Bu aşı tutar

Güncelleme Tarihi:

Bu aşı tutar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2004 16:04

1919... Atatürk, Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı'nı başlattı. 1925... Atatürk ve arkadaşları sanayileşmenin ilk adımlarını attı. İstanbul'daki şirketler İstanbul Ticaret Odası'na ilk kayıtlarını yaptırdı. Birinci kuşak sanayileşme yolunda büyük ilerleme kaydetti. Bugün koltuklar ikinci ve üçüncü kuşaklara devrediliyor. Kendi koltuklarını hazırlayan genç girişimciler ise ilginç iş fikirleriyle başarılı işlere imza atıyor. İşte onlardan bazıları.

Türkiye'nin bilinen en eski aile şirketi 1777'de kurulan, 217 yaşındaki Hacı Bekir. Bugün şirketi beşinci kuşak yönetiyor. İstanbul'daki şirketler Cumhuriyetin ilanından iki yıl sonra 1925'te İstanbul Ticaret Odası'na kaydolmaya başlıyor. 'Birinci kuşak' yokluklar içinden mucizeler yaratmaya çalışıyor. Yaratıyor da...

Koltuklar artık yavaş yavaş devrediliyor. Teknolojinin ve modern dünyanın nimetleriyle büyümüş, daha iyi şartlarda yetişmiş, daha eğitimli ikinci ve üçüncü kuşak yönetime geliyor.

İstatistikler de Türkiye'de iş dünyasındaki genç yönetici ve iş insanı sayısında geçmişe göre hızlı bir artış olduğunu gösteriyor.

GENÇLERİN ORANI YÜZDE 10

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Ömer İsvan, üst düzey yöneticiler içinde gençlerin oranının yüzde 10 civarında olduğunu söylüyor. İsvan'a göre, gençleri yönetici olarak atama eğilimi her geçen gün artıyor.

İsvan, genç yöneticiyi iş hayatına yeni başlamış olmasına karşın, başarılı sonuçlar alarak genel eğilimlerin üzerinde bir pozisyona gelmiş kişi olarak tanımlıyor. 25-45 yaş arasındaki kesimin genç yönetici olarak kabul edildiğini söylüyor.

İsvan, iş hayatında gençlere gereken önemin verilmediğini düşünüyor: ‘‘Başta politika olmak üzere, birçok alanda gençler, ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, deneyimsiz olmakla itham ediliyor. Önemli görev ve sorumluluklardan uzak tutuluyorlar. Belli görevlere gelmek için 'en erken 45-50 yaşından önce genel müdür olunmaz' gibi yazılı olmayan bilinçaltında var olan belli kurallar var. Ayrıca Türkiye'deki şirketlerin çoğunun kurumsal şirketler olmayışından dolayı gençler yönetici yetiştirilmeye yönelik eğitimler alamıyorlar.‘‘

YAZILIM, TİCARET, TURİZM, İMALAT

İsvan, en çok genç girişimcinin bulunduğu sektörleri yazılım, dış ticaret, turizm, imalat, iletişim şeklinde sıralıyor. En çok girişimci ve yöneticinin çıktığı şehirleri İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Kayseri, Gaziantep, Denizli olarak sıralıyor.

Türkiye'de genç yöneticilerin çoğunluğu aile şirketlerinde yer alıyor.Koç Bilgi Grubu Başkanı Ali Koç, Doğan Holding Stratejik Planlama Başkan Yardımcısı ve İcra Kurulu Üyesi Hanzade Doğan, Zorlu Grubu şirketlerinden Linens'in genel müdürü Şule Zorlu, Sabancı Holding'te daha yeni yönetim kurulu üyeliğine getirilen Sevil Sabancı ve Serra Sabancı ön plana çıkan isimler arasında yer alıyor.

Bir de aile şirketi dışında kendi işini kurup geliştiren ya da bir şirkette profesyonel olarak çalışan genç yöneticiler var. TürkTicaret.Net kurucusu Murat Yanıklar, Tepe İnşaat Satış ve Pazarlama Koordinatörü Zeynep Salman gibi isimler de kendi işini kuran ya da genç yaşta üst düzey profesyonel yönetici olarak çalışan gençlerden birkaçı.


