Brezilya, 40 günlük tura gelecek, moda haftasında Türkiye teması yansıyacak

Güncelleme Tarihi:

Brezilya, 40 günlük tura gelecek, moda haftasında Türkiye teması yansıyacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2010 00:00

İstanbul Fashion Week 2010’u (IFW-İstanbul Moda Haftası) büyüleyici bir etkinlik olarak değerlendiren Brezilya’daki Sao Paulo ve Rio moda haftalarının Başkanı Paulo Borges, “15 yıl önce moda haftalarına başladığımızda Avrupa bizi de küçümsüyordu. İstanbul da modada doğru yolda. Gelecek yıl biz moda haftalarımızda Türkiye temasını işleyeceğiz. Bunun için bir ekibimiz 40 gün Türkiye turu yapacak” dedi.

Haberin Devamı

20 tasarımcı ve 6 markanın yapacağı 21 defileye ev sahipliği yapan İstanbul Fashion Week 2010 (IFW-İstanbul Moda Haftası), önceki gece 19’uncusu yapılan İTKİB Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışmasıyla kapılarını açtı. Etkinliği izleyen Sao Paulo ve Rio moda haftalarının Başkanı Paulo Borges, modadaki Türk tadından etkilendiğini ve IFW’yi büyüleyici bulduğunu söyledi. Brezilya’nın 2 büyük şehrindeki moda haftasını organize eden Paulo Borges, 15 yıl önce yola çıktıklarında moda egemenliğini elinde bulunduran ülkelerce dışlandıklarını ancak haklı olarak, Londra, Paris, Milano, New York’un ardından 5’inci sırayı aldıklarını belirtti.

40 gün 40 gece Türkiye

Haziran 2011’de yapacakları moda haftasında hem Sao Paulo hem de Rio’da Türkiye temasını işlemeyi planladıklarını vurgulayan Paulo Borges, “Türkiye’yi kendi gözümüzden anlatacağız. Bunun için 30 kişilik bir ekip 40 gün 40 gece Türkiye’yi dolaşacak, burada yaşayacak. Kendi diliyle Türkiye’yi anlatacak. Örneğin geçtiğimiz yıllarda Fransa temasını işlemiş aşk ve tutkuya vurgu yapmıştık” dedi. Sao Paulo ve Rio moda haftalarında Türkiye temasını işleme fikrinin sahibi ise, bir gece rüyasında Kapadokya’yı görüp, sonra onun Türkiye’de olduğunu öğrenip soluğu Anadolu’da alan Malga Di Paula. Di Paula kurduğu ajansla Türkiye ve Brezilya arasındaki ticari ve kültürel ilişkileri geliştirmeyi amaçlıyor. Temanın işlenebilmesi için Türk yetkililerden olumlu yanıt beklediklerini belirten Paulo Borges, iki ülke halklarının içine gireceği etkileşimi çok merak ettiğini söyledi.

Yeni Avrupa olun

Modanın ülkeler değil şehirler etrafında döndüğünü vurgulayan Paulo Borges, şu önerilerde bulundu: “Modanın eski dünyası Paris, Londra, Milano hep olacak. Bu moda şehirleri caddesinde elbette İstanbul’a da yer var. Ayrıca İstanbul yenilik, güç ve taze bir tat getirecektir. Eski Avrupa’yı izlemeyi bırakın yeni Avrupa olun. Onlarla yarışmak yerine kendinizi ortaya koyun. İstanbul kendi karakterini yaratsın.”

Yok birbirimizden farkımız

Brezilya ve Türkiye’nin ortak yanlarına dikkat çeken Borges, her iki ülke insanların giyinmeyi sevendiğine, köklü giyim kültürüne, genç nüfusa ve zengin tekstil köklerine değindi. Brezilya’nın Avrupa’ya uzaklığının avantaj yarattığını belirten Borges, “Bizi merak ediyorlar, egzotik buluyorlar. Türkiye Avrupa’ya yakın ve onun bir parçası olduğundan size zorluk çıkarıyorlar. İngiltere, İtalya, Fransa diğer ülkelere arka bahçesi gibi bakıyor. Bu yaklaşım tedavülde değil. Onlarda bu yüzden acı çekiyor aslında. Dünya kendi içinde değişiyor dönüşüyor. İstanbul doğru yolda” diye konuştu.

