Bütçe IMF'e karşı koz oluyor

Güncelleme Tarihi:

Bütçe IMFe karşı koz oluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı bir-iki gün içinde 97 bütçe rakamlarını kesinleştirecek. 2.6 katrilyon olarak belirlenen geçen yılın bütçe açığı 2.1 katrilyona düşürüldü. Ekonomi yönetimi bütçe açığında başarılan yarım katrilyonluk azaltmayı, IMF görüşmelerinde ‘‘1988 açığının azaltılacağının bir kanıtı’’ olarak kullanacak.

Ekonomi yönetimi, 1997 yılı için belirlenen bütçe açığını önemli ölçüde azaltırken, buradan yola çıkarak IMF'e, ‘‘1998 yılı bütçe açığının da azaltılacağı’’ sözünü verecek. Maliye Bakanlığı bir-iki gün içinde, 1997 yılı bütçe rakamlarını kesinleştirmeyi planlıyor. Maliye Bakanlığı yetkilileri, ek bütçeyle birlikte 1997 yılı için belirlenen bütçe açığının 2.6 katrilyon lira olarak belirlendiğini hatırlatırken, ‘‘Kesinleşecek rakamlarla bütçe açığı 2.1 katrilyona inecek’’ dediler.

Ekonomi yönetimi, bütçe açığında yapılan azaltmanın bir yandan mevcut koşullar zorlanarak vergi gelirlerinde sağlanan artışlar, öte yandan da harcamaların kısılmasıyla gerçekleştirildiğini kaydettiler.

1998 yılı bütçesinin iyileştirilmesi için de belirli bir plan üzerinde çalışıldığını kaydeden yetkililer, ‘‘IMF'e 1998 yılı bütçe açığının azaltılacağı konusunda bir kanıt olarak 1997 yılı bütçesinde sağlanan iyileşmenin gösterileceğini’’ söylediler.

Maliye Bakanlığı olarak 1997 yılı bütçesinde gerçekleştirilen bu iyileşmenin yanısıra 1998 yılı bütçesinde de iyileştirmeler planladıklarını kaydeden yetkililer, 4 katrilyon lira olarak belirlenen 1998 yılı bütçe açığının 1 katrilyon lira azaltılmasının düşünüldüğünü, bunun IMF'e de iletileceğini söylediler. Vergi gelirlerinde bu yıl belirlenen rakamın 500 trilyon lira üzerine çıkılmasının planlandığını kaydeden Maliye yetkilileri, bütçeye alınmayan özelleştirme gelirlerinden sağlanacak ek gelir ve başka önlemlerle birlikte toplam 1 katrilyonluk bir iyileştirme sağlanacağını kaydettiler.

IMF VE BAYRAM

IMF ve Dünya Bankası'yla yapılan temaslar sürerken, daha önce 15 gün olarak planlanan ziyaretin gecikmesi ve bu kez de bayram tatiline denk gelmesiyle birlikte Ankara'da kaç gün kalacakları da yeni bir tartışma konusu oluyor. IMF Heyetinin hemen bayram tatili öncesi ABD'ye dönmesi halinde ziyaretin süresinin 10 güne inmiş olacağını kaydeden yetkililer, ‘‘IMF heyetinin temaslarına bayram tatili sırasında da devam etme ihtimali bulunduğunu’’ kaydettiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!