Buraya gelince rahatladım

Güncelleme Tarihi:

Buraya gelince rahatladım
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2001 01:42

IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, İstanbul'daki görüşme maratonunda, ‘‘Faizler düşecek. Türkiye'nin iç borçlarını çevirememe gibi bir sorunu yok. Buna ikna oldum, rahatladım’’ dedi.

Piyasalara ‘‘İki-üç hafta içinde olumlu gelişmeler olacak’’ mesajı veren Fischer, ‘‘Dalgalı kurla yola devam’’ diye konuştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, dün İstanbul'da yaptığı bir dizi toplantı ile piyasalara olumlu mesajlar gönderdi. ‘‘Aslında çok da olumsuz bir tablo yok’’ diyen Fischer, moral dağıttı. Ankara'da liderlerle yaptığı görüşmelerden çok olumlu izlenimler aldığını ve ekonomik gösgergelerin olumluya doğru gittiğini dile getiren Fischer, duydukları memnuniyeti de sık sık dile getirdi. Dalgalı kur konusunda IMF'nin tavrını net bir biçimde ontaya koyan Fischer'in bu konudaki tavrı ‘‘Sabırlı olun, kur piyasada denge kazanır. Bu konuya fazla kafayı takmayın’’ şeklinde oldu. ‘‘Diğer kur rejimlerini denediniz, başarısız oldunuz. Şimdi de bunu deneyeceksiniz’’ diyen Fischer, ‘‘Birkaç aya, hatta iki-üç haftaya kadar olumlu gelişmeler olabilir’’ dedi.

Fischer, dün sabah akademisyen ve bazı köşe yazarlarıyla kahvaltı yaptı. Arkasından bankacılarla biraraya gelen Fischer, TÜSİAD'ın düzenlediği öğle yemeğine katıldı. Öğleden sonra da ekonomi bürokratlarıyla değerlendirme toplantısı yaptı. Yaptığı her toplantıda uygulanmakta olan ekonomik programın başarılı sonuçlarına değinen Fischer, ancak bunların yeterince algılanamadığı gibi bir izlenimi olduğunu aktardı.

Önceki gün Ankara'da liderlerle yaptığı görüşmelerden olumlu izlenimler edindiğini anlatan Fischer, koalisyon ortakları arasında herhangi bir sorun yaşanmadığını ve önümüzdeki günlerde bundan kaynaklanacak bir tehlike görünmediğini ifade etti.

DALGAYA DEVAM

Yapılan her üç toplantıda da dalgalı kur konusunda, IMF'nin ne kadar kararlı olduğunu gösteren Fischer'in bu konudaki değerlendirmesi şöyle oldu: ‘‘Diğer kur rejimlerini de denediniz. Onlar da sonunda patladı. Diğer rejimler dünyanın başka ülkelerinde de patladı. Şimdi de dalgalı kur rejimiyle yürümek durumundasınız. Bakın rahatsız olduğunuz kur yükselmeleri, çok düşük hacimli işlemlerle oluyor. Kuru dengeye oturtmak piyasanın elinde. Sabırlı olun, kur piyasada denge kazanır. Bu konuya fazla kafayı takmayın.’’

Dalgalı kur konusundaki şikayetler üzerine ‘‘Müsade ederseniz, dalgalı kurdan ne anlıyorum ben size onu söyleyeyim’’ diyerek kafalardaki soruları yanıtmaya çalışan Fischer, dalgalı kurun anlamını şu noktaları vurgulayarak açıkladı:

Döviz kurunun belirlenmesi piyasaya bırakılmıştır. Piyasadaki arz-talep dengesi için de kur belirlenir.

Merkez Bankası kendisini hiçbir dolar fiyatına angaje etmez.

Merkez Bankası'nın buradaki rolü piyasaya sık sık müdahale etmemektir. Ama müdahale etmez değil, sık sık etmez. Ne zaman anormal bir sıçrama olursa orada müdahalesini yapar, Merkez Bankası yumuşatıcı olur.

Bankacılarla yapılan toplantıda banka müşterilerinin ve sokaktaki vatandaşın da dövize ilişkin rahatsızları Fisher'e aktarıldı. Fisher bu konuda topu bankacılara atarak, ‘‘Siz bunu kontrol edebilirsiniz’’ dedi. Fischer, piyasaların mümkün olduğu kadar derinleşmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, şu anda bu derinliğin fazla olmadığını hatırlattı.

İÇ BORCU ÇEVİRİRSİNİZ

Bir numaralı sorun olarak görülen iç borcun çevrilebilirliği konusunda pek de olumsuz konuşmayan Fischer, konuşmasında sık sık faizlerin yüksekliğinden söz etmekle birlikte ‘‘Birkaç ay içinde hatta birkaç hafta içinde olumlu gelişmeler olabilir’’ ifadesini kullandı.

Fischer son günlerde üzerinde tartışılan dalgalı kur rejimi içinse şöyle konuştu, ‘‘Dalgalı döviz kurunun, Türkiye'nin şu andaki ekonomi koşullarında gerekli olduğunu belirtmek isterim. TL'nin dalgalanmaya bırakılmasından başka bir şans bulunmamaktadır. Bu konu Türk yetkililerce takdir ve kabul edilmiştir. Türkiye şu anda geçen şubatta başladığı yeni dalgalı döviz kuru rejimine geçiş dönemini yaşıyor. Piyasa sakinleşip istikrara kavuştuktan sonra ve kendisini bu ortamın getirdiği risklerden koruyacak enstrümanları oluşturduktan sonra şu andaki belirsizlikler ve riskler ortadan kalkacaktır.’’

