Bütçeye göre 98'de dolar 250 bin lira

Güncelleme Tarihi:

Bütçeye göre 98de dolar 250 bin lira
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümet, ek bütçenin yanı sıra, en geç 17 Ekim'de TBMM Başkanlığı'na verilmesi gereken 1998 bütçe çalışmalarına da hız verdi. 1998 bütçesine ilişkin çalışmalarda temel ekonomik büyüklükler ele alınıyor. Çalışmalarda, yeni yılda ortalama dolar kurunun 250 bin lira olması, büyüme hızında yüzde 5 ve 5.5'luk iki alternatiften yüzde 5'in benimsenmesi üzerinde duruluyor.

1998 bütçesi çalışmalarında enflasyonda yüzde 65 rakamı ağırlıklı olarak gündeme gelirken, DPT ve Maliye yetkilileri, yeni yılda yapısal tedbirlerin alınmaması halinde enflasyonun bu rakamın dahi üzerine çıkabileceğine dikkat çekiyor. Bir üst düzey bürokrat, ‘‘açıkçası enflasyon bizi korkutuyor. Enflasyonla mücadelede kararlı ve radikal tedbirlere ihtiyaç var’’ dedi.

Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yetkililerinden edinilen bilgiye göre, ekonomi yönetimi son iki günü ek bütçe ve 1998 bütçesi çalışmalarıyla geçirdi. Maliye Bakanlığı ile DPT'de yapılan ve Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin de katıldığı bu toplantılarda önce ek bütçe üzerinde duruldu. Yaklaşık 400 trilyon lirası iç ve dış borç faiz ödemesi, 325 trilyon lirası personel, 270 trilyon lirası sosyal güvenlik, geri kalanı da diğer transferler olmak üzere Maliyeci Bakanlığı yetkililerinin 1.3 katrilyon liralık ek ödenek talebini masaya koyduğu görüşmelerde, yatırımlara ayrılacak para ile ek bütçenin 1.5 katrilyon liraya ulaşacağı belirlendi.

SORUNSUZ GİRELİM

Toplantılarda Hazine yetkilileri, 1997'nin zaten ekonomide kayıp bir yıl olduğunu belirterek, ‘‘ek bütçe ile kamulaştırma bedellerinin yanı sıra kamu bankalarının ve KİT'lerin bütün görev zararlarını karşılayalım. Böylece 1998'e sorunsuz girelim ve artık yapısal reformlara yönelelim’’ dediler.

Hazine yetkilileri, bu istek doğrultusunda 400 trilyon lirası görev zararı, 80 trilyon lirası sermaye artışı olmak Ziraat Bankası için ek bütçeye 480 trilyon lira konulması talebinde bulundu ve diğer kamu bankaları ve KİT'ler için gerekli ek ödenekle borçların tasfiyesi için gerekli kaynağın bir katrilyon liraya ulaştığı ortaya kondu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!