Bu da yerli en zengin ligi

Güncelleme Tarihi:

Bu da yerli en zengin ligi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2005 02:00

Ekonomist Dergisi, son sayısında Türkiye’nin en zengin 100 ailesi ve kişisini araştırdı. Dergi’nin İMKB, İSO ve Capital 500 listelerini referans alan araştırmasında ilk sırayı 4 milyar dolar ve üzerindeki servetleri ile Koç ve Sabancı aileleri aldı. Listede 3-4 milyar dolar arası serveti olanlar ise Şahenk ve Doğan aileleri oldu.

HAFTALIK ekonomi dergisi Ekonomist, Türkiye’nin en zengin 100 ailesi ve kişisini belirledi. Dergi’nin son sayısında kapak konusu olarak işlenen araştırmada ilk sırayı 4 milyar dolar ve üzerindeki servetleri ile Koç ve Sabancı aileleri aldı. Şahenk ve Doğan ise 3-4 milyar dolar arasında servete sahip iki aile oldu.

Araştırma için İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören şirketlerin piyasa değerleri önemli bir referans oluşturdu. Vergi listeleri dikkatle incelenirken, İSO’nun ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ ile Capital Dergisi’nin özel sektörü kapsayan ‘500 Büyük’ listesi titizlikle incelendi. Ve butün bunların sonucunda ortaya çıkan referans liste, Türkiye’de, vereceği referanslara herkesin saygı duyacağı önde gelen bankacılarla tartışıldı. Servet hesabının yapılmasında Türkiye’nin önde gelen yatırım danışmanları ve ekonomistlerinden yararlanıldı. Ekonomist araştırması, Türkiye’nin en zenginlerinin yaşam profilini de ortaya çıkardı. Araştırmaya göre zenginlerin yaşamlarından kesitler şöyle:

GÖZDEN UZAKLAR:

Bu insanların günlük yaşamları merak konusu.Örneğin Türk sanayine damgasını vurmuş bir isim olan Rahmi Koç, aynı zamanda Türkiye’nin günlük yaşamı en çok merak edilen isimlerinden biri. Gözler onu hep şaşaalı partilerde aradı ama önemli davetler dışında Rahmi Koç ismi yaşamı ile değil işi ile öne çıktı. Oysa Rahmi Koç’un yaşamı bazı sabahlar sessiz sedasız Nişantaşı’nda, kendi halinde tarihi bir muhallebiciye gidip kahvaltı yapacak kadar yalın olabiliyor. Gözlerden uzak kalmak isteyen sadece o değil. Aslında Türkiye’nin en elit, sosyo-ekonomik durumu en yüksek olan kesiminin genel tercihi, mümkün olduğunca gözlerden uzak kalmak. Hello Dergisi Eğlence Editörü Ersin Süzer, Türkiye’nin en elit kesiminin İstanbul’daki favori mekanlarını Reina, Ulus 29, Şamdan, Asya yakasında Serdar Bilgili’nin sahip olduğu A’jia otel ve restoranı, Beşiktaş’ta Vogue, Hisar’da İskele ve Bebek Balıkçısı olarak sıralıyor.

TEKNEDE ÖZEL DAVETLER:

Zenginler arasında son dönemde İstanbul’da yemek dışında dışarı çıkmanın en önemli nedeni Dr. Ferhat Göçer’i dinlemeye gitmek. Göçer’i sevenler arasında Garih Ailesi, Ferit Şahenk gibi isimlerin olduğu belirtiliyor. Kumpkapı’daki Develi Restoran gibi parlak dünyaya ait olmayan bazı özel mekanlara da zaman zaman sessiz sedasız buyur ediliyorlar.

Karamehmet çıktı, Ülker girdi

EKONOMİST
Dergisi’nin Türkiye’nin en zenginlerini araştıran çalışması, ikinci kez yapılıyor. Listede dikkat çeken bir nokta, Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in artık, ‘100 Zengin Türk’ arasında bulunmaması. Ekonomist’in listesine bu yıl Karamehmet’in yerine Ülker Ailesi girdi.

gösterişli tüketimi sevmiyorLAR

BİLGİ Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Dr. Selime Sezgin, üst gelir grubunun tüketim eğilimlerini şöyle değerlendirdi: ‘Araştırma derneğinin yaptığı araştırmalarında A ++ diye adlandırılan grup, iki farklı sosyo-ekonomik özelliğe sahip. Bunlardan birinci grup yerleşmiş büyük holdinglere sahip aileler. Koç, Sabancı, Eczacıbaşı ve Bodur gibi kurumsallaşmış şirketler vakıflarla eğitim alanında yerlerini aldılar. Bu yerleşmiş servet sahipleri çok gösterişli bir tüketim modeli çizmiyor.’

