‘Bulut bilişim’ 241 milyar dolara çıkacak, Çinli Huwai Türkiye’ye büyük adım atacak

Güncelleme Tarihi:

‘Bulut bilişim’ 241 milyar dolara çıkacak, Çinli Huwai Türkiye’ye büyük adım atacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2011 00:00

İnternet kanalıyla veri ulaşımına imkan veren ‘cloud computing-bulut bilişim’in 10 yılda sektörün yüzde 70’ini oluşturacağını söyleyen Çinli telekom devi Huawei’in Bulut Bilişim Danışmanı Michael Dean Jenkins, “Yer ve zaman gözetmeksizin, kurumların ve bireylerin ‘buluta’ depoladığı bilgilere ulaşmasını sağlayacak sistem, 10 yıl içinde 241 milyar dolarlık pazar haline gelecek” dedi. Huawei İş geliştirme Müdürü Gökhan Pehlivan, “Türkiye’ye 3 yılda 50 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı gerçekleştirildi” diye konuştu.

Haberin Devamı

5 yılda 1000 kat artacak
Önümüzdeki dönemde dünyanın pek çok kurumsal şirketi ve devlet dairelerinin yanı sıra bireysel kullanıcılar tarafından da yoğun bir talep göreceğini söyleyen Jenkins, bu konuda şu bilgileri verdi: “Sisteme olan ihtiyaç önümüzdeki 5 yıl içinde 1000 kat artacak. 7.5 milyar insan 50 milyar cihaza birbirine ‘bulut’ üzerinden bağlanacak. Elektrik ya da suyu evlerimizde nasıl tüketiliyorsa, bilgiyi de öyle alınacak.”
Önümüzdeki 5 yıl içinde bulut bilişim kendi başına 40 milyar dolarlık bir pazar haline geleceğini belirten Jenkins, şöyle konuştu: “2020 yılına gelindiğinde ise bu büyüklüğü 241 milyar dolara kadar çıkacak. Böylece bulut bilişim, toplam bilişim sektörünün yüzde 70’ini temsil eder hale gelecek.”
En büyük yatırımdan biri
Çin merkezli Huawei’nin kendi ülkesinden sonra en büyük Ar-Ge yatırımını Türkiye’ye gerçekleştirdiğini anlatan Huawei İş geliştirme Müdürü Gökhan Pehlivan, “Türkiye’ye son 3 yılda 50 milyon dolarlık Ar-Ge yatırımı gerçekleştirildi. Ayrıca yıl sonunda ulaşılmayı hedeflediğimiz 350 mühendis ile 10 ülkeye yazılım üretiyoruz. Türkiye’yi Çin ve Hindistan’ın ardından üçüncü önemli pazar olarak görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Devlerin yeni gözdesi

İNTERNET üzerinden gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık satış ile bulut teknolojisinin en büyük kullanıcısının Amazon olduğunu belirten Huawei’in Bulut Bilişim Danışmanı Michael Dean Jenkins, şunları söyledi: “Ayrıca Citrix Systems, WMware, Salesforce, Google, NetApp, Apple, Microsoft, Oracle ve Rackspace de en büyük bulut bilişim şirketleri arasında. Facebook, G-mail, TTnet Müzik, Digg, Fizy, Twitter ve Flickr da, bulut bilişim den yararlananlardan sadece bir kaçı.”

Bulut bilişim nedir

BULUT Bilişim ya da tüm dünyada bilinen adıyla ‘Cloud Computing’, kullanıcıların yer, zaman ve cihaz gözetmeksizin veriye ulaşabilmesi, depolayabilmesi ve paylaşabilmesi kavramlarını içeriyor. Kullanıcı istediği hizmet için yazılım satın almak zorunda kalmıyor. Bir anlamda bilgiyi kiralayan kullanıcı, internete bağlanabilen herhangi bir cihazla sunucuya bağlanarak, her türlü işlemi sorunsuzca yapabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!