Büyük deprem, dev Japon markalarını da sarstı

Güncelleme Tarihi:

Büyük deprem, dev Japon markalarını da sarstı
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2011 00:00

Küresel ekonomik krizin etkilerinden kurtulup yeniden yükselişe geçmeye başlayan dünyanın en büyük 3’üncü ekonomisi Japonya’yı bu kez deprem ve tsunami vurdu.

Haberin Devamı

Japonya’da dün meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki deprem ve tsunami dev Japon markaların üretimlerini de derinden etkiledi. Deprem bölgesindeki sanayi tesislerinin bir çoğunda hasar meydana gelirken, tümünde üretim durdu. İlk belirlemelere göre bir tek Honda’nın Ar-Ge merkezinin kantininin çökmesi neticesi bir kişi ölürken, Sony fabrikasında 1000 kişi su baskını nedeniyle mahsur kaldı. Japon şirketlerindeki deprem bilançosu şimdilik şöyle:
Honda: Deprem bölgesi olan Tochigi’deki Ar-Ge merkezinde 42 yaşında bir erkek çalışanı hayatını kaybetti. Merkezin kantinin duvarlarının yıkılması sonucu bir kişinin öldüğü 30 kişinin de yaralandığı açıklandı. Honda’nın Tochigi tesisinde Ar-Ge merkezi, motor parçaları ve vites fabrikası yer alıyor. Deprem nedeniyle tesislerin duvarları ve tavanları çökmüş durumda. Honda’nın ayrıca Sayama, Tochigi ve Hamamatsu fabrikalarında da üretimler durduruldu. Japon şirketin Suzuka fabrikasında ise üretim bir süre durduktan sonra tekrar çalışmaya başladı.
Toyota Motor: Deprem bölgesinde iki fabrikası bulunan Toyota üretimi durdururken, yaralanmanın olmadığını açıkladı. Toyota’nın Sendai’ye yakın Miyagi’de yer alan ve ocak ayında üretime başlayan Centeral Motors fabrrikasında Yaris Sedan üretiliyor. Iwate’de yer alan Kanto Auto fabrikasında ise Belte sedan, Auris ve Blade üretiliyor. Ayrıca Toyota’nın Miyagi’de Panasonic’le ortak olduğu hibrid araçlar için pil fabrikası bulunuyor. Tüm bu fabrikalarda üretim durduruldu.
Sony: İkisi Fukushima, 4’ü Miyagi olmak üzere deprem bölgesinde 6 fabrikası bulunuyor. Tüm fabrikalarda üretim durdurulurken, çoğu çalışan tahliye edilmiş. Sony’nin Miyagi’deki kimyasal ürün üreten fabrikasını su bastığı ve 1000 çalışanın ikinci katta mahsur kaldığı belirtiliyor.
Nissan Motor: Japonya’da yer alan 4 fabrikasındaki üretimi durduran Nissan’ın iki fabrikası depremin yaşandığı Tochigi ve Fukushima bölgesinde yer alıyor. Bu iki fabrikada küçük çaplı yangınların çıktığı belirtilirken, 2 kişinin küçük çaplı yaralandığı açıklandı.
Fuji Heavy Industries: Subaru markalı otomobil ve uçak üreticisi şirketin hem uçak hem otomobil fabrikası Tochigi bölgesinde yer alıyor. Şirketten henüz bir bilgi alınamadı.
Bridgestone: Japon lastik üreticisi Bridgestone’nin Japonya’daki fabrikalarında büyük hasar olmadığı açıklandı.
Canon: Japonya’daki faaliyetlerinde hasar veya büyük yaralanma olmadığını belirtti.
Citigroup: Ticareti etkileyen bir hasar olmadığı ve operasyonun deprem sonrası normal şekilde devam ettiği belirtildi. Tokyo’daki ekibin güvende olduğu açıklandı.
Cosmo Oil: Tokyo’nun doğusundaki Chiba bölgesinde LPG tankının yanındaki petrol rafinerisinde büyük yangın çıkan şirket tüm operasyonlarını durdurdu.
Fujitsu: Bazı tesislerinde ciddi olmayan hasarlar olduğunu açıklayan şirket, hiç bir kaybın da olmadığını belirtti.
JSR: Sentetik lastik üreticisi JSR’nin Ibaraki bölgesindeki Kashima fabrikasında üretim dururken, hiç bir hasarın olmadığı açıklandı.
Mitsui: Maden ve döküm şirketi Mitsui’nin Aomori’de döküm faaliyetleri durduruldu.
Panasonic: Deprem bölgesindeki üç fabrikasında hasar henüz belirlenmedi.

Haberin Devamı

Kobe depreminin zararı 100 milyar doları bulmuştu

Haberin Devamı

JAPONYA’da deprem ve tsunaminin şu anda tam olarak ne kadar zarara yol açtığı bilinemezken, 1995 yılında Japonya’daki Kobe depreminden sonra olanlar akla getirildiğinde hükümetin kesinlikle acil bir bütçe çalışması yapması bekleniyor. Ubyrisk danışmanlık şirketinin verilerine göre, Japonya’da 1995 yılında Kobe’de meydana gelen deprem 100 milyar dolar zarara yol açmıştı. Depremin sigorta şirketlerine maliyeti 3 milyar dolardı. Depremin maliyeti, ülkenin gelişmişlik düzeyine göre değişiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!