DAVETLERİNE MAGAZİN BASINI SIZAMAZ

TÜRKİYE’de en üst seviyedeki sosyo- ekonomik gruba dahil ailelerin hemen hepsi bir yata sahip. Ersin Süzer, ailelerin yazı çoğunlukla teknede geçirdiklerini işadamlarının ise sıklıkla tekneyi bırakarak kısa sürelerle işlerinin başlarına döndüklerini anlatıyor. Ömer Dinçkök, Türkbükü aşığı olarak bilinen isimlerden bir tanesi. Süzer, ‘Rahmi Koç, Mustafa Koç, Cem Boyner, Ömer Dinçkök gibi isimler her yıl Göcek’te buluşurlar. Toplu halde 3 gün - 1 hafta burada kalınır. Tekne davetleri verilir. Sonra herkes kendi yoluna gider. Tekne ile açılırlar. Verdikleri davetlerden hiç kimsenin haberi olmaz. Hiç kimsenin haberi olmadan çok fazla davet verirler. Ve bu davetlere magazin basınının sızmasına imkan yoktur’ dedi.

BANKADA ‘ÖZEL HİZMET’ ALIYORLAR, Faize duyarlılar

TÜRKİYE’nin zirvesindekilerin aldığı bankacılık hizmeti bilinenden çok farklı. Bankalar bu grup için özel bir bankacılık hizmeti yürütüyorlar. Private Banking (Özel bankacılık) olarak adlandırılan bu hizmetlerden yararlanabilmek için minimum 200 bin dolarlık hesap açtırmak gerekiyor. 5-10 milyon dolarlık hesaplarda özel birimler oluşturulabiliyor. Yurtdışında ailelere özel bankacılar atanıyor. Bütün aile üyelerinin parası tek bir hesaptan yönetiliyor. Genellikle bir aile üyesi bu birikimin yönetilmesinden sorumlu oluyor. Akbank Private Banking’den sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, Family Office olarak adlandırılan bu oluşumlardan yararlanabilmek için minimum 50-100 milyon dolarlık limitler olduğunu belirtiyor.

Fikret Önder, ‘Yatırım tercihleri genellikle kişinin risk profiline göre de değişiyor. Portföy büyüklüğü arttıkça yatırım eğilimi değişiyor gibi sonuca ulaşmak mümkün değil. Bu grubun en belirgin özelliği faize duyarlı olması. Yatırım portföyünün büyüklüğü arttıkça faize olan duyarlılık da artıyor. İki banka arasında oluşan yüzde 0.25 oranındaki faiz farkı bile onlar için önemli oluyor’ dedi.

Sanat eserlerine 100 milyon dolar

SANAT uzmanlarına göre bir toplumda sanat kültürünün oluşabilmesi için üç kuşak geçmesi gerekiyor. Anne-baba, oğul\ kız sanat ile bir ilişki içerisinde büyüdüğünde ancak bu alanda bir kültür oluşuyor. Erhan Ersöz de sanat kültürünün genlerle kuşaktan kuşağa aktarıldığına inanıyor. Bu nedenle şu ana kadar oluşan servet birikiminden 100 milyon dolar civarında bir pay aldığı tahmin edilen sanat yapıtlarına önümüzdeki yıllarda daha fazla yatırım yapılacağı tahmini yapılabilir. 50 yaş üzerindeki kitlenin genellikle klasik Türk resmi ve antikalara meraklı olduğu belirtiliyor. Osman Hamdi, Şevket Dağ, Nazmi Ziya, İbrahim Çallı, Hikmet Onat en çok tercih edilen ressamlar. 30-50 yaş arası kesimin tercihi ise modern resim ve fotoğraf gibi yeni sanat dalları. Adnan Çoker, Mustafa Ata, Güngör Taner, Ergün İnan, Ömer Uluç bu kesimin gözdesi. Erhan Ersöz ‘Resim alanların yüzde 90’ı sevdikleri ve gelecek kuşaklara kültür birikimi bırakmak için alım yapıyorlar’ diyor.

Türkiye’nin en zengin 100 aile ve kişisi

4 milyar dolar ve üstü

1 Koç Ailesi Koç Holding

2 Sabancı Ailesi Sabancı Holding





3 Şahenk Ailesi Doğuş Grubu

4 Doğan Ailesi Doğan Holding





5 Ülker Ailesi Ülker Grubu

6 Dinçkök Ailesi Akkök Grubu

7 Eczacıbaşı Ailesi Eczacıbaşı Hol.

8 Şarık Tara Enka Holding





9 Kamil Yazıcı Anadolu Grubu

10 İzzet Özilhan Anadolu Grubu

11 Asım Kocabıyık Borusan Holding

12 Konukoğlu Ailesi Sanko Holding

13 Ahmet N. Zorlu Zorlu Holding

14 Hüsnü Özyeğin Fiba Holding





15 Turgay Ciner Park Grubu

16 Çolakoğlu Ailesi Çolakoğlu Grubu

17 İhsan Doğramacı Tepe Grubu

18 Faruk-Cengiz Yalçın Makyal İnş.

19 İsak Lodrik Enboy Tekstil

20 Kadir Has Has Grubu

21 Ahmet Çalık Çalık Grubu

22 Yılmaz Soyak Soyak İnşaat

23 Salih Tatlıcı Tatlıcı Grubu

24 Kibar Ailesi Kibar Holding

25 Necati Kurmel Saray Halı





26 Feyyaz Berker Tekfen Holding

27 Nihat Gökyiğit Tekfen Holding

28 Necati Akçağlılar Tekfen Holding

29 Boyner Ailesi Boyner Holding

30 Demir Sabancı -

31 İdris Yamantürk Güriş Holding

32 Demir Karamancı O. Anadolu Teks.

33 Lucien Arkas Arkas Holding

34 Oğuz Gürsel Kiska Holding

35 İshak Alaton Alarko Holding

36 Garih Ailesi Alarko Holding

37 Kamhi Ailesi Profilo Holding

38 Çarmıklı Ailesi Nurol Holding

39 Sudi Özkan Özkanlar Grubu





40 Zafer Yıldırım Orjin Grubu

41 Zafer Kurşun Orjin Grubu

42 İnan Kıraç Kıraça

43 Selahattin Beyazıt Bayazıt Grubu

44 Murat Vargı Turkcell

45 Erol Üçer Gama İnşaat

46 Ulusoy Ailesi Ulusoy Hol.

47 M. Nazif Günal MNG Holding

48 Nihat Özdemir Limak İnşaat

49 Celal Sönmez Sönmez Holding

50 M. Tahincioğlu Kent Gıda

51 Ethem Sancak Hedef Grubu

52 Şükrü Şankaya Yeşim Tekstil

53 Ünal Aysal Unimar

54 Selçuk Yaşar Yaşar Holding

55 Çiftçi Ailesi Çiftçiler Holding

56 Firuz Kanatlı Eti Grubu

57 Sadioğlu Ailesi Banker

58 Recep Yazıcı Diler Grubu

59 Mermerci Ailesi Akfil Tekstil





60 Kemal Gülman Gülman Grubu

61 Aziz Zapsu Azizler Holding

62 Recep Gencer Bağfaş

63 Boydak Ailesi Boydak Grubu

64 Ali-İsmet Abalıoğlu Abalıoğlu Hol.

65 Kemal Şahin Şahinler Hol.

66 İsfendiyar Zülfikar Zülfikarlar Grb.

67 Mustafa Baysal Baysal Tekstil

68 İbrahim Bodur Kale Grubu

69 Erdoğan Özgörkey Özgörkey Grubu

70 Ahmet Çetinkaya Saray Örme

71 Hasan Aslan Ortadoğu Rulman

72 Ahmet Keleşoğlu Selçuk Ecza

73 Ertuğrul Kurdoğlu Ata Holding

74 Nafi Güral Güral Porselen

75 Yüksel Gamgam Gamgam Grubu

76 İmam Altınbaş Altınbaş Holding

77 Molu Ailesi Karsu Tekstil

78 Eskiyapan Ailesi Nuh Grubu

79 İlyas Özsüer Maya İnşaat

80 Nuri Özaltın Özaltın Grubu

81 Adnan Çebi Makyol İnşaat

82 İhsan Kalkavan Kalkavan Deniz.

83 Hüseyin Özdilek Özdilek Grubu





84 Vitali Hakko Vakko

85 Hamdi Akın Akfen

86 Burhan Silahtaroğlu Silkar Hol.

87 Nuri Akın Akın Tekstil

88 Nevzat Kalkavan Türkom Grubu

89 Melih Sipahioğlu Tamek Hol.

90 C. Kaptanoğlu Kaptanoğlu D.

91 Fikret Öztürk Opet

92 T. Hazinedaroğlu H. İnşaat

93 Murat Dedeman Dedeman Hol.

94 Ahmet Eren Eren Grubu

95 Barut Ailesi Abdi İbrahim İlaç

96 Cemalettin Sarar Sarar Giyim

97 Bayram Aslan İçdaş

98 Gürel Ailesi Sunel Tütüncülük

99 Fikret Evyap Evyap Grubu

100 Türkan Özsezen Gripin
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!