Bürokrata ‘piyasada atak olun’ uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Bürokrata ‘piyasada atak olun’ uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 01:36

Koalisyon liderleri, Devlet Bakanı Kemal Derviş ve ekonomi bürokratlarının katıldığı zirvede, özellikle Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile Hazine Müsteşarı Faik Öztrak'ı uyardı.

Başbakan Mesut Yılmaz, ‘‘Piyasada daha aktif olun, radikal davranın’’ dedi. Bahçeli de bu uyarıyı destekledi.

Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında ekonomi bürokratlarının katılımıyla toplanan Liderler Zirvesi'nde, ekonomi alanında radikal kararlar çıkmazken, Merkez Bankası'nın bundan böyle krize neden olanlara karşı ‘‘daha radikal davranması’’ kararında birleşildi. Faizlerin ve kurun aşağı çekilmesi için Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve Hazine'nin önümüzdeki birkaç gün içinde çalışmalarını tamamlayıp, bu önlemlerin uygulamaya konulması görüşünde birleşildi. Toplantıda, tüm bakanların ekonomi konusunda yorum ve açıklama yapmalarına ‘dur’ kararı da alındı.

Saat 11.00'de başlayan toplantıya, liderlerin ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın yanısıra, Derviş, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca katıldı. Toplantıdan ilk önce ayrılan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile randevusu nedeniyle BDDK Başkanı Akçakoca oldu.

Liderler, toplantıda Devlet Bakanı Kemal Derviş'i açıklamalarında kullandığı üslup ve MHP'ye dönük sözleri konusunda nazik bir şekilde uyardı. Toplantıda, kabinenin diğer bakanları için de açıklama-yorum yasağı çıktı. Bütün bakanlardan da özellikle ekenomiyle ilgili yorum yapmamaları, programa ilişkin değerlendirmelerin bu alandan sorumlu bakanlar tarafından yapılması istenmesi kararlaştırıldı.

Mesut Yılmaz da son dönemde kurlardaki ani yükselişin gerisinde Merkez Bankası'nın zamanında müdahele etmemesinin yattığını belirterek, Başkan Serdengeçti'ye ‘‘Daha aktif olmalısınız. Daha çabuk müdahele etmelisiniz. Merkez Bankası yavaş kalıyor’’ uyarısında bulundu. Yılmaz, Hazine Müsteşarlığını da ‘‘atak davranmamakla’’ suçladı. Yılmaz, iki bürokrata, özellikle sıcak paraya ilişkin müdahale ve operasyonlarda daha etkin bir tutum sergilenmesi gerektiğini iletti. Aynı görüş Bahçeli tarafından da dile getirildi. Toplantıda, özellikle Merkez Bankası'nın iki gün önce faizlere dönük müdahalesi de eleştiri konusu oldu.

Toplantıda, faizlerden alınan stopaj oranlarının vadelerine göre değiştirilmesi, döviz mevduatına uygulanan stopajın yükseltilmesi, döviz büfelerinin bir kişiye satabileceği döviz miktarında bugünkü gibi özgür olmaması bir kota uygulanması ve denetim altına alınması konuları da gündeme geldi.

Derviş, şu an için bu önlemlere gerek olmadığını, bununla ilgili olarak Merkez Bankası, Hazine ve Maliye'nin ortak çalışması sonucu karara varılmasını istedi.

TATMİNKAR

Derviş, yaşanan son krize de değinirken, ekonominin iki temel dengesi olan iç ve dış dengeye ilişkin herhangi bir olumsuzluktan kaynaklanmadığını söyledi. Gerek kamu maliyesi cephesinde, gerekse cari işlemler dengesi verilerinin hedeflerin üzerinde gerçekleştiğini belirten Derviş, Hazine'nin ne iç, ne dış borcu çevirememe gibi bir sorununun olmadığının altını çizdi.

Dövizdeki tırmanışı ve bunun yol açtığı sıkıntılı ortama yol açabilecek nitelikte ‘makroekonomik bir parametre’’ bulunmadığını anlatan Derviş, Hazine'nin yükümlülüklerinin yerine getirmekte hiçbir güçlük çekmediğini kaydetti.

Bahçeli, Derviş boykotunu bıraktı

MHP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli uzun süredir uyguladığı ‘Dervişli zirveye katılmama’ boykotuna dün son verdi. Ekonomik krizi ve alınacak yeni önlemleri değerlendirmek üzere Başbakanlık'ta Başbakan Bülent Ecevit başkanlığında toplanan zirvede Ecevit'in sağına Devlet Bahçeli, soluna da Mesut Yılmaz oturdu.

Bahçeli'nin yanına Hüsamettin Özkan, Yılmaz'ın yanına da Kemal Derviş ve diğer üç bürokratın oturdukları gözlendi. Sadece Anadolu Ajansı ve TRT'nin görüntü almasına izin verilen zirve başlangıcında Bahçeli ile Derviş'in birbirlerine bakmamaya çalıştıkları, gözgöze gelmekten kaçındıkları ve tokalaşmadıkları kaydedildi.

Bahçeli'nin üç liderden habersiz IMF'ye ek mektup ve taahhütlerde bulunduğu gerekçesiyle Bahçeli, Derviş'e karşı sert tavır alarak, o andan itibaren Derviş'in katılacağı zirveye katılmayacağını, 34 bakandan biri olan Derviş'in dördüncü ortak gibi algılanmasına engel olacağını kurmaylarına açıklamıştı.

Vakıfbank satılıyor

Liderler Zirvesi'nden dün çıkan en somut karar, Vakıfbank'ın hisselerinin satışına karar verilmesi oldu. Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, ‘‘Kamuoyu bizden bir mesaj bekliyor’’ deyince Vakıfbank'ın hisselerinin satışıyla ilgili karar çıktı. Zirveye Vakıflardan sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler davet edilerek, ‘Vakıfbank hisselerinin derhal satılması’’ konusundaki hazırlığın tamamlanması talimatı verildi.

Faizi istikrar için artırdık

Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, dalgalı kurdan dolayı ortaya çıkan volalitiye karşı döviz satış ihalesi açtıklarını belirtti. ‘‘Fiyat istikrarını sağlamak için faiz arttırımına gittik’’ diyen Serdengeçti, bu amaçla piyasaların durulmasına bağlı olarak bu nitelikteki faiz arttırımlarını yapmanın Merkez Bankası'nın görevi olduğunu belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!