Bu fabrikadan güneş doğacak

Güncelleme Tarihi:

Bu fabrikadan güneş doğacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2017 22:30

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Güneş Modülü Fabrikası ve Ar-Ge Merkezi’nin temel atma töreninde, tesisin 12 ayda bitirileceğini ve ilk ürünün hattan çıkacağını söyledi. Yıldırım, “Bugün yenilebilir enerji kaynağımız yüzde 32’lere çıkarmış bulunmaktayız. Önemli bir ilerleme ama yeterli görmüyoruz” dedi. Kurulacak fabrika yıllık 500 megavat ingot, wafer, 650 megavat hücre ve 800 megavat panel üretecek kapasitede olacak.

Haberin Devamı

Ankara Malıköy Başkent OSB’deki, YEKA-Fotovoltaik Hücre ve Güneş Modülü Fabrikası ile Ar-Ge Merkezi temel atma töreninde yatırımın, Türkiye’nin hedefine bir adım daha yaklaşmasına vesile olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: “Hem enerji teknolojilerinin geleceğinin temelini atıyoruz hem de yenilenebilir alternatif enerji kaynaklarını daha da zenginleştiriyoruz. Yatırımcıların önünü açacağız, onların önündeki sorunları ortadan kaldıracağız ve yatırım için uygun ortamı hazırlayacağız. Yatırımcılar da, koşar adımlarla Türkiye’nin ve kendi işletmelerinizin hedeflerine yürüyeceksiniz. Geçen günlerde Kore’ye bir ziyarette bulunduk. İki tane küresel büyük Kore firmaları Türkiye’nin geleceğine güveniyor, inanıyor ve büyük projelerde daha fazla yer almak istiyorlar.”

Haberin Devamı

YETERLİ GÖRMÜYORUZ

Panellerin, Konya Karapınar’da 20 bin metrekarelik alanda kurulacağını dile getiren Yıldırım, “Sonar güneş enerji tarlasının da başlangıcı olacak. Bunu yaparken de yerlileşmeye ve millileşmeye de ne kadar önem verdiğimizi ve cari açık içindeki enerji payını da düşürmeye yönelik ciddi bir adım olduğunu ifade etmek istiyorum. Türkiye kurulu gücünü 2.5 kat artırdı. Bugün yenilenebilir enerji kaynağımızı yüzde 20’lerden yüzde 32’lerin üzerine çıkarmış durumdayız. Önemli bir ilerleme, yeterli görmüyoruz. Çeşitlendirmeye, enerji arz güvenliğini artırma yönündeki projelere hız vereceğiz” dedi.

Yıldırım, fabrikanın yanında ondan daha fazla önemsediklerinin bir Ar-Ge merkezinin kurulması olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Sadece parçaları getirip, birleştirip ürün elde etmek değil, asıl olan yerli mühendislerin akıl terini, alın terini işin içine koymak ve böylece yerli katma değeri daha yüksek bir ürün elde etmek. Yüzde 60 ile başlayacak yerlilik oranı zaman içinde daha da artmış olacak. 12 ay içerisinde bu tesis bitecek ve ilk ürün hattan çıkacak. Bu çok güzel bir gelişme, çünkü zaman paradan daha önemli hale geldi. Önümüzdeki zaman içerisinde çok uygun fiyatlarla güneş santrallerinden enerji üretimi mümkün hale gelecek. Vatandaşlarımızla elektrik üretiminden yeni teknolojilere kadar bir çok konuda ihtiyaçlarını çok daha düşük ve makul maliyetlerle karşılayabilecek.”

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da “Enerji demek ulusal güvenlik demek. Her yıl 55 milyar dolarlık bir rakamı enerji için dışarıya kaynak olarak ayıran bir ülkeyiz. Türkiye’nin bu alanlarda güçlenmesi için, ayağımızdaki bu prangayı söküp atmayı hedef olarak koyduk. Bu prangadan kurtulursak enerji maliyetleri de düşecek, halkımıza ucuz enerji arzını sağlayabileceğiz. Milli enerji ve maden politikasına hazır olun. Ülkemizi enerji de dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için enerji teknolojilerinde de dışa bağımlılıktan kurtarmak gerektiğimizin farkındayız” dedi.

BAKMADAN GEÇME!