyrekte satışlarımız yüzde 20 arttı. Ancak daha sonra kurlardaki artışa bağlı olarak satışlar gerilemeye başladı. ABD’de üretilen X3, X5 gibi önemli modellerimize de misilleme olarak ek yüzde 120 vergi konması da elimizi zayıflattı. Düşünün yeni X5’i bu yüzden Türkiye’ye getiremiyoruz. Bunların etkisiyle 10 ay sonunda BMW’nin satışları yüzde 26 düşmesine rağmen pazar payı yükseldi. Çünkü rakiplerimizin satışları daha fazla düştü.

Haberin Devamı

Hükümetin son 2 ay için devreye soktuğu ÖTV ve KDV indirimi ise ne yazık ki bizi çok etkilemedi. Çünkü ÖTV indirimi 1.6 litre ve altı motora sahip vergisiz fiyatı 120 bin TL’ye kadar olan otomobilleri kapsıyor. Bizim en çok sattığımız otomobiller 1.6 litre ve altı motora sahip olsa da vergisiz fiyatları 120 bin TL’nin üzerinde. Bir tek BMW 1 Serisi’nde indiriminden yararlanan versiyon var. Böyle olunca da son 2 ay bizim için çok da parlak gözükmüyordu. Bu yüzden elimizi taşın altına koyarak kendi ÖTV indirimimizi kendimiz yaptık. Hem sıfır faiz kampanyası hem de yaptığımız ÖTV indirimlerinin bize maliyetleri yüksek olacak ama bunu yapmak durumundaydık. Modeline göre araç başı 15 bin TL ile 30 bin TL arasında destek veriyoruz. Yükün büyük kısmına Borusan Otomotiv olarak biz karşılıyoruz. ÖTV indirimine giren 1 Serisi’nde talep geçen aya göre 4 kat arttı. 3 ve 4 Serisi’nde ise Borusan Otomotiv olarak verdiğimiz destekle geçen aya göre 2 kat daha fazla satmayı planlıyoruz. ”

Haberin Devamı

2 AYDA 2 BİN ADET

10 ay sonunda 10 bin adet BMW sattıklarını kaydeden Tiftik, “Devreye soktuğumuz kampanyalarla 2018 yılını 12 bin adetle tamamlamayı öngörüyoruz. Bu da 2 ayda 2 bin adetlik satış anlamına geliyor. 2017 yılına göre yıl sonunda satışlarımızın yüzde 38 düşmesini buna karşın pazar payımızın ise lüks sınıfta yüzde 3 yükselmesini hedefliyoruz” diye konuştu. 2019 yılına ilişkin ise oldukça karamsar bir tablo çizen Tiftik şöyle devam etti: “ÖTV indirimi devam etmezse, bizim 2019 yılı toplam otomobil pazarı öngörümüz 280 bin adet. Bu da bu yıla göre yüzde 40 daralma demek. Sonuçta yeni model yılıyla birlikte kampanyalar bitecek ve fiyatlar otomatik olarak artacak. Bu da yılın ne kadar zorlu olacağını ortaya koyuyor. Bence otomobil pazarı ancak 2020’den sonra yeniden büyümeye başlayacaktır. Biz Borusan Otomotiv olarak tüm planlarımızı ona göre yapıyoruz.” 

Büyüme 2020de

Haberin Devamı

DAHA HIZLI VE DAHA ÇEVİK OLACAĞIZ

HAKAN Tiftik, Türkiye’de otomotiv sektöründe gördüğü en büyük eksikliğin sadece satış odaklı olması olduğunu belirterek şunları söyledi: “Benim son 1 yılda gözlemlediğim, herkes sadece kaç adet satacağını düşünüyor. Çok satmak adına bir çok şeyden taviz verildiğini gördüm. Satış ekipleri, servis çalışanları, müşteri memnuniyeti gibi en önemli detaylar biraz geri planda kalmış. Sizin satış yapmak için iyi ekibinizin olması gerekiyor. İyi satış elemanları yetiştirip onların kalmasını sağlamalısınız. Aynı şekilde servislerde kalifiye işi iyi bilen ekip olmalı. Borusan Avcılar Meslek Lisesi’nde artık hem servis çalışanlarını eğiteceğiz hem de liseli gençleri kazanmak için özel dersler vereceğiz. Yani BMW’ye özel servis teknisyeni yetiştireceğiz. Ayrıca müşterinin ne alacağına markalar değil, müşteri kendi karar vermeli. Türkiye’de müşteriler ne getirirsek onlar içinde seçim yapıyor. Biz artık onların isteğine göre araç çeşitlendirmesi yapacağız. Sonuç olarak daha hızlı ve daha çevik bir Borusan Otomotiv için çalışıyoruz. Otomobil endüstrisindeki değişime, dijitalleşmeye daha hızlı adapte olabilen, yaptığımız her işte, aldığımız her kararda “müşterim için ne ifade ediyor” diye sora bir grup olmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

60 km hıza kadar ELLER HAVADA

BUGÜNE kadar 15 milyon adet satan BMW 3 serisi, 7’inci nesli ile 2019 Nisan’da Türkiye’de yollara çıkacak. Premium segmentte oyunun kurallarını yeniden yazmaya hazırlanan yeni 3 Serisi tasarımının yanı sıra yeni teknolojileri ile segmentinin en iddialı modeli olmaya aday. Yeni 3 Serisi’nde markanın en yeni teknolojilerinden biri olan ‘BMW Intelligent Personal Assistant’ (Akıllık kişisel asistan) bulunuyor. Dünyanın en geniş kapsamlı otomobil içi sesli komut sistemi olan bu asistan ile hem otomobil ile ilgili hem de kişisel pek çok işlev sürüşe ara vermeden gerçekleştirilebiliyor. BMW’nin yeni işletim sistemi ile orta konsoldaki ekrana dokunarak, sesli olarak, iDrive kumandasıyla ya da el hareketleri ile uzaktan kontrol edebiliyorsunuz. Yeni BMW 3 Serisi’nin en dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri de akıllı telefon aracılığıyla otomobile giriş ve otomobili çalıştırma işlemlerinin anahtarsız olarak gerçekleştirilmesine izin veren BMW Dijital Anahtar sistemi. Yeni BMW 3 Serisi’nde görev alan aktif güvenlik sistemleri, aracın bugüne kadar üretilen en güvenli 3 Serisi olmasını sağlıyor. Yeni 3 Serisi’nde otonom yani sürücüsüz kullanım da oldukça geliştirilmiş. Bu modele kadar otonom sürüşlerde hız ne olursa olsun, sürücü direksiyona belli aralıklarla dokunmak durumundaydı. Aksi takdirde otonom sürüş devreden çıkıyordu. Yeni 3 Serisi’nde ise 60 kilometre hıza kadar ellerinizi direksiyona dokunmadan gidebiliyorsunuz. Yeni 3 Serisi’nde güçleri 150 ile 265 beygir arasında değişen ikisi 6 silindirli, dördü 4 silindirli dizel ve benzinli motor seçenekleri yer alıyor.

Haberin Devamı

NİSANDA GELECEK FİYATI YÜKSELECEK

BORUSAN Otomotiv CEO’su Hakan Tiftik, Türkiye’de Nisan ayında satışa sunacakları yeni 3 Serisi’nin BMW’nin pazar payını yukarı çıkarmakta en önemli silah olacağını belirterek, “Toplam satışlarımızın yüzde 25’i 3 Serisi’nden oluşuyor. 2018 sonuna kadar 3 bin adet satarız. 2019’daki yeni 3 Serisi satışımız ise toplam binek otomobil talep durumuna göre şekillenecek. Normal bir dönem olsaydı en az 7 bin adet satardık. Şu an hedefimiz ise 2 bin adet civarında. Sonuçta, yeni 3 Serisi’nin fiyatı şu an kampanyalı sattığımız mevcut 3 Serisi’ne göre en az yüzde 30 fazla olacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!