Bu mesleklerin işi hazır

Güncelleme Tarihi:

Bu mesleklerin işi hazır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2010 11:04

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yüzde 26,5 ile bu yılın işsizlik rekorunu kıran Adana'da, İl İstihdam Kurulu'nca yapılan tespite göre, 101 meslek grubunda işçiye ihtiyaç duyulduğu bildirildi.

Haberin Devamı

İŞKUR Adana İl Müdürü Haşim Meydan, yaptığı açıklamada, artık “ne iş olursa yaparım” devrinin kapandığını, bu taleple iş arayan kişilere artık hiçbir işverenin kapılarını açmadığını, bu nedenle kurum olarak, işsizleri kalifiye eleman yapabilme çabasında olduklarını belirtti.

Meydan, İl İstihdam Kurulu'nun, kentte ihtiyacı duyulan iş kollarını tespit ettiğini, yapılan son tespitlere göre, aranılan mesleklerin genelde sanata dayalı olduğunu ifade ederek, “Atalarımız, bu mesleklere 'altın bilezik' derlerdi. Bu söz halen geçerli. Elinde sanatı olanlar kesinlikle işsiz kalmıyor” dedi.

İş hazır 101 meslek arasında ağaç biçme makinesi operatörlüğü, ahşap boyamacı, ayakkabı imalat işçisi, beton ve betonarme kalıpçısı, tornacı, doğalgaz tesisatçılığı, dokuma makinesi operatörlüğü, elektronik teknisyenliği, marangoz, sıvacı ve kaynakçılığın ilk sıralarda yer aldığına dikkati çeken Meydan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Kilit parke taş döşeme işçisi, makine montajcısı, matbaa makineleri tamirci ve makinist, kağıt imal makinesi operatörü, iş makineleri operatörleri, kablo çekicisi, su tesisatçılığı da yine aranan mesleklerden. Sanata dayalı, çoğunluğu erkeklerin yapabileceği bu işlerin yanı sıra çocuk bakıcılığı, konfeksiyon modelisti, kadın kuaförü, manikür ve pedikürcü, sekreter, ön muhasebe, satın alma mümessili, web tasarımcısı ve grafiker gibi kadınların arandığı işi hazır meslekler de var.”

İl İstihdam Kurulu'nun belirlediği 101 meslek grubunu dikkate alarak, kurslarına yön verdiklerini ifade eden Meydan, şöyle devam etti:
“Kurslarımızı istihdam garantili açıyoruz. Proje ile bize başvuran işverenler açtıkları kurslarla hem eğitim veriyorlar hem de eleman sıkıntısını gideriyorlar. Uygulama gereği, biz işçinin eğitim masraflarını, yol ve yemek giderlerini üstleniyor, sigorta primlerini de yatırıyoruz. İşverenler ise açtıkları kursa katılanların yüzde 50'sini istihdam etmek zorunda oluyorlar. Ancak, birçok işveren kursiyerlerinin yüzde 100'üne istihdam sağlıyor.”

“DEVLET İŞİ TAKINTISI”

Meydan, sundukları imkanlara rağmen, işsizlerin neredeyse tamamının devlet işi olsun da ne olursa olsun düşüncesinde bulunduklarını belirterek, “Çünkü, ileride kendilerine kadrolu imkanı doğabileceği ihtimalinin yanı sıra devlet işini 'rahat iş' olarak görüyorlar. Bu durum, işsizlerde takıntı haline gelmiş. Bu yüzen vasıfsız da olsa devlet işi diğer tüm işlerin önüne geçiyor. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde Orman Bölge Müdürlüğünce alınacak 75 geçici personel için 3 bin 800 kişi başvurdu. Devlet işi olduğu zaman işi olanlar da başvuruyor. Kural gereği de bize gelen talepleri eğer şartları uyuyorsa değerlendirmek zorundayız” dedi.

Haberin Devamı

Meydan, bu yıl kurslar için ayırdıkları ödeneğin yaklaşık 12 milyon TL 760 bin TL olduğunu, bunun 4 milyon 150 bin TL'sinin harcandığını belirterek, “Bu konuda ödenek sıkıntısı yaşamıyoruz. Yeter ki işsizlerimiz kalifiye eleman olsunlar” diye konuştu. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!