"Bursa Siyahı"nda fiyatlar ihracat ile uçtu

Güncelleme Tarihi:

Bursa Siyahında fiyatlar ihracat ile uçtu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 14:33

Dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa Siyahı"nda, yüzde 35'e varan rekolte kaybına rağmen artan dış talep nedeniyle fiyatlar en üst seviyeye ulaştı.

Haberin Devamı

İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, uzun raf ömrü, iri dış görüntüsü ve tadıyla dünya çapında isim yapan Bursa Siyahı'nın yurtiçi fiyatları üreticinin, yurtdışı fiyatları ise ihracatçının yüzünü güldürdü.

Sezonu 20 Haziran'da, kilogramı 5 liradan açılan ürün, hasadın yarısından fazlasının tamamlanmasına karşın halen üreticiden 5-5,5 liradan alınıyor.

Geçen sene ihraç edilen 18 bin ton ürün karşılığında 42 milyon dolar döviz girdisi sağlanan ve kilogramı ortalama 2,47 dolardan satılan Bursa Siyahı'nda, bu sene fiyatların daha da yüksek gerçekleşmesi bekleniyor.

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güney, yaptığı açıklamada, bu sene Bursa Siyahı incirinde, kış donları ve bunun döllenme biyolojisine olan negatif etkisinden dolayı yüzde 35 civarında rekolte düşüşü yaşandığını söyledi.

Haberin Devamı

Güney, rekoltedeki düşüşe karşılık ürün kalitesinde herhangi bir olumsuz durumun söz konusu olmadığını ancak temmuz ve ağustos aylarının çok sıcak ve kurak geçmesinden dolayı yeterince sulama yapılamayan bahçelerde meyve ebatlarının küçüldüğünü belirterek, bunun da ülkelerden gelen iri boy taleplerini karşılamada ihracatçıları zorladığını anlattı.

Avrupa Birliği (AB) üyeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden Bursa Siyahı incirine olan talebin artarak devam ettiğini anlatan Güney, en önemli konunun gıda güvenliği olduğunu, gönderilen ürünlerde herhangi bir kimyasal ilaç kalıntısı çıkmaması halinde hiçbir sorun yaşanmayacağını, üreticilerin de bu noktada son derece hassas çalıştıklarını belirtti.

Arif Güney, bu sene üretimin büyük bölümünün ihracata gideceğine dikkati çekerek, "Rekolte kaybı olmasına rağmen bu sene ihracat miktarında çok fazla bir değişiklik beklemiyoruz. Dış talebin fazla olmasından dolayı ürünün büyük çoğunluğu yurtdışına gidecek, iç piyasaya kalan pay azalacak. Bu nedenle bu sene Türkiye'de de Bursa Siyahı incir fiyatları önceki yıllardan daha yüksek olacak" diye konuştu.

"Bu sezon satış fiyatları bir miktar artacak"

Haberin Devamı

Güney, dolar-avro paritesindeki düşüşün, incir ihracatını da etkilediğini vurguladı.

Bursa Siyahı'nda geçen yılın verilerine değinen Güney, şöyle devam etti:

"Geçen sene 18 bin ton ürün ihraç edildi ve 42 milyon dolar döviz girdisi oldu. Ortalama olarak incirin satış fiyatı 2,47 dolar/kilogram olarak gerçekleşti. İncir ihracatımızın büyük çoğuluğu Avrupa ülkelerine olup avro bazında satılmaktadır. Bu sene avro-dolar paritesinin çok düşmesi ve aradaki farkın neredeyse kapanmasından dolayı sezon sonu dolar bazında görülecek ortalama satış fiyatlarında bir miktar gerileme olması beklenirken, rekoltenin belli miktarda düşük olmasından dolayı da bu sezon satış fiyatları bir miktar artacak. Sonuç itibarıyla önceki seneye benzer bir ortalama satış fiyatı olması beklenmektedir."

Haberin Devamı

Arif Güney, Bursa Siyahı inciri ihracatının her yıl artarak devam ettiğini vurguladı.

Alıcı ülkelerdeki tüketicilerin Bursa Siyahı'nı tadıp kalitesini gördükçe bu pazarlardan gelen taleplerin her yıl artarak süreceğine işaret eden Güney, "Yeni pazarlardan gelen taleplerle Bursa Siyahı ihracatımız yakın dönemde 25 bin ton seviyesine gelecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı Hakan Ekim de ihracatçı firmaların Bursa Siyahı incirini üreticiden 5-5,5 liradan aldığını belirterek, bu sene ciddi rekolte kaybı yaşayan üreticilerin yüksek seyreden fiyatlar ile kayıplarını telafi edeceğini anlattı.

Dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı) tarafından 1990 yılında tescil edilen ve ildeki yaklaşık 40 köyde yetiştirilen ekonomik değeri yüksek bir ürün olan "Bursa Siyahı"nın büyük bölümü, Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi AB ülkelerine satılıyor. Rusya'ya da önemli oranda dış satımı gerçekleştirilen "Bursa Siyahı"nın ABD'ye ihracatı konusunda ise izin çalışmaları sürüyor.

Haberin Devamı

Cambridge Düşesi Kate Middleton'ın hamilelik döneminde tüketmesi, bu incirin uluslararası düzeyde tanıtımına büyük katkı sağlamıştı.

BAKMADAN GEÇME!