Turquality desteği 10 yıla çıkacak

YURTDIŞINDA markalaşmayı destekleyen Turquality’nin 25’i hazır giyim sektöründen 75 markayı kapsadığını anlatan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, verilen teşviklerin 5 yıldan 10 yıla çıkarılacağını söyledi. Bir araştırmaya göre 2016’ya kadar Avrupa’daki firmaların 3’te birinin şirketi devredeceği üçüncü nesile sahip olmadığını aktaran Çağlayan, Türk şirketlerin Avrupa’di bu tür firmaları devralması, onlarla ortaklık yapması konusunda çalışma yürüttüklerini açıkladı. Çağlayan Fransa’da bu durumda 600 bin, Almanya’da ise 350 bin firma olduğunu hatırlattı.

770 milyon dolarlık parite kaybı

IFW ve uluslararası moda fuarı Collection Premiere İstanbul’un (CPI) toplantısında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul’u finans, bilişim, kongre merkezi gibi moda merkezi de yapmak istediklerini belirtti. Türkiye’nin Avrupa ve dünyadaki imajında en önemli tanıtım nesnelerinden birinin hazır giyim-konfeksiyon sektörü olduğunu dile getiren Çağlayan, Avrupa’ya yapılan ihracatın Haziran 2010’da, bir önceki yılın aynı dönemine göre Euro bazında yüzde 18.5 artığını hatırlattı. Çağlayan, dolar-Euro paritesi nedeniyle bu oranın ihracat rakamlarına yüzde 3.5 olarak yansıdığını kaydederek, “Haziran ayında dolar-Euro paritesi ocak ayındaki gibi olsaydı, bizim haziran ayı ihracatımız 770 milyon dolar daha fazla olacaktı” dedi.

Sektör eski ama organizasyon bebek

MODA Tasarımcıları Derneği Başkanı Bahar Korçan, Türkiye’de sektörün eski, organizasyonun ise daha bebek olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de moda tasarımcılarının öyküsü çok eski. Bu ülkenin vatandaşı olarak, bu ülkeye ve şehre inanan biri olarak kendi şehrimde bu etkinliği yapmam çok anlamlı.” IFW’de Bora Aksu, Bahar Korçan, Arzu Kaprol, Özlem Süer, Hatice Gökçe, Mehtap Elaidi, Gamze Saraçoğlu, Deniz Mercan, Atıl Kutoğlu, Özgür Masur, Simay Bülbül, Özlem Kaya, Günseli Türkay, markalar da Argande, AVVA, Damat/ADV, GIZIA, Koton ve Punto Derinin defilelerinde İlkbahar/Yaz 2011 koleksiyonları tanıtılacak.

Kutoğlu, 54 parçayı vitrine çıkardı

Haberin Devamı

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “İstanbul Fashion Week (İFW) 2010” kapsamında düzenlenen Atıl Kutoğlu defilesini izledi. Kutoğlu’nun, uzun zamandır Türkiye’de yapması beklenen 2011 ilkbahar/yaz  koleksiyonu defilesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Taşkışla Yerleşkesi’nin avlusunda kurulan çadırda yapıldı. Defilede Rolling Stones’un efsanevi gitaristi Keith Richards’ın kızı  Alexandra Richards, “siyah inci” diye anılan top model Alek Wek, Alman top model Franziska Knuppe ve Demet Şener’in de aralarında bulunduğu 22 manken görev aldı. İpek emprime elbise ve tulumlar, drapeli deri parçalar ve Swarovski kristalleriyle işlenmiş organize gece elbiselerinden oluşan ve 54 parçanın yer  aldığı defileyi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kızı Pınar Günay ile birlikte izledi. Yurt dışından defileyi izlemek için gelen konuklar arasında Avusturya Prensesi Francesca Von Habsburg, Belçikalı şarkıcı Viktor Lazlo, Osmanlı hanedanı mensubu Zeynep Osmanoğlu ve Nilüfer Sultan, Sex And The City’nin stilisti Patricia Field ve İtalyan Vogue’un editörü Anna Piaggi yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!