Brezilya'da devalüasyon

Güncelleme Tarihi:

Brezilyada devalüasyon
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sanayileşmiş ülkelerle Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yardımıyla geçen yıl çöküşün eşiğinden dönen Brezilya, son günlerde yeniden patlak veren mali krize boyun eğerek, ulusal para birimi ‘real'i devalüe etti.

Başkanı Gustavo Franco'nun istifasını açıklamasından kısa bir süre sonra, Merkez Bankası ‘real'in dolarla işlem gördüğü kur aralığının tavanını yükseltti. Merkez Bankasının bu kararıyla dolar, real karşısında, yüzde 8.6 değer kazanarak 1.2110 ‘real'den 1.32 ‘real'e yükseldi. Bir basın toplantısı ile istifasını açıklayan Franco'dan boşalan Merkez Bankası başkanlığı koltuğuna ise bankanın Para Politikası Müdürü Francisco Lopes getirildi.

ORAN KORKUTMADI

Bu arada, yatırımcıların, korkulan ancak uzun zamandır beklenen devalüasyonun, ‘‘Bu oranda kalmasından memnuniyet duydukları'' belirtildi. Brezilya parasının uzun süredir aşırı değerlendiği bilinmekle birlikte, devalüasyonun piyasalarda kontrolden çıkacak tepkilere yol açmasından çekinen para otoriteleri, bu yönde adım atmakta isteksiz davranıyorlardı.

Brezilya'da 4 yıldır sürdürülen anti-enflasyonist sıkı para politikasının ateşli bir savunucusu olan Merkez Bankası Başkanı Franco, bugün, 1997 Ağustos'undan beri sürdürdüğü görevini bırakmıştı. Franco görevi bırakırken, ‘‘faiz hadleri ve döviz kurları ile ilgili politikalarda biraz daha esnek davranma gereği ortaya çıktığını'' söylerken, bu sözler, Merkez Bankasının piyasanın tepkilerine daha duyarlı bir politika izleyeceğinin işareti olarak değerlendirilmişti.

KRİZİN GELİŞİMİ

Brezilya'nın uluslararası piyasalarda büyük huzursuzluk yaratan son krizi, geçen hafta, Minas Gerais eyalet yönetiminin merkezi hükümete olan borçları için 90 günlük morotaryum ilan etmesiyle patlak vermişti.

Söz konusu borçlar küçük bir tutar oluşturmakla birlikte, bu hareketin, merkezi hükümetin sürdürdüğü sıkı istikrar programını yolundan saptırabileceği korkusu piyasalara yayılmıştı.

Yatırımcıların dün paniğe dönüşen kaygıları, ülkeden bir gün içinde 1 milyar dolarlık sermaye kaçışına neden olmuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!