Bütçede açık 3 milyar lira

Güncelleme Tarihi:

Bütçede açık 3 milyar lira
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 21:33

GEÇEN yıl nisanda 5.3 milyar lira fazla veren bütçe bu yıl 3 milyar lira açık verdi.

Haberin Devamı

Nisan ayında bütçe giderleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.3 artarak 56 milyar lira olarak gerçekleşirken, gelirler yüzde 6.7’lik artışla 53 milyar lira oldu. 4 aylık bütçe açığı 17.9 milyar lira oldu. Geçen yıl yılın ilk dört ayında bütçe 5.4 milyar lira fazla vermişti. Maliye Bakanı Naci Ağbal, yılın ilk üç ayından son üç ayına ertelenen sosyal güvenlik primlerinin geçici etkisi dikkate alındığında dört aylık bütçe açığının 11.9 milyar lira olduğunu söyledi.

GÜVENLİĞE 1 MİLYAR LİRA

Maliye Bakanlığı dün nisan ayına ilişkin bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Nisan ayında harcamalardaki en fazla artış cari transferlerde yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre, yüzde 44.9 artan cari transferler için 25.5 milyar liralık harcama gerçekleşti. Cari transferler içinde yer alan tarımsal destekleme ödemeleri 1.9 milyar lira, mahalli idare payları da 3.8 milyar lira oldu. Mal ve hizmet alımları yüzde 17.5 artışla 5.4 milyar lira olarak gerçekleşti. Güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımları için nisan ayında bir milyar liralık harcama yapıldı. Bu kalem adı altında en fazla harcama 547.9 milyon lira ile teçhizat alımları için harcandı. Yılın ilk dört ayında güvenlik ve savunmaya yönelik harcamalar 1.6 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl nisanda güvenlik ve savunmaya 305 milyon liralık harcama yapılırken, yılın ilk dört ayında ise 603.4 milyon lira olarak gerçekleşmişti. Nisan ayında vergi gelirleri yüzde 14.3 artış gösterdi ve 37 milyar lira oldu. Vergi gelirleri içinde en fazla artış dahilde alınan KDV’de oldu. Dahilde KDV yüzde 22.2 arttı. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüzde 19.2, ithalden alınan KDV yüzde 18, kurumlar vergisi yüzde 11.8, banka ve sigorta muameleleri vergisi yüzde 11.5, damga vergisi yüzde 10.5, gelir vergisi ise yüzde 5.8 arttı.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı Ağbal, ocak-nisan döneminde toplam bütçe harcamalarının 215.7 milyar lira, faiz hariç giderlerin ise 193.6 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirterek, ekonomik büyümeyi destekleyici kararların ve teşvik unsurlarının etkisiyle bütçe açığının yılın ilk dört ayında geçen yıla göre daha yüksek olduğunu söyledi. Ağbal, ekonomide ortaya çıkan canlanma ve geçici uygulamaların sona ermesi ile bütçe açığındaki artış trendinin daha ılımlı bir seviyeye doğru gelişme göstereceğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!