Vuslat Doğan Sabancı (33) Doğan Grubu
Hürriyet’i yeniden yapılandırdı


Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi. Stratejik planlama, iş geliştirme ve gazetenin idari faaliyetlerinden sorumlu. Bilkent Üniversitesi’nde Ekonomi eğitimi aldı. Colombia Üniversitesi'nde Uluslararası Medya ve İletişim'de yüksek lisans yaptı. Hürriyet'in pazarlama stratejilerinde ve yeniden yapılanmasına etkin rol oynadı.

Hanzade Doğan (31) Doğan Grubu
Üç görevi bir arada yürütüyor

Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanlığı, Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanlığını bir arada yürütüyor. Hürriyet'in Bertelsmann'la ortak girişim projesini tamamladı. DMG dergi grubunun azınlık hisselerinin Rizzoli'ye satılmasında görev aldı. 1999 yılında, Doğan Online'ı kurdu

Sevil Sabancı (31) Sabancı Holding

Deneyim kazandı, yönetime girdi
18 Mayıs tarihinde yapılan açıklamayla Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyeliği'ne getirildi. 1973 doğumlu. Eğitimini İngiltere'de tamamladı. Sabancı Topluluğu'nun değişik bölümlerinde iş deneyimi var. Sakıp Sabancı ailesini holding yönetiminde temsil edecek olan Sabancı, aile servetini de idare edecek.


Serra Sabancı (29) Sabancı Holding
Üniversiteyi birincilikle bitirdi

Sabancı Holding'in geçtiğimiz hafta yapılan genel kurul toplantısında yönetim kurulu üyeliğine getirildi. İlk ve orta öğrenimini Üsküdar Amerikan Koleji'nde yaptı. University of Porstsmouth ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nü birincilikle bitirdi. 1996 yılında bir suikast sonucu öldürülen Özdemir Sabancı’nın kızı.

Ali Koç (33)Koç Grubu
Yatırımlar ondan soruluyor


Rahmi Koç'un en küçük oğlu, Koç Bilgi Grubu Başkanı. Topluluğun yeni iş geliştirme grup başkanı. Grup içinde yaptığı çıkışlarla gündeme geldi. İlgilendiği alanların başında GSM ve Türk Telekom var. Eğitimini Amerika'da Houston'da tamamladı. Harvard'ta İşletme master'i yaptı. Topluluğun gelecekteki yatırımlarıyla ilgili konular ondan soruluyor.

Şule Zorlu (28)Zorlu Grubu
Mağaza sayısını katladı

Zorlu Grubu'nun kurucusu Ahmet Nazif Zorlu'nun kızı. Zorlu Holding yönetim kurulu üyesi. Linens Pazarlama'nın genel müdürlüğünü yapıyor. ABD'de İşletme okudu.
Linens'in bir buçuk yıl içinde mağaza sayısını ikiye katlamasında etkin görev aldı. Şu anda 11'i yurtdışında olmak üzere 85 Linens mağazası bulunuyor.

Ayşe Evyap Arın (31) Evyap
Evyap’ta üçüncü kuşak

Evyap Hijyenik Ürünler Kategori Direktörü. Evyap'ta üçüncü kuşak temsilcisi. İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü'nü bitirdi. İngiltere'de MBA yaptı. 1998'de Arko erkek bakım ürünleri serisinde marka müdürü olarak çalıştı. Pazarlama departmanından sonra mali işler bölümünde görev aldı. Evy Baby ve Evy Lady lansmanlarını gerçekleştirdi.

Murat Yanıklar (29) TürkTicaret.Net
Kurdu, büyüttü, 100 bin üyeye ulaştı

KOBİ'lere yönelik İlk B2B sitesi olan TürkTicaret.Net'i iki ortağıyla beraber 2000 yılında kurdu. Sitenin üye sayısı 100 bin. 2001’de Capital dergisi tarafından Türkiye'nin en başarılı 25 start-up'ı arasında gösterildi. 2002'de Junior Chamber of International'in (JCI) düzenlediği 'En Başarılı Genç Girişimci' yarışmasında Türkiye'yi temsil etti.

Zeynep Salman (33) Tepe İnşaat
Yüzlerce lüks ev sattı

2001'den beri Tepe İnşaat'ta Marmara Bölgesi Yatırım Projeleri Pazarlama Koordinatörü. 18 ayda Beykoz Konakları'nda 100'ün üzerinde, Kemer Rose Residence projesinde 51'in üzerinde evi ekibiyle beraber satmayı başardı. Tepe İnşaat'tan önce İktisat Bankası'nda 18 ay şube, altı ay konut kredileri yöneticiliği görevlerini yürüttü.

