British Airways’e 550 milyon dolarlık rekor ’kartel’ cezası

Güncelleme Tarihi:

British Airways’e 550 milyon dolarlık rekor ’kartel’ cezası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2007 00:00

İngiliz havayolları şirketi British Airways, en önemli rakiplerinden Virgin Atlantic havayollarıyla anlaşıp, uzun mesafeli uçuşlarda bilet fiyatlarını sabitleyerek kartel oluşturma suçlamasıyla 550 milyon dolarlık rekor bir cezaya çarptırıldı.

Virgin Atlantic havayolları ise, konuyu yetkililere aksettirdiği için ceza almaktan kurtuldu.

EK YAKIT ÜCRETİ: British Airways, Ağustos 2004-Ocak 2006 döneminde giderleri, artan petrol fiyatları karşısında dengelemek için Virgin Atlantic yetkilileriyle anlaşarak tarifenin üzerinde ek yakıt ücretleri uyguladığını itiraf etmişti. Bu dönemde uzun mesafeli uçuşlarda 5 sterlin olan ek yakıt ücreti 60 sterline kadar yükseltilmişti.

REKABET İHLALİ: İngiltere Adil Ticaret Dairesi’nin rekabet kurallarının ihlal edilmesi gerekçesiyle 250 milyon dolarlık bir ceza verdi. Aynı soruşturma kapsamında Amerikan Adalet Bakanlığı’nın soruşturmasından da British Airways’e 300 milyon dolarlık bir ceza çıktı. Amerikan Adalet Bakanlığı, aynı suçamayla Güney Kore Havayolları Korean Air’a da 300 milyon dolarlık ceza verdi.Bu cezalarla British Airways kamu davasından kurtuldu. Ancak, İngiliz Adil Ticaret Dairesi, bireylere suçlamalar yöneltilip yöneltilmeyeceği konusunda henüz bir karara varılmadığını açıkladı.

MÜDÜRLERİN İSTİFASI: Şirketin Ticaret ve İletişim müdürleri soruşturmanın başlamasıyla birlikte önce izne ayrılmış, daha sonra da istifa etmişlerdi. British Airways’in Yönetim Kurulu Başkanı Willie Walsh, masrafları karşılamak için bilet fiyatlarına ek yakıt ücretleri koymanın yasal bir uygulama olduğunu söyledi. Ancak Walsh, bazı şirket çalışanlarının yanlış hareket ettiklerini kabul etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!