Bu tabloya yabancı sermaye zor gelir

Güncelleme Tarihi:

Bu tabloya yabancı sermaye zor gelir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2002 02:18

İstanbul Sanayi Odası'nın hazırladığı rapor yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmek için neden nazlandığını ortaya koydu. Türkiye, şeffaflık, yolsuzluk, ekonomik istikrar, hukuk güvenliği, mevzuat ve düzenlemeler konusunda, rakibi olan ülkeler arasında en kötü göstergelere sahip.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO), PricewaterhouseCoopers ile birlikte hazırladığı bir rapor Türkiye'nin yeterli yabancı sermaye çekememesininin nedenini açıkça ortaya koydu. Rapora göre Türkiye, şeffaflık, yolsuzluk, makro ekonomik istikrar, hukuk güvenliği, mevzuat ve düzenlemeler konusunda, rakibi olan ülkeler arasında en kötü göstergelere sahip.

İSO'nun PricewaterhouseCoopers ile işbirliği yaparak hazırladığı ‘‘Uluslararası Doğrudan Yatırımlar ve Türkiye: Durum Tesbiti ve Stratejik Plan’’ başlıklı rapor dün açıklandı. Raporu özetleyen İSO Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ‘‘Yabancı sermaye için gerekli tüm şartlar yerli sermaye için de yatırım şartlarıdır. Uluslararası sermayeyi ülkemize davet ediyoruz ama kendi sermayemiz yurt dışına yöneliyor. Bu da yatırım şartlarının önemini gösteriyor. Türkiye'de yatırım yapmak şu anda çok zor. Türkiye'nin şeffaf olmayan ortamı ABD'de karşımıza çıktı. Bu konu yolsuzluklar bağlamında net olarak ifade edildi. Bu ortamda uluslararası sermayenin gelmesi zor’’ dedi.

Tanıl Küçük, 2000 yılında uluslararası doğrudan yatırımların 1.2 trilyon doları aştığını, Türkiye'nin bu yatırımlardan rakibi olan ülkelere göre çok az pay alabildiğini anlattı. Küçük, artık hem yabancı hem de yerli sermaye için idari ve ekonomik istikrarın tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Küçük, İtalya, Polonya gibi ülkelerde hükümetlerin sık sık değiştiğini ancak istikranın bozulmadan devam ettiğini belirterek Türkiye'de de bu anlamda istikrarın önemine işaret etti. Küçük, Türkiye'de mali altyapıya, adalet düzenine, vergi ve teşvik sistemine, ticaret ve usul hukuna ilişkin düzenlemelerin acilen uygulamaya konulmasını istedi.

PricewaterhouseCoopers Türkiye Başkanı Adnan Nas ise Türkiye'ye çok az yabancı sermaye girmesinin yabancıları da şaşırttığını belirterek, ‘‘Türkiye birçok olumlu özelliklerine rağmen neden bu kadar komik sayılabilecek ölçüde az dış yatırım çekebiliyor diye yabancılar da şaşırıyor. Çünkü 6224 sayılı kanuna dayalı yabancı sermaye mevzuatımız da liberal sayılır. Burada önemli bir nokta ortaya çıkıyor. O da bizim hazırladığımız şeffaflık endeksine göre Türkiye'nin durumunun çok kötü olması’’ dedi.

Yabancı, üçkağıtçı ile iş yapmaz

PricewaterhouseCoopers Türkiye Başkanı Adnan Nas, bir ülkedeki hukuk ve yargı sisteminin iyi çalışmamasının da her alanda yolsuzluk dedikodularını artırabildiğini böyle bir durumun da son derece sakıncalı olduğunu bildirdi. Nas, ‘‘Tabii ki hiçbir yabancı; dalavereci, üçkağıtçı ile iş yapmak istemez. Ancak ülkemizde önemli bir zaaf da hukuk ve yargı sisteminin iyi çalışmaması yüzünden herkesin suçlanabilir olmasıdır. Örneğin Sayın Kemal Derviş de ilk geldiğinde yolsuzluk iddialarına çok önem vermişti’’ dedi.

Yolsuzluk vergimiz yüzde 36'yı buluyor

PricewaterhouseCoopers'ın ‘‘Şeffaflık Endeksi’’nde not yükseldikçe ülkenin yabancı sermaye için görünümü kötüleşiyor. Şeffaflık Endeksi 30'un altına inince şeffaf olmama riskinin şirketlere yüklediği mevcut kurumlar vergisinin üzerine yüklediği ek vergi (buna yolsuzluk vergisi diyenler de var) riski sıfır kabul ediliyor. İSO'nun hazırlattığı raporda Türkiye'nin ‘‘Yolsuzluk Vergisi’’nin yüzde 36'yla en yüksek düzeyde bulunduğu dikkati çekiyor. Singapur'da bu vergi sıfır görünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!