Büyükşehire zamlı vergi

Güncelleme Tarihi:

Büyükşehire zamlı vergi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2001 02:02

Hükümetin gelir artırıcı önlemler çerçevesinde Emlak Vergisi'ni artırmak için hazırladığı tasarı bugün TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarıda büyükşehirlerde Emlak Vergisi'nin yüzde 100 zamlı uygulanması öngörülüyor. Buna da, ‘‘Büyükşehirde yaşamanın bedeli’’ deniliyor.

Büyükşehir belediyeleri sınırları içinde yaşayanların; konut, arsa, arazi ve bina için ödedikleri vergilere, yılbaşından itibaren yüzde 100 zam geliyor. Bugün TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek yasa tasarısının gerekçesinde, bu artışın nedeni, ‘büyükşehirde yaşamanın bedeli’ olarak açıklandı.

Emlak Vergisi'nde değişiklik yapan tasarı kanunlaştığında; halen binde 2 olan bina vergisi binde 4'e, binde 1 olan mesken ve arazi vergisi binde 2'ye binde 3 olan arsa vergisi ise binde 6'ya çıkacak. Bu yolla tahsil edilecek ‘fazla’ vergi, büyükşehir belediyelerine aktarılacak.

Bakanlar Kurulu, bu oranları üç katına kadar arttırma ve yarısına kadar indirme yetkisine sahip olacak.

Depremden zarar gören Adapazarı Büyükşehir Belediyesi 2005 yılına kadar, bu artışın dışında tutulacak. Tasarı gerekçesinde ‘‘büyükşehirde yaşamanın bedeli’’ olarak açıklanan bu artış ile belediyelerin yatırımları için ihtiyaç duydukları finansman açığının kapatılması hadafleniyor.

Tasarının gerekçesinde, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illere, diğer illerden sürekli göç olduğuna dikkat çekilerek, şöyle denildi:

Göç, belediyelerin mevcut sorunlarını daha da arttırdı. Büyük kentlerde yaşayan insanlarımızın yol su, kanalizasyon ve doğalgaz gibi altyapı yatırımlarına olan ihtiyaçları ile büyük kentlerde yaşamanın gerektirdiği diğer ihtiyaçlar gözönüne alındığında, büyükşehir belediyelerinin finansmana olan ihtiyaçları açık biçimde ortaya çıkmaktadır.

Büyükşehir belediyelerinin ortaya çıkan finansman ihtiyaçlarının yine belediye sınırları içinde yaşayan halk tarafından karşılanması, sosyal adalet ilkelerine de uygun bulunmaktadır.

LİDERLER KARAR VERDİ

Maliye Bakanlığı yetkilileri, Avrupa ve ABD'de yaygın olarak ‘büyükşehirde yaşama vergisi’, ilk kez Türkiye'de uygulanmasının ‘kimin fikri’ olduğu sorusuna, ‘‘Bu konu Liderler Zirvesi'nde gündeme gelmişti. Toplantıda, Emlak vergisiyle ilgili kaynak bulunup bulunmayacağı tartışılırken ortaya çıktı?’’ yanıtını verdiler.

Bugün görüşülecek tasarı, bunun yanısıra kamuda indirimli tarifelerin sona ermesinden, gecekondu bölgelerine elektrik bağlanmasına; doğalgazın ATV kapsamına alınmasından, yurtdışına çıkış harçlarının 70 milyon liraya dönüştürülmesine kadar farklı alanlarda yeni düzenlemeler getiriyor.

Kamu kuruluşları KİT'ler, belediyeler, bankalarda mal ve hizmet bedellerinde, kişi veya kuruma ücretsiz ve indirimli tarifeler son erecek. Şehit ve gazi aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Yasası'na göre indirimli ücretsiz tarifeden yararlananlar dışarda bırakıldı. Kimlerin bu uygulamadan muaf olacağını Bakanlar Kurulu belirleyecek.

Doğalgaz ile nafta Akaryakıt Tüketim Vergisi (ATV) kapsamına alınacak. Doğalgazda 5 bin lira, naftada 2 bin lira olarak belirlendi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!