‘Burası Türkiye’ dedi yatırıma ikna etti

Güncelleme Tarihi:

‘Burası Türkiye’ dedi yatırıma ikna etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2019 08:30

Türkiye’deki görevinin ardından daha üst düzey bir uluslararası göreve gelen yöneticiler kervanına BSH Türkiye CEO’su Norbert Klein de katıldı.

Haberin Devamı

2002’den bu yana BSH Türkiye CEO’su, 2014’te ise bu görevine ek olarak 89 ülkenin yer aldığı BSH Türkiye, Ortadoğu, Afrika ve BDT (Bağımsız Devletler Topluluğu) Bölgesi Başkanlığını yürüten Klein, Şubat 2019’da BSH Avrupa Başkanı olarak atandı. Geçen günlerde Türkiye’deki 17 yılını değerlendirmek üzere medya mensupları ile bir araya gelen Klein, eşinin Türk olduğunu, çocuklarının lise eğitimlerine İstanbul’da devam edeceklerini belirterek, “Türkiye’yi ve Türkleri çok seviyorum. Burası benim ikinci vatanım. Eşim ve çocuklarım burada kalacaklar. Ben Almanya’ya gidiyorum ama kalbim Türkiye’de kaldı” dedi.

PAZAR PAYINI 2’YE KATLADI

Dünyanın en büyük beyaz eşya üreticilerinden biri olan Almanya merkezli BSH’ın, CEO’su olarak Türkiye’de geçirdiği 17 yılı, ‘başarılarla dolu ama çok zor’ kelimeleri ile özetleyen Klein, “Türkiye’ye 2001 krizinin hemen ardından geldim. Rekabetin oldukça çetin olduğu beyaz eşya pazarında Türkiye’deki payımızı yüzde 16’dan, yüzde 30’a çıkardık. Bu neredeyse pazar payımızı ikiye katlamak demek. Ciromuzu 4 kat büyüterek 400 milyon Euro’dan 1.6 milyar Euro’nun üzerine çıkardık. Üretim adedimiz 5 kat, istihdamımız da 3 kat arttı. 17 yılda Türkiye’ye 1.3 milyar Euro’dan fazla yatırım gerçekleştirdik” diye konuştu.

Haberin Devamı

İNŞALLAH’I DA ÖĞRETTİ

Türkiye’de dönem dönem çok büyük ekonomik ve siyasi iniş-çıkışlar yaşandığını ve ekip olarak bu dalgaları gerektiği gibi karşılayabilme konusunda önemli bir bağışıklık kazandıklarını kaydeden Klein, şöyle konuştu: “Biz bu iniş çıkışlarda her seferinde tıpkı Türk iş insanları gibi doğru adımlar attık. Almanya’yı yatırım kararlarımız dahil planlarımızı gerçekleştirmek için ikna ettik. Zaman zaman genel merkezimiz Türkiye’deki gelişmelerden tedirgin oluyordu, bu yatırımı yapmasak mı, beklesek mi gibi sorular yöneltiliyordu. Biz her seferinde ‘burası Türkiye, burada her an her şey olabilir. Ama biz üstesinden geliriz’ diyerek onları yatırım yapmaya ikna ettim. Hatta tepe yönetime ‘inşallah’ı bile öğrettim. Bize hayır dediklerini hiç hatırlamıyorum. Görev süremde Türkiye operasyonunun BSH bünyesinde 4. sıraya yükselttik.”

Haberin Devamı

Klein’ın yerine BSH Türkiye, Ortadoğu, Afrika ve BDT Bölgesi Başkanı olarak görev alacak isim ise Hendrik Kretzer oldu. Yaklaşık 21 yıldır BSH Grubu’nda önemli pozisyonlarda yer alan Kretzer son olarak BSH Asya-Pasifik Bölge Başkanı olarak görevini yürütüyordu.

TÜRKİYE’Yİ İYİ YÖNETEN AVRUPA’YI DA YÖNETİR

AVRUPA Başkanlığına neden atandığı konusunda görüşlerini sorduğumuz Klein şu cevabı verdi: “Tahminim Türkiye gibi rekabetin yoğun olduğu, inişli-çıkışlı pazarı iyi yöneten, Avrupa’yı da iyi yönetir diye düşünmüş olabilirler. BSH bir süredir Avrupa pazarında büyüyordu. Ama son birkaç yıldır Asyalı oyuncuların varlığını arttırmasıyla büyümesi yavaşladı. Ben rakiplerimizi çok iyi tanıyorum. Bu deneyimimin de etkili olduğunu düşünüyorum.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!