Bürokrasi yüzünden Yunanistan'a gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Bürokrasi yüzünden Yunanistana gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2009 11:14

İngilizler'in dünyaca ünlü tur operatörü TUI bünyesindeki, Sunsail Yatçılık Yelken Okulları ve Su Sporları Merkezleri, Türkiye’deki 3 önemli merkezini ‘Bürokratik engelleri aşamadığı ve İngiliz eğitmenlere çalışma izni alamadığı’ gerekçesiyle kapatarak komşu Yunanistan'a taşınma kararı aldı.

Haberin Devamı

Türkiye’ye yılda 20 bin zengin İngiliz turisti getiren Sunsail bu duyurusunu internet sitesinden yaparken, şirketin genel müdürü Kemal Temel, “Türk insanına turizm bölgelerinde iş olanağı sağlarken, anlamsız Türk bürokrasisini aşamadık. Bu nedenle şirket yönetimi Türkiye’deki merkezlerini kapatarak Yunanistan’a taşınma kararı aldı” dedi.

Dünyanın önde gelen su sporları tatili hizmeti sunan en büyük turizm operatörlerinden TUI’nin bünyesindeki, Sunsail Yatçılık Yelken Okulları ve Su Sporları Merkezleri, Türkiye’deki 3 noktada gösterdiği faaliyetleri durdurma ve ülkeyi terk etme kararı aldı. İzmir’in Foça İlçesi'nde Sunsail Clup Phokaia, Muğla’nın Datça İlçesi'nde Sunsail Perili Köşk, Bodrum’da Javelin ve Marverde Clup’teki tesisleri kapatarak 12 TIR ile 700'ye yakın yelken, sörf, yat, kano ve benzeri malzemelerini Yunanistan’ın Vounaki kentindeki merkeze taşıdı.

Haberin Devamı

İNGİLİZ YÖNETİCİ AÇIKLAMA YAPTI

Şirketin İngiltere’deki yöneticisi Cherly Powell, basın danışmanı Andrew Bromilov aracılığı ile yaptığı yazılı basın açıklamasında Sunsail’ni 3 ilçedeki su sporları merkezini kapatma kararını üzülerek aldığını belirterek şöyle dedi:

“9 Mart 2009 tarihinde Bodrum’da düzenlenen toplantıda bu kararı çalışanlarımıza ilettik. Tüm çalışanlarımızın tazminatları ödenecektir. Bu yıl Türkiye’deki Sunsail kulüplerini kapatma kararını çok zor şartlarda ve istemeyerek aldık. Bir takım nedenlerden dolayı müşterilerimizin beklentilerini karşılayacak özel tatil imkanlarını sunmamız mümkün olmayacaktı. Bu nedenle bu kararın alınması gereken doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’deki yerel ortaklara da durumu iletip sıkıntıların ilgili kurumlara aktarılmasını istedik.”

47 İNGİLİZ SINIR DIŞI EDİLDİ

Sunsail’in 26 yıldır Türkiye genel müdürlüğünü yapan Kemal Temel, yıllık geliri 40 bin sterlinin üzerinde olan zengin İngilizler'i getirdiklerini ve ülke ekonomisine yılda yaklaşık 60 milyon pound katkı sağlayan şirketin 47 çalışanının, geçtiğimiz ekim ayında, çalışma izni verilmeyerek sınır dışı edilmesinin ardından, yönetimin su sporları merkezlerini kapatma kararı verdiğini söyledi. Türkiye'de 200 milyon euro yatırım yaparak hizmete soktukları 3 merkezde, yaklaşık 550 kişinin çalıştığını hatırlatan Kemal Temel, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bununla birlikte okulları açtığımız yerlerde kiraladığımız 4 yıldızlı otelleri yenileyip yılda 20 bin kişinin tatil yapmasını sağlıyorduk. Ancak deniz üzerinde eğitim veren uzman İngiliz kadroya her yıl ya çalışma izni vermiyorlar, ya da verecekleri 5 aylık çalışma izni için 8 ay uğraştırıyorlar. Son olarak İngiliz şirketi ekim ayında çalışma izni verilmeyen 47 İngiliz personelin sınır dışı edilmesine tepki göstererek Türkiye’deki okulları kapatma ve buradaki malzemeleri Yunanistan’ın Vounaki bölgesine taşıma kararı aldı. Ayrıca her 10 yerli personele karşı 1 yabancı personel çalıştırma izni verilmesi, dünyaca ünlü şirketi eğitimli uzman kadro kurmakta çok zorladı. Sigortalı işçilerimizin 1.4 milyon pound tutarındaki tüm tazminatlarınıda ödedik. Hantal ve ağır bürokrasi nedeniyle dünyanın önde gelen turizm şirketlerinden birini yani altın yumurtlayan tavuğu elimizden kaçırdık.”

Haberin Devamı

TÜRKİYE’YE GELECEK İNGİLİZ TURİSTİ KOMŞUYA GÖTÜRECEKLER

Sunsail internet sitesinden yaptığı duyuruda 2009 yılı için Türkiye’de su sporları tatili için rezervasyon yaptıran müşterilerine 3 merkezin kapatıldığını bildirdi. İngiliz şirketi Türkiye’de su sporları yapmak ve yatçılık öğrenmek isteyen İngilizler’in aynı şartlarda Yunanistan’da tatillerini sürdürebileceklerini açıkladı.

TÜRSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, yabancı bir turizm şirketinin Türkiye’yi terk etmesinin turizm ve ülke imajı açısından olumsuz bir görünüm yarattığını belirtti.

Gökbel, “İngilizler için ciddi bir turizm destinasyonu olan Türkiye’nin eğer yabancı personel çalıştırma konusunda AB standartlarında yapabileceği yeni yasal düzenlemeler varsa hızla yapmalı. Çalışma izni verilmesi için bir yabancının uzun süre beklemesi bürokrasinin nasıl işlediğinin en güzel örneği. Ülkeye 1 turist getirmek için yoğun mücadele verirken dünyaca ünlü bir tur operatörünü komşuya kaçırmak doğru bir turizm stratejisi sayılmaz” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Sunsail'in 1983 yılından bu yana, açtığı yelken, rüzgar sörfü, yat ve su kayağı kurslarını tamamlayan 170 bin İngiliz’e İngiliz Kraliyet Yat Birliği onaylı sertifika verildiği belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!