Büyük skandalla gündeme gelmişti! O firmaya yasak geldi...

Güncelleme Tarihi:

Büyük skandalla gündeme gelmişti O firmaya yasak geldi...
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2017 23:04

Manisa’da askerlerin zehirlenmesiyle gündeme gelen Rota Yemekçilik, Milli Savunma Bakanlığı’nın ardından artık Maliye Bakanlığı ihalelerine de giremeyecek. Rota Yemekçilik’in ihale yasağı 1 yıl sürecek. Şirket daha önce Maliye ile 11 milyon liralık yemek alım sözleşmesi imzalamıştı.

Haberin Devamı

MANİSA’da geçen yaz er Hüsnü Özel’in ölümüne, dört farklı günde bini aşkın askerin zehirlenmesine neden olan Rota Yemekçilik’e yeni bir ihale yasağı daha geldi.

Büyük skandalla gündeme gelmişti O firmaya yasak geldi...

2016 yılında yaşanan zehirlenme olayı nedeniyle Milli Savunma Bakanlığı’nda yasaklanan şirkete Maliye Bakanlığı da bir yıl ihalelere girme yasağı koydu. Maliye’nin yasak kararı dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak ilan edildi. Rota Yemekçilik şirketiyle 5 Ekim 2015-31 Aralık 2016 tarihlerini kapsayan yaklaşık 11 milyon liralık yemek hizmeti alım sözleşmesi imzalayan Maliye Bakanlığı, 15-20 kişinin zehirlenmesinin ardından sözleşmeyi feshetmişti. Ancak konunun yargıya taşıması nedeniyle Maliye, ihale yasağı getirememişti. Hürriyet’e bilgi veren Maliye Bakanlığı yetkilileri davanın yeni sonuçlandığını belirterek, mahkeme kararının ardından şirkete bir yıl ihalelere girme yasağı konulduğunu söylediler.

Haberin Devamı

20 ARALIK 2018’E KADAR

Yasaklama ilanında Rota Yemekçilik’in ortakları, yetkili müdür ile iletişim bilgileri yer almadı. Sadece şirket adresi olarak Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi, Çankaya/ Ankara bilgisi verildi. Bir yıllık yasak, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aykırılıktan kaynaklanırken, yasak süresi 20 Aralık 2018 tarihinde sona erecek. Rota Yemekçilik, Veysi Avşar tarafından Haziran 2013’te 100 bin lira sermayeyle Diyarbakır’da kuruldu. Aynı yıl Ova Toplu Yemek Üretim şirketi ile birleşti. 2014’te sermayesi 2 milyon liraya, 21 Aralık 2015’te ise 5 milyona, Nisan 2017’de ise 7 milyon liraya çıkarıldı. 2016 yılında ise şirket adres değiştirerek Çankaya’dan Batıkent’e taşındı. Ancak Batıkent’teki yeni binada Eren A.Ş unvanı bulunuyor. Rota Yemekçilik’in ortaklarının diğer şirketi ise Eren Tabldot. 4 ortaklı firma son olarak Rota ismiyle 7 Şubat 2015’te Manisa’daki kışlaya yemek ihalesini 3 yıllığına almıştı.

Rota Yemekçilik’in Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2014 yılında servis ettiği etlerin renk değiştirmiş ve bozuk olduğu tespit edilmişti. Haymana Devlet Hastanesi’nde gıda zehirlenmesinin yaşanması sonrasında alınan numelerde “Bacilus Cereus” ve “E.coli” bakterilerine rastlanmıştı. Haymana İlçe Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü 18 Mart 2016’da Rota Yemekçilik hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

 

Haberin Devamı

ASKERE AT ETİ SATILMIŞ

MİLLİ Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için alınan 12 bin 500 kilo kavurmanın 4 bin 50 kilosunda at eti tespit edildiğini ve bunun üzerine sözleşmesi feshedilen tedarikçi firma hakkında dolandırıcılık ve ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun yazılı soru önergesini yanıtlayan Canikli şu bilgileri verdi: “Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için 12 bin 500 kilo kavurma tipi kutulanmış et konservesi tedariki kapsamında; Milli Savunma Bakanlığı Erzurum Tedarik Bölge Başkanlığınca 08 Ekim 2015 tarihinde Pınarsan İnş. Nak. San. ve Ltd. Şti. ile sözleşme imzalanmıştır. Kavurmanın 8 bin 950 kilosu sorunsuz tüketilmiş, ancak kalan 5 bin 550 kilosu için muhtelif zamanlarda kapak açıldığında koku geldiğinin tespiti üzerine, yüklenici firmadan ürünleri değiştirmesi talep edilmiştir. Yüklenici firma tarafından yeni getirilen kavurmalar, için Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde yapılan analizler sonucunda 4 bin 50 kilo kavurmada at eti tespit edilmiştir. At eti tespit edilen kavurmaların bedelinin tahsili ve söz konusu firmanın kamu ihalelerinden yasaklanması için gerekli işlemler başlatılmıştır.

Haberin Devamı

Sözleşme hükümleri gereği fiziksel ve laboratuvar muayenesi sonuçlanmadan gıda maddelerinin tüketime sunulması söz konusu değildir. At eti tespit edilen 4 bin 50 kilo konserve imha edilmek maksadıyla Kocaeli Tarım il Müdürlüğüne teslim edilmek üzere Gölcük Donanma Komutanlığı depolarında muhafaza edilmektedir. Pınarsan İnşaat Nakliye Sanayi ve Limited Şirketi’nin diğer birliklerle yaptığı tedarik sözleşmelerinin tamamı (24 adet) 10 Eylül 2017 tarihinde fesih edilmiştir.” 

 

BAKMADAN GEÇME!