Hedefleri Fischer açıkladı

Türkiye'nin uygulamakta olduğu ‘Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı’nda yapılan düzenlemeleri, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer açıkladı. Fischer'in dün akşam düzenlenen basın toplantısında dağıtılan basın bülteninde yer alan düzenlemelere göre, programda bu yıl eksi yüzde 3 olarak tasarlanan küçülme eksi yüzde 5.5'e indirildi. 2002 yılındaki büyüme hedefi ise yüzde 5 olarak belirlendi. Bu yılın enflasyon hedefi yüzde 58'e yükseltilirken, Fischer'in basın açıklamasında hükümetin fiyat artışlarını yıl sonuna kadar kadar aylık yüzde 2'de tutacağına yer verildi.

Fischer'le toplantıya kimler katıldı?

Kemal Derviş (Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı)

Ajay Chhibber (Dünya Bankası Türkiye Temsilcisi)

Juha Kahkonen (IMF Türkiye Masası Şefi)

Faik Öztrak (Hazine Müsteşarı)

Süreyya Serdengeçti (Merkez Bankası Başkanı)

Engin Akçakoca (BDDK Başkanı)

TOPLANTI 1: AKADEMİSYEN EKONOMİ YAZARI

Ercan Kumcu

Ege Cansen

Prof. Dr. Taner Berksoy

Prof. Dr. Hurşit Güneş

Doç.Dr. Deniz Gökçe

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat

Prof.Dr. Türkel Minibaş

Osman Ulagay

TOPLANTI 2: BANKACILAR

Engin Akçakoca (BDDK Başkanı)

Naci Sığın (Yapı Kredi Bankası)

Faik Açıkalın (Dışbank)

Yavuz Canevi (Türk Ekonomi Bankası)

Zafer Kurtul (Akbank)

Ergun Özen (Garanti Bankası)

Hasan Ersel (Yapı Kredi Bankası)

Akın Akbaygil (TEB-Bankalar Birliği)

Ekrem Keskin (Bankalar Birliği)

Ercan Kumcu (Tekfenbank)

Piraye Antika (HSBC Bank)

TOPLANTI 3: TÜSİAD

Tuncay Özilhan (TÜSİAD Başkanı)

Muharrem Kayhan (TÜSİAD YİK Başkanı)

Rona Yırcalı (TÜSİAD YİK Başkan Yardımcısı)

Aldo Kaslowski (TÜSİAD Başkan Vekili)

Nuri Çolakoğlu (TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi)

Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding)

Vural Akışık (Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı)

Ersin Özince (İş Bankası)

Mustafa Koç (Koç Holding)

Ferit Şahenk (Doğuş Holding)

Tayfun Bayazıt (Dışbank)

Ömer Sabancı (Sabancı Holding)

Hanzade Doğan (Doğan Holding)

Lütfi Yenel (Alcatel Teletaş)

Mehmet Emin Karamehmet (Çukurova Holding)

Zekeriya Yıldırım (Yıldırım Danışmanlık)

Hüsnü Özyeğin (Finansbank)

Hüsamettin Kavi (İSO Başkanı)

Nuri Artok (İTKİB Başkanı)

Sinan Tara (Enka Holding)

Üzeyir Garih (Alarko Holding)


1.5 milyar dolar müjdesi

IMF Birinci Başkan Yardımcı Stanley Fischer, 9'uncu gözden geçirme çalışmalarının tamamlandığını belirterek, ‘‘Açıklamaktan büyük memnuniyet duyuyorum ki, son değerlendirmelerimizi başarılı bir şekilde tamamladık. IMF İcra Direktörleri Kurulu, 3 Ağustos tarihinde yaklaşık 1.5 milyar dolarlık kredi diliminin serbest bırakılmasını onaylamak için toplanacak’’ dedi.

IMF olmasa da program uygulanır sözü bana yeter

Stanley Fischer, koalisyon liderleriyle yaptığı görüşmelerden olumlu mesajlar aldığını söyledi. Fischer, Türkiye'nin ekonomi programı çerçevesinde çok önemli başarılar elde ettiğini belirtip, ‘‘Hükümet çok zor bir programı uyguladı. Meclis, olağanüstü yoğunluktaki yasal gündemini başarıyla tamamladı ve hayata geçirdi’’ dedikten sonra şöyle konuştu: ‘‘İşte bu başarılar, IMF ve Dünya Bankası aracılığıyla sağlanan olağanüstü düzeydeki desteğin Türkiye'ye neden sağladığını da açıklamaktadır. Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz ile görüştüm. Bu görüşmelerde beni etkileyen konu, görüşmelerin tek tek yapılmasına rağmen liderlerin programı ortak bir ifadeyle Türkiye'nin programı olarak tanımlamaları oldu. Nitekim, liderlerin biri bu programın, IMF desteği olmasa da uygulanması zorunlu bir program olduğunu söylemesi benim için liderlerin görüşlerinin özeti oldu.’’

Merkez Bankası'nın şu anda gayriresmi olarak enflasyon hedeflemesine uygun şekilde faiz oranlarını belirlediğini belirten Stanley Fischer, ‘‘En kısa sürede gerekli kurumsal düzenlemeleri yaparak, resmi anlamda enflasyon hedeflemesine geçmek için adımlar atılacak’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!