Brunei planı tutmamış

Güncelleme Tarihi:

Brunei planı tutmamış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 22:14

TÜRKİYE’de faaliyette olan iki yabancı banka geçtiğimiz günlerde sıkı bir pazarlığa girişti.

Haberin Devamı

Türkiye’den ayrılmaya karar veren yabancı bankanın buradaki operasyonlarını almaya çalışan diğer banka ne yazık ki masadan anlaşamayarak ayrıldı. Peki ama son derece olumlu başlayan görüşmeler nerede tıkandı.

İşte Hürriyet’in ulaştığı ayrıntılar. İki taraf pazarlık masasına Haziran ayında oturdu. Alıcı taraf satılacak operasyonu detaylıca incelediğinde önemli bir ayrıntıya ulaştı. Buna göre satıcı taraf Türkiye operasyonuna Irak, İran, Suriye, Burnei Sultanlığı ve Kamboçya gibi riski yüksek ülkelerden kredi transfer etmişti. Böylece bankanın Türkiye’deki kredi hacmi yükselmişti. Söz konusu ülkelerdeki yüksek riskler nedeniyle şirketlere yüksek faizle kredi verilmişti. Böylece banka buradan yüksek oranda kar elde etmiş bu da yabancı bankanın Türkiye ayağına yansımıştı. Özetle bu yabancı bankanın Türkiye operasyonu bu sayede karını artırmıştı.

Haberin Devamı

YA KREDİLER GİDERSE...
Edindiğimiz bilgiye göre alıcı banka burada önemli bir risk gördü. Satıcı tarafın bu kredileri Türkiye yerine başka bir ülkeye yansıtması çok doğaldı. Bu durumda hem Türkiye operasyonunun kredi hacmi düşecek hem de karı azalacaktı. Üstelik bu kredilerin geri ödenmeme riski de vardı. Alıcı taraf bunu karşı tarafa bildirip verdiği 800 milyon doların üzerindeki fiyat teklifinde indirim istedi. Alıcı taraf indirim talebini 200-250 milyon dolara kadar çıkarınca karşı tarafın buna yanaşmadığı böylece görüşmelerin sona erdiği kaydedildi. Alıcı tarafın, bir süredir global ekonomik ortam ve Türkiye’deki son gelişmeler nedeniyle Türkiye riskini daha fazla artırmak konusunda kararsız olduğu, bunun da müzakereleri etkileyen bir diğer önemli unsur olduğu belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!