'Bu yıl ihracat 155 milyar doları aşacak'

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl ihracat 155 milyar doları aşacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2017 17:46

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ihracatın bu yıl yüzde 11 artışla 155 milyar doların üzerinde olacağını, 2018'de ise 170 milyar doları hedefleyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

 

Zeybekci TOBB Yönetim Kurulu'nun müşterek toplantısında yaptığı konuşmada, "Yıl sonu ihracat artışı hedefimiz yüzde 11; ihracatta bu yıl 155 milyar doların üzerinde olacak; 2018'de 170 milyar doları hedefleyeceğiz" dedi.

İlk çeyrekteki yüzde 5 büyüme sonrası ikinci çeyrekte yüzde 5'in üzerinde büyüme beklediğini de belirten Zeybekci, "Üçüncü çeyrekte yüzde 7 büyüme bekliyoruz, yılsonunda ortalamamız yüzde 5.5'in oldukça üzerinde olacak. Her çeyrekte ihracat büyümeye bir önceki çeyrekten daha büyük katkı verecek" dedi.

GB SÜRECİ VE ALMANYA

Avrupa Birliği ile ilişkilerdeki son dönemde "en pozitif" süreç olarak tanımladığı Gümrük Birliği güncellemesine ilişkin ise Zeybekci, şöyle konuştu:

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesinde etki çalışmalarını her iki taraf olarak uluslararası kurumlara yaptırdık, bu çalışmalara göre güncelleme AB'nin büyümesine tek başına katkı sağlıyor; AB bizden daha kazançlı çıkıyor. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi Türk ekonomisine de elbette kazanç sağlayacaktır. AB ile entegrasyonu artıracaktır."

Haberin Devamı

Almanya ile yaşanan gerilim sonrası Alman şirketlerine yönelik soruşturma açıldığına yönelik iddialara ise Zeybekci şöyle yanıt verdi:

"Bugün geldiğimiz noktada bir yanlış anlaşılma var; her gün her yerden FETÖ ile ilgili farklı sürprizler çıkıyor. Özellikle Avrupa'da çok farklı algı güçlerine sahipler. Alman şirketleri başımızın tacıdır. Ekonomi Bakanlığı olarak her birinin kayıtlarını tutuyoruz. Bugüne kadar tek bir alman firmasıyla ilgili yazılı, sözlü ya da ima ederek bile bir işlem olmamıştır.

"Bir işgüzarın bir soruşturma ile ilgili alt seviyede bir adamın Interpol'e yazdığı yazı. Sorumlu arkadaşlar bu olayı incelemeli."

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü bu hafta, Türkiye'nin terörizmi desteklediğinden şüphelenilen 700 Alman firması hakkında soruşturmaya yardımcı olması için Almanya'ya yaptığı talebi resmen geri çektiğini söylerken, Türkiye bu konuda bir "iletişim sorunu" yaşandığını dün bildirmişti. (Full Story)

Haberin Devamı

Öte yandan Almanya Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü dün, Almanya'nın, Avrupa Birliği ortaklarıyla Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşmasını genişletmenin mevcut durumda anlamlı olup olmadığını tartışlıklarını da belirtti.

Türkiye'nin asla vazgeçmeden AB ile tam üyelik hedefiyle ilerlediğini belirten Zeybekci Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin son olarak 6-7 Temmuz'da yapılan görüşmelerde sürecinde olumlu havada geçtiğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME!