Budapeşte davasını gurbetçi kazandı İhlas parayı ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

Budapeşte davasını gurbetçi kazandı İhlas parayı ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00

Bakırköy 4’üncü Asliye Ticaret mahkemesi, İhlas grubuna bağlı bir şirketin gurbetçilerden topladığı paranın faiziyle iadesine karar verdi.

Davacı gurbetçi M.K.’nın avukatı Acun Papakçı, İhlas Uluslararası İnşaat ve Ticaret A.Ş.’nin Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de inşa ettiği bir ticaret merkezini asılsız reklam kampanyalarıyla teminat gösterip yüzde 45 kâr garantisiyle gurbetçilerden para topladığını, sonra bu paraları Cayman Adaları’ndaki şirketi üzerinden Türkiye’ye aktararak buharlaştırdığını öne sürdü. Avukat Papakçı davalının para toplamak için gurbetçiye gösterdiği binayı da yabancı bir şirkete sattığını belirterek, 150 bin DM’ın (146.500 TL) müvekkiline iadesini istedi. Mahkeme de bu paranın tahsiline hükmetti.

İbra istediler

Almanya’da yaşayan M.K.’nın başvurusu üzerine Bakırköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde İhlas Uluslararası İnş. ve Tic. A.Ş. ile yönetim kurulu başkanı Osman Ağaoğlu ve başkan vekili Sedat Okyar hakkında dava açıldı. Davacı avukatı müvekkilinin davalılara “yıllık yüzde 45 faiz verileceği ve parasını her istediği an geri çekebileceği” garantisine inanarak 16 Aralık 1999’da 150 bin DM yatırım yaptığını, karşılığında “satış sözleşmesi” adıyla bir belge verildiğini belirtti. Davacı avukatı müvekkilinin yıllarca oyalandığını kaydederek, davalı şirket yetkililerinin 15 Haziran 2005 tarihinde “ihlas yöneticilerini tüm sorumluluklarından ibra eden bir belgeyi” imzalatmaya kalkıştığını, bunu reddettiklerini vurguladı.

Binayı da satmışlar

Son olarak 27 Aralık 2007 tarihinde davalılara ihtar çektiklerini belirten davacı avukatı, davalı şirketten gelen 4 Ocak 2008 tarihinde, “şirketimizin ne müvekkilinizden ne de diğer insanlardan para toplaması vaki olmamıştır, müvekkilinize bağımsız bölüm dükkan satışı yapılmış, taşınmazınızı fiilen ve resmen teslim almaktan imtina etmiş bulunmaktasınız. Sözleşmedeki para iade talep ve diğer fer’i şartlarının sürekli geçerli ve her istenilen zamanda kullanılabilecek bir hak olarak değerlendirmek mümkün değildir” cevabının geldiğini belirtti. Davacı avukatı, “Bu arada İhlas A.Ş. Budapeşte’deki ticaret merkezini yabancı bir gruba satmıştır. Yani müvekkilime tahsis ettikleri yeri de bir başkasına satmışlardır. Binlerce kişiye işyeri satmak zaten mümkün değildir. Burada asıl amaç ödünç para almaktı” dedi.

Paralar Cayman üzerinden Türkiye’ye geldi iddiası

BAŞVURUDA, “İhlas Grubu tarafından toplanan paralar, paranın nereden elde edildiğinin sorulmadığı ve yatırılan para için çok az oranlarda verginin alındığı ülkelerden biri olan Cayman Adaları’nda kurulu İhlas Financial Services Inc. ünvanlı şirkete aktarılmıştır. MASAK’tan istenilecek raporlarla bu durum ispat edilecektir” denildi. Başvuruda davalıların malvarlığına tedbir konulması ve 150 bin DM’ın tahsili istendi. Mahkeme daha sonra görevden alınan iki isim yönünden ret, davalı İhlas firması yönünden davayı kabul etti ve paranın dava tarihinden itibaren faiziyle tahsiline karar verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!