“Bursa siyah inciri” kuraklığa rağmen dünyada rakipsiz

Güncelleme Tarihi:

“Bursa siyah inciri” kuraklığa rağmen dünyada rakipsiz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2007 10:50

Uzun raf ömrü, dış görüntüsü, tatlı ve sulu iç yapısıyla dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen “Bursa siyah inciri”nin, kuraklık nedeniyle bu yıl kalitesinin düşmesi, yüzde 50'ye varan rekolte kaybı ve ihracat sezonunun kısa sürmesine rağmen, dünyada rakibinin bulunmadığı bildirildi.

Haberin Devamı

Alara Tarım Ürünleri A.Ş. Üst Yöneticisi (CEO) Kerim Taner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa bölgesinde kış ve ilkbahar döneminde ağır kış şartları görülmediğinden 2007 sezonunun başlangıcında, “Bursa siyah inciri” açısından her şeyin olumlu başladığını söyledi.

“Bursa incir bölgesinde tüm bahçeler gayet iyi durumdayken, ağaçlar çok sağlıklı ve verimliyken, uzun geçen sıcak ve kuraklık nedeniyle rekolte yüzde 50 oranında azalmıştır” diyen Taner, şunları kaydetti:
“Aynı zamanda toplanan ürünün kalitesi ve iriliği de çok düşmüştür. Normal yıllardan 15 gün önce sezon kapanmıştır. Bundan dolayı da düşen rekolte ve kaliteye paralel olarak Türkiye geneli siyah incir ihracat değerleri de en az yüzde 40 gerilemiştir. İncirde güneş yanıklığı problemi genel sorun olarak bu sene karşımıza çıkmadı. Güneş yanıklığından çok kuraklığın etkisi, mevsimin kısa olmasına, genel ebadın küçülmesine, rekoltenin azalmasına sebep olmuştur.”

“PAZAR LİDERLİĞİMİZ DEVAM EDİYOR”

Taner, firmalarını ve genel olarak Türkiye'yi incir ihracatında zorlayan bir ülkenin şu an için bulunmadığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:
“Siyah incir ihracatında Türkiye ile bu dönemde rekabet edebilecek başka bir kaynak henüz yok. Bursa siyah inciri, global taze incir piyasasının incisi. Tüm dünyaya Bursa siyah incirimizi, yoğun pazarlama ve tanıtım aktiviteleriyle dünyanın en kaliteli inciri olarak kabul ettirdik. Bu nedenle bunca olumsuzluklara rağmen, pazardaki hakimiyetimiz ve liderliğimiz devam etmektedir. Ancak en önemli gelişmeler İsrail'de yaşanmakta. Özellikle İsrail, bize ilerde rakip olacak yatırımlar yapmakta. Lokal olarak da Fransa ve İspanya'da üretim var.”

Haberin Devamı

İklim açısından Türkiye'ye göre daha avantajlı ülke ya da bölgelerin kuzey yarım kürede bulunmadığını, güney yarım kürede ise kendilerinin de bazı projeleri olduğunu belirten Taner, şöyle devam etti:
“Kuzey yarım kürede bizden daha avantajlı bir ülke gözükmüyor. Aynı zamanda dünyanın en kaliteli taze incir çeşidi olan Bursa siyahı, Bursa dışında Türkiye'de diğer bölgeler de bile zorlukla yetişebilmektedir. Güney yarım kürede bizim de yürüttüğümüz bazı çalışmalar var. Yaz sezonumuza destek olacak, kış döneminde kaliteli üretim ve ihracat programları geliştirecek projeler geliştirmekteyiz.”

Haberin Devamı

Taner, Türkiye'nin geçen yıl 9 bin ton olan incir ihracatının, bu sezon 6 bin ton civarında kalacağının düşünüldüğüne dikkati çekerek, “Biz ise pazar payımızı geçen seneki seviyede muhafaza etmeyi başardık” dedi.

“'BURSA SİYAH İNCİRİ”, GLOBAL MARKET ZİNCİRLERİNİN RAFLARINDA

Alara Tarım Ürünleri A.Ş. olarak ağırlıkla Almanya, Fransa, İngiltere, İsviçre, Belçika, Avusturya ve Hollanda'ya ihracat yaptıklarını belirten Taner, bu yıl özellikle Uzakdoğu ülkeleriyle Kanada ve Güney Afrika'dan artan ilgi ve talep gözlediklerini bildirdi.

Taner, Marks&Spencer, Waitrose, Tesco, Morrison, Sainsbury, Rewe, Carrefour, Delhaize, Coop ve Migros gibi global market zincirlerinin Alara markalı “Bursa siyah inciri”ne raflarında yer verdiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!