British Airways-Iberia evlendi, 419 uçakla dünya dördüncüsü oldu

Güncelleme Tarihi:

British Airways-Iberia evlendi, 419 uçakla dünya dördüncüsü oldu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2009 00:00

İngiliz havayolu şirketi British Airways ile İspanyol Iberia’nın aylar süren görüşmesi, sonunda “evlilik kararı”yla sonuçlandı. Evlilikle birlikte 419 uçaklık filoya sahip yeni çatı şirket, Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü büyük konumuna yükseldi. Kurulacak TopCo adlı çatı şirketin yüzde 55’i British Airways’in olacak.

Haberin Devamı

İNGİLİZ Havayolları British Airways (BA) ile İspanyol bayrak taşıyıcı havayolu Iberia ile aylar süren görüşmeleri tamamlayarak birleşme kararı aldı. İki şirketin uçak filosu 419’a ulaşırken ortaklık, uçak sayısı açısından Avrupa’nın en büyük, dünyanın da dördüncü büyük havayolu oluyor. İki havayolunun 16 ay süren pazarlıklar sonrasında imza atılan anlaşma ile kurulacak ve TopCo adı verilen yeni holdingin yüzde 55’i BA, kalanı da Iberia tarafından kontrol edilecek.
Ekonomik kriz vurdu
Her iki şirket de yaşanan küresel ekonomik krizden ciddi olarak etkilenmişti. BA, 30 Eylül’de açıkladığı 6 aylık bilançosunda 217 milyon Pound, Iberia da aynı dönem için 72.8 milyon Euro zarar açıklamıştı. Zarar sonrasında görüşmelerini hızlandıran iki şirketin resmi olarak birleşmesi Avrupa Birliği onayından sonra gerçekleşecek. İşlemlerin 2010’un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Ekonomik krizin havayolu sektörüne ciddi anlamda etkilediğini söyleyen BA’in CEO’su Willie Walsh, “21. yüzyılın rekabetçi ortamında iki havayolu olarak güçlerimizi birleştirdik. Avrupa’nın en büyük havayolu olduk” dedi.
400 milyon Euro tasarruf
Ortaklık ile satın almadan pazarlamaya birlikte hareket edecek BA ve Iberia, yılda 400 milyon Euro tasarruf etmeyi planlıyor. Birleşme nedeniyle iş kayıplarının azaltılması da gündemde. Ortaklığın iki taraf açısından da çok ciddi avantajlar sunduğuna dikkat çeken Iberia CEO’su Antonio Vazquez, “Birleşmeyle uçuş ağlarımız büyüyecek. Yolcularımıza 205 noktaya uçma imkanı sunacağımız. Rekabet açısından bu çok ciddi bir avantaj” diye konuştu.
Neler yapılacak
*  İki şirketin ortaklığında TopCo adı verilen bir holding kuruldu. Birleşme ile iki şirketin toplam değeri 4 milyar 934 milyon Euro’ya ulaştı.
*  Tüm işlemlerin 2010’un ilk çeyreğinde tamamlanması planlanıyor.
*  Yeni şirketin CEO’su BA’den Willie Walsh, Yönetim Kurulu Başkanı da Iberia’dan Antonio Vazquez olacak.
*  Finansal ve operasyonel merkez Londra’da olacak. Ancak şirket vergisini avantaj sunması nedeniyle İspanya’da ödeyecek. Yönetim kurulu toplantılarının çoğu İspanya’da yapılacak. Borsa işlemleri Londra Borsası’nda yapılacak.
*  İki şirket de başını BA ve American Havayolları’nın çektiği One World havayolu ittifakı üyesi. Ortaklık burada da devam edecek.

Haberin Devamı

Havadaki dev evlilikler

Haberin Devamı

*  Delta-Northwest: Amerika’da Delta Havayolları, ekonomik olarak zor günler geçiren Northwest ile Nisan 2008’de birleşti. Halen iki şirket ayrı operasyonlarını sürdürüyor. Uzmanlar bu evliliği ekonomik açıdan başarıya ulaşmış olarak değerlendiriyor.
*  Air France-KLM: Fransız Havayolları ile Hollanda Kraliyet Havayolları KLM birleşmelerini Mayıs 2004’te ilan etti. Ekonomik olarak zor günler geçiren KLM, bu birleşme ile Air France tarafından satın alındı. İki şirket büyüyerek yoluna devam etti.
*  Halen yüksek zararlara sahip Japonya ve Hindistan’daki havayolları da birleşmeler konusunda görüşüyor.
*  Uzmanlar bazı havayolu evliliklerinin başarılı olduğuna dikkat çekerken UsAirways ile America West’in birleşmesinde ise uzun süre geçmesine rağmen ciddi sorunların yaşandığı vurgulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!