Büyükekşi'den ihracatçıya “Avrupa” mektubu

Güncelleme Tarihi:

Büyükekşiden ihracatçıya “Avrupa” mektubu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2012 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, AB'ye yapılan ihracatın toplam içindeki payının yüzde 39'a kadar gerilemesi üzerine ihracatçılara yazı göndererek payın artırılması için önerilerini sordu.

Haberin Devamı

Tüm ihracatçı birliklerine gönderilen yazıda, 2023 yılı için konan 500 milyar dolar ihracat hedefinin devlet stratejisi olarak kabul edildiğini belirten Büyükekşi, bu hedef doğrultusunda çalışmaların devam ettiğini belirtti.

İhracatın 7 ayda TÜİK rakamlarına göre yüzde 10 artışla 85 milyar dolar, TİM rakamlarına göre ise yüzde 3,6 artışla 79,7 milyar dolara, yıllık ihracatın da yüzde 12 artışla 142,7 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Büyükekşi, mektubunda şu ifadelere yer verdi:

“Tüm bu olumlu tabloya rağmen, Avrupa kıtasında yaşanan ekonomik sıkıntıların Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkilemeye başladığı, bunun sonucunda da Türkiye'nin aylık bazda ihracatı 28 ay sonra ilk defa temmuz ayında gerileme kaydettiği, bu gerilemede AB'ye ihracatımızın düşmeye başlamasının önemli rol oynadığı görülmektedir.

Haberin Devamı

AB'nin Türkiye'nin aylık ihracatındaki payının 2011 yılında yüzde 46,2 iken, 2012 yılının 7 ayında bu payın yüzde 39,4'e gerilemesinin bu durumu çok net bir şekilde gösterdiği ifade edilmektedir.”

Avrupa'da yaşanan krizin kısa ve orta vadede sürmesinin beklendiğini anlatan Büyükekşi, Avrupa'daki ekonomik zayıflamanın bir kaç yıl daha devam edeceği varsayımına göre aktif önlemler alınması ve proaktif stratejiler uygulanması gerektiğini vurguladı.

Hükümet ve ilgili bakanlıklar nezdinde AB'deki krizin sebep olduğu sıkıntıların giderilmesini sağlamak amacıyla girişimde bulunulacağını dile getiren Büyükekşi, konuyla ilgili çözüm önerilerinin belirlenmesinin önemine dikkat çekti.

Büyükekşi, Avrupa pazarında yaşanan sıkıntılar ve ihracatçının bu dönemi atlatması ve yeniden artış trendini yakalaması için ne gibi önlemlerin alınması gerektiği konusunda ihracatçının görüş ve önerilerini belirtmesi gerektiğini bildirdi.

“Daha fazla düşeceğini sanmıyorum”

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracat içindeki AB payının kritik bir seviyeye düştüğünü söyledi.

Geçmişte yüzde 60'ları bulan payın, AB'deki kriz nedeniyle talebin düşmesi sonucu yüzde 39'a gerilediğini söyleyen Türkmenoğlu, şöyle konuştu:
“Bizim hedefimiz yeni pazarlara adım atarken mevcut pazarlardaki payımızı korumaktı. Ancak AB'nin ithalatını hızla düşürmesi nedeniyle mevcut pazarların payında gerileme oldu. Bu düşüş bizim ihracatı başka bir pazara yönlendirmemizden değil AB pazarının talebini yavaşlatmasından kaynaklanıyor. Ben daha fazla düşeceğini sanmıyorum.

Haberin Devamı

Bu dönemde AB pazarındaki payımızı artırmak için rekabetçiliğimizi artırmamız gerekiyor. AB'nin tedarikçileri arasında kalite, hız ve süreklilik açısından Türkiye'nin hiçbir sıkıntısı yok. Geriye bir tek fiyat rekabeti kalıyor. Fiyat rekabetini sağlamak için de bir çok enstrüman var. Önümüzdeki dönemde ihracatçıların görüşleri toplanıp birleştirilecek, hangisinin uygun olduğu karar verilecek ve hükümet ile görüşülecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!