Bursalı patronlar ‘duayen’e veda ediyor

Güncelleme Tarihi:

Bursalı patronlar ‘duayen’e veda ediyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 00:00

Önceki gece vefat eden Bursa’nın duayen sanayicilerinden Şükür Şankaya bugün toprağa veriliyor. Devlet eski bakanlarından Cavit Çağlar’ın da dayısı olan Şükrü Şankaya, Cavit Çağlar’ın İcra Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Nergis Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu. Şankaya, bir süredir kalp rahatsızlığı nedeniyle Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Evli ve iki çocuk babası olan Şankaya’nın cenazesi bugün Ulucamii’nde kılınacak öğle namazının ardından Ahmetpaşa Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedilecek. Şankaya, Bursa sanayiinin duayenleri arasındaydı ve Bursa ekonomisinin gelişmesinde ‘mihenk taşı’ sanayici olarak anılıyordu.

HASKÖY’DEN BURSA’YA:

Yunanistan’ın Gümülcine kentine bağlı Hasköy’de çiftçi bir ailenin 5 çocuğundan biri olarak 9 Mart 1931 yılında dünyaya gelen Şankaya, ilk ve orta öğrenimini Gümülcine’de tamamlamıştı. Öğrenciyken bir manifaturacı dükkanında tezgahtar olarak iş hayatıyla tanışan Şankaya, 1949 yılında Bursa’ya yerleşti ve İstanbullu tüccarlara kumaş satarak iş hayatına atıldı. Şankaya, Nurullah Aksoy ile birlikte kurduğu ve yeğeni Cavit Çağlar’ı da ortak ettiği Aksoylar firmasıyla kısa sürede işlerini büyüttü. Yeğeni Cavit Çağlar’ın İcra Kurulu Başkanı, kendisinin de Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Nergis Holding bünyesinde, tekstilden konfeksiyona, medyadan, havacılığa toplam 15 şirketi bulunan Şükrü Şankaya, Bursaspor Kulübü Başkanlığı görevinde bulunmuş, üyesi olduğu Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (BUSİAD) Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı görevini üstlenmişti. Şankaya, uzun yıllar Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Başkanlığı görevinde de bulunmuştu.

SON VEDA İFTARDAYMIŞ:

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu, Şükrü Şankaya’nın vefatı nedeniyle yayınladığı mesajda, Bursa sanayi ve iş dünyasının bir duayenini daha yitirdiği, eğitimden kültüre, sağlıktan spora pek çok alanda kente gönül vermiş bir büyük insanın kaybedildiği belirtildi. Mesajda, şöyle denildi: ‘Şükrü Şankaya, derneğimizin kuruluşundaki gayretleri ve BUSİAD Yüksek Danışma Kurulu Başkanlığı sırasındaki çalışmaları ile bizlere daima yol göstermiş, ışık tutmuştu. 10 Ekim akşamı, geleneksel iftarımızda yine bizlerleydi. Gülen yüzü ve hoş sohbetleriyle bizlere keyif veren bu değerli insanın 24 saat sonra aramızdan bir daha dönmemek üzere ayrılacağını, bu akşamın BUSİAD camiasına adeta (Allahaısmarladık) dediği, son birlikteliği olduğunu hangimiz bilebilirdik. Başımız sağolsun.’

CEZASI ERTELENMİŞTİ:

Cavit Çağlar ile birlikte yargılandığı İnterbank davasında diğer sanıklarla birlikte 3 yıl 10 ay 20 gün hapis ve 189 trilyon lira para cezasına çarptırılan Şankaya’nın cezası Yeni Türk Ceza Yasası’na göre ertelenmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!