Mehmet Evyap (28) Evyap
Satış ve finansa öncülük yaptı

Evyap pazarlama, finans ve satıştan sorumlu icra kurulu üyesi. Koç Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirdi. Üç yıl Evyap International'da, bir yıl yeni proje geliştirme bölümünde yer aldı. Kurumsallığın yerleşmesi ve takım çalışması kavramlarının geliştirilmesinde katkılarda bulundu. Satış ve finans bölümlerini yeniden yapılandırdı.

Aslan Saranga (34) Dominos Pizza
En hızlı büyüyen pizacı

1996'da ilk şubesini Türkiye'de açan Domino's Pizza'nın kısa sürede pazarda tutunmasını ve büyümesini sağladı. Şu anda 30 şubesi bulunan şirket, evlere servis konusunda Türkiye'nin en büyük piza firmalarından biri. Domino's Pizza International tarafından en hızlı büyüyen sistem seçildi. Cirosunu ve satış rakamlarını artırdı.

Sibel Kutman (29) Doluca Şarapları
Doluca’yı herkese tanıttı

Doluca Şarapları'nın sahibi Ahmet Kutman'ın kızı. 1998'den beri Doluca Şarapları'nda pazarlama direktörü olarak çalışıyor. ABD’de pazarlama ve New York Üniversitesi'nde şarap üretimi eğitimi aldı. Tanıtım çalışmaları ve pazarlama çabasıyla hem Doluca hem de Sarafin ürünlerinin tanıtılmasında ve pazar paylarının büyümesinde etkili oldu.

Alp Pir (32) Türksped
Yeni vizyon oluşturdu

Nakliyat şirketi Türksped'te ikinci kuşağın temsilcisi. Şirketin İcra Kurulu Başkanı. İsviçre'de Turizm eğitimini tamamladıktan sonra grup şirketlerinde çeşitli görevlerde çalıştı. 2003’te yönetimi devraldıktan sonra şirkete sinerji kattı. Yeniden yapılanma sürecini başlattı. Önemli yapısal ve yönetimsel değişiklikler gerçekleştirdi. Yeni bir vizyon oluşturdu.

Nevzat Aydın (28) Yemeksepeti.com
‘Online’ yemek satıyor

Yemeksepeti.com'un kurucusu ve genel müdürü. Türkiye'de online yemek siparişinin gelişmesinde öncü isimlerden. 2000’de kurduğu sitede 55 bin kayıtlı üye ve 43 bin 450 değişik mönü seçeneğine ulaştı. Sitenin geçen yılki cirosu 2.2 milyon dolar oldu. Online yemek siparişi konseptinin franchise çalışmalarıyla bütün Anadolu'ya yayılması için çalışıyor.

Nuray Karalar (32) Gate Elektronik
İş planlaması ödülü aldı

Gate Elektronik ortağı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı. 2003’te Dünya Genç Girişimci Yarışması'nda İş Planlaması dalında ödül kazandı. İş hayatına 18 yaşında sıfırdan başladı. Ağabeyi Turgay Maleri ile 1989'da Gate Elektronik'i kurdu. Şirketi kısa sürede iki bin 750 firmaya hizmet verir hale getirdi. 2004'te 40 milyon dolarlık ciro yapmayı hedefliyor.

Pınar Ulusoy Şenol (34) Ulusoy Grubu
Pamukbank’tan tekstilciliğe

Ulusoy Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi. Lisans eğitimini İsviçre'de Les Roches Üniversitesi'nde, yüksek lisans eğitimini ABD'de Johnson & Wales Üniversitesi'nde tamamladı.1993-1996 arasında Pamukbank Genel Müdürlük Krediler Bölümü'nde kurumsal pazarlama alanında uzman olarak çalıştı. Ocak 1997'den beri Ulusoy Tekstil'de görev yapıyor.


Erkan Güral (33) Güral Porselen
Porselen imparatoru

1993 yılından beri aile şirketleri olan Kütahya Porselen'de yönetim kurulu üyeliği görevini devam ettiriyor. Lise ve üniversite öğrenimini Kütahya'da tamamladı. Bilkent Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Kütahya Porselen’de kalite politikasının yerleştirilmesinde etkili rol oynadı.













